Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć.

Dopiero co zamontowali mi bufor do mojej instalacji c.o

Szukam rozwiązania do regulacji do niego.

Chciałbym, aby pompka do bufora, włączała się po osiągnięciu 55 stopni C wody kotłowej  i wyłączała się po osiągnięciu załóżmy 22 stopni C w salonie.

Również w przypadku wypadku wygaszenia kotła sterownik wyłączał pompkę gdy temperatura spadnie poniżej wartości 50 stopni C.

Czy jest jakieś rozwiązanie lub gotowy zestaw ?

Bardzo proszę o pomoc bo nie mam fioletowego pojęcia w temacie

Opublikowano

“Zwykly” termostat z nastawa 55C i histerereza 5C polaczony szeregowo z termostatem pokojowym (od razu napisze ze totalnie nie rozumie po co ten termostat pokojowy do pompy kotlowej gdzie heszcze po drodze jest bufor!!!)

Opublikowano
15 godzin temu, mariob74 napisał(a):

Również w przypadku wypadku wygaszenia kotła sterownik wyłączał pompkę gdy temperatura spadnie poniżej wartości 50 stopni C.

Trochę dziwne te rozwiązanie. Po to jest bufor, aby zgromadził energię, a potem ją oddał do pomieszczenia, jak jest potrzebne. 

15 godzin temu, mariob74 napisał(a):

Chciałbym, aby pompka do bufora, włączała się po osiągnięciu 55 stopni C wody kotłowej  i wyłączała się po osiągnięciu załóżmy 22 stopni C w salonie.

A co w przypadku jak na kotle będzie 60 stopni, a w pomieszczeniu 24 stopnie? Według tego Twojej logiki bufor powinien zaprzestać gromadzenia energii. Ok, Twój wybór, ale co z kotłem? W nim dalej się pali, a Ty chcesz odciąć mu "chłodzenie". Przez chwilę pochodzi, a potem będzie "bum". 

Albo źle to opisałeś, albo źle zrozumiałem Twój post.

Opublikowano (edytowane)

Tu masz najprostszy układ połączenia bufora ( kominek to kocioł na zdjęciu).

powrót_bufor.jpg

Zwykły sterownik z czujnikiem temperatury  w pokoju wyłączający pompę przy 21' w pokoju, a załączający przy np 18' powinien wystarczyć ( nie będzie bum - mało prawdopodobne jeśli będzie układ otwarty z naczyniem/przelewem). W trakcie palenia sam wyczujesz ile jeszcze dołożyć by rano było ciepło w zależności od aury na zewnątrz..

Jak byś chciał w tym buforze jeszcze mieć wężownice na CWU to dopytaj kolegi @zaciapa jak zrobić bez hydraulika.

Edytowane przez Piecuch19
Opublikowano

@Piecuch19

Weź wymaż ten dolny bypas, bo to jest  moja fota , przerobiona przez @szpeniowedług jego pomysłu,dla mnie jest to delikatnie mówiąc nieporozumienie 🙂

A autor tematu niech najpierw ochłonie, skoro mu dopiero podłączyli, i da jakiś schemat tej instalacji, bo te jego prośby to narazie taka abstrakcja.. albo pytanie retoryczne 🙂

Opublikowano

Pomyliłem zdjęcia i nie mogę usunąć , ale jak napisałeś to będzie wiadomo o co chodzi.

Opublikowano

Autor to chyba nawet zapomniał o pytaniu. Napisał i już się nie pojawił. 🙂 

Jak dla mnie, to układ z buforem zawsze powinien mieć dwie pompy. Jedna kocioł - bufor, a druga bufor - instalacja. Pomijam oczywiście kwestię PC.

• Lubię to 1
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Dzięki za odpowiedzi.

Zamontowałem zwykły sterownik pokojowy. Wyłącza mi pompkę gdy temperatura w pokoju osiągnie 22 stopnie. Włącza gdy spadnie poniżej 20. 

W sumie rozwiązanie połowiczne ponieważ, gdy wygaśnie w kotle pracuje jak powinno pobierając ciepło z bufora, natomiast niestety nie  wyłączy się, nawet gdy temperatura w buforach będzie za niska.

Nie wiem czy to w ogóle brzmi logicznie dla Was, ale chciałbym aby pompka wyłączała się również przy zbyt niskiej temperaturze w buforze

Opublikowano

Załóż zwykły termostat i połącz szeregowo z obecnym sterownikiem.

Prąd do pompy będzie dostarczony tylko w przypadku jak będzie odpowiednio wysoka temperatura w buforze i włączona przez sterownik w pokoju.

• Zgadzam się 1
Opublikowano

Można zastosować prosty manualny termostat z kapilarą który rozłączy bądź włączy po przekroczeniu temperatury.

• Zgadzam się 1