Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Link afiliacyjny

🔧 Szukasz fachowca?

Wybierz branżę i porównaj oferty firm z Twojego regionu

Opublikowano

Cześć.

Dopiero co zamontowali mi bufor do mojej instalacji c.o

Szukam rozwiązania do regulacji do niego.

Chciałbym, aby pompka do bufora, włączała się po osiągnięciu 55 stopni C wody kotłowej  i wyłączała się po osiągnięciu załóżmy 22 stopni C w salonie.

Również w przypadku wypadku wygaszenia kotła sterownik wyłączał pompkę gdy temperatura spadnie poniżej wartości 50 stopni C.

Czy jest jakieś rozwiązanie lub gotowy zestaw ?

Bardzo proszę o pomoc bo nie mam fioletowego pojęcia w temacie

Opublikowano

“Zwykly” termostat z nastawa 55C i histerereza 5C polaczony szeregowo z termostatem pokojowym (od razu napisze ze totalnie nie rozumie po co ten termostat pokojowy do pompy kotlowej gdzie heszcze po drodze jest bufor!!!)

Opublikowano
15 godzin temu, mariob74 napisał(a):

Również w przypadku wypadku wygaszenia kotła sterownik wyłączał pompkę gdy temperatura spadnie poniżej wartości 50 stopni C.

Trochę dziwne te rozwiązanie. Po to jest bufor, aby zgromadził energię, a potem ją oddał do pomieszczenia, jak jest potrzebne. 

15 godzin temu, mariob74 napisał(a):

Chciałbym, aby pompka do bufora, włączała się po osiągnięciu 55 stopni C wody kotłowej  i wyłączała się po osiągnięciu załóżmy 22 stopni C w salonie.

A co w przypadku jak na kotle będzie 60 stopni, a w pomieszczeniu 24 stopnie? Według tego Twojej logiki bufor powinien zaprzestać gromadzenia energii. Ok, Twój wybór, ale co z kotłem? W nim dalej się pali, a Ty chcesz odciąć mu "chłodzenie". Przez chwilę pochodzi, a potem będzie "bum". 

Albo źle to opisałeś, albo źle zrozumiałem Twój post.

Opublikowano (edytowane)

Tu masz najprostszy układ połączenia bufora ( kominek to kocioł na zdjęciu).

powrót_bufor.jpg

Zwykły sterownik z czujnikiem temperatury  w pokoju wyłączający pompę przy 21' w pokoju, a załączający przy np 18' powinien wystarczyć ( nie będzie bum - mało prawdopodobne jeśli będzie układ otwarty z naczyniem/przelewem). W trakcie palenia sam wyczujesz ile jeszcze dołożyć by rano było ciepło w zależności od aury na zewnątrz..

Jak byś chciał w tym buforze jeszcze mieć wężownice na CWU to dopytaj kolegi @zaciapa jak zrobić bez hydraulika.

Edytowane przez Piecuch19
Opublikowano

@Piecuch19

Weź wymaż ten dolny bypas, bo to jest  moja fota , przerobiona przez @szpeniowedług jego pomysłu,dla mnie jest to delikatnie mówiąc nieporozumienie 🙂

A autor tematu niech najpierw ochłonie, skoro mu dopiero podłączyli, i da jakiś schemat tej instalacji, bo te jego prośby to narazie taka abstrakcja.. albo pytanie retoryczne 🙂

Opublikowano

Pomyliłem zdjęcia i nie mogę usunąć , ale jak napisałeś to będzie wiadomo o co chodzi.

Opublikowano

Autor to chyba nawet zapomniał o pytaniu. Napisał i już się nie pojawił. 🙂 

Jak dla mnie, to układ z buforem zawsze powinien mieć dwie pompy. Jedna kocioł - bufor, a druga bufor - instalacja. Pomijam oczywiście kwestię PC.

• Lubię to 1
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Dzięki za odpowiedzi.

Zamontowałem zwykły sterownik pokojowy. Wyłącza mi pompkę gdy temperatura w pokoju osiągnie 22 stopnie. Włącza gdy spadnie poniżej 20. 

W sumie rozwiązanie połowiczne ponieważ, gdy wygaśnie w kotle pracuje jak powinno pobierając ciepło z bufora, natomiast niestety nie  wyłączy się, nawet gdy temperatura w buforach będzie za niska.

Nie wiem czy to w ogóle brzmi logicznie dla Was, ale chciałbym aby pompka wyłączała się również przy zbyt niskiej temperaturze w buforze

Opublikowano

Załóż zwykły termostat i połącz szeregowo z obecnym sterownikiem.

Prąd do pompy będzie dostarczony tylko w przypadku jak będzie odpowiednio wysoka temperatura w buforze i włączona przez sterownik w pokoju.

• Zgadzam się 1
Opublikowano

Można zastosować prosty manualny termostat z kapilarą który rozłączy bądź włączy po przekroczeniu temperatury.

• Zgadzam się 1
Link afiliacyjny

🌡 Szukasz instalatora pompy ciepła?

Wypełnij krótki formularz i porównaj oferty firm z Twojego regionu

Porównaj oferty