Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dzień dobry, jestem początkującym użytkownikiem kotła na pellet z sterownik st 976 i potrzebuje pomocy. 

Na początku zaznaczę,że jestem laikiem w tej dziedzinie i nadszedł czas na naukę pieca i sterownika.

Dlaczego cały czas jest u mnie otwarcie zaworu 5%, gdzie salon jest nie dogrzany i piętro również? Czy to otwarcie ma wpływ na to że nie mogę osiągnąć żądanych temp na termostatach pokojowych? Ktoś pomoże co zmienić w ustawieniach,jakie powinny być, gdzie szukać I co zmienić?

20231031_142243.thumb.jpg.3fb3c11b912b602f3c2fb3072e5a7108.jpg

20231031_144054.jpg

Opublikowano (edytowane)

Link do instrukcji.

Prawdopodobnie masz źle ustawioną krzywą grzewczą. Jak już wejdziesz w ustawienia, to dźwigaj po jeden stopień do góry co jeden dzień, ale tylko przy temperaturach zbliżonych do panujących na zewnątrz. Inne temperatury mogą być prawidłowo ustawione, więc po co je rozregulowywać. Możesz mieć też wyłączoną pogodówkę i ustawioną temperaturę zadaną. Wtedy należy ją trochę dźwignąć. Wszystko zależy od tego jak chcesz sterować tą instalacją.

Otwarcie minimalne 5% służy do tego, aby cały czas był minimalny przepływ. W takim przypadku pompa się nie zatrzymuje.

Nie wiem czy na zdjęciu dobrze widzę, ale siłownik Afriso chyba nie ma zasilania. Powinna świecić się kontrolka środkowa, a wygląda na zgaszoną. Jeżeli tak jest, to coś jest nie podłączone, lub jest źle podłączone, lub uszkodzone. Na dole tego siłownika jest przycisk. Można go nacisnąć i ręcznie obrócić zawór. Wtedy ciepło pójdzie na instalację, ale trzeba uważać, aby nie puścić za wysokiej temperatury. Takie sterowanie to tylko w sytuacji awaryjnej.

Patrząc na pierwsze zdjęcie, to masz zadaną temperaturę 18st. Na zasilaniu masz 34st, a na powrocie 35st. To jest niemożliwe. Czynnik nie może wracać cieplejszy niż został wprowadzony do instalacji. Poza tym przy takich parametrach powinieneś gotować się w domu. Coś jest nie tak. Na termometrze manualnym widać temperaturę ponad 40st. Musiałby to fizycznie zobaczyć jakiś instalator co zna się na tym.

Edytowane przez wacio1967
Opublikowano

Czujnik zaworu ma byc umiejscony za zaworom,cca 30-50cm,na rurze zasilajacej CO.