Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Wybuch podczas rozpalania pelletu (Kocioł EKOPEL 19kW SV200)

thudy
Przejdź do rozwiązania Rozwiązane przez thudy,

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Jestem nowym posiadaczem kotła EKOPEL 19kW z palnikiem SV200 na pellet i sterownikiem Agros PID Plus. Problem pojawia się podczas pierwszego odpalenia kotła - dochodzi do wybuchu - domyślam się że gazów z rozpalanego pelletu. Instalator który dokonywał montażu poinstruował o procedurze pierwszego odpalenia - trzeba wejść w rozpalanie, włączyć podajniki i sprawdzać ręką czy pellet pojawi się w komorze spalania i dopiero wtedy włączyć nadmuch, grzałkę i czekać. Zazwyczaj wtedy pojawia się bardzo duża ilość gazów i dochodzi do wybuchu. Kiedy już kocioł się rozpali mam wyjść z menu rozpalania i uruchomić sterownik w trybie automatycznym.

Bardzo mnie martwi taka sytuacja bo uważam że jest to dość niebezpieczne. Co ciekawe sytuacja nie pojawia się gdy sterownik automatycznie wygasza i rozpala palnik.

Dzwoniłem do instalatora i opowiedziałem o problemie, ten jednak zrzucił problem na brak ciągu w kominie. Wydaje mi się to mało prawdopodobne ponieważ to dom jeszcze w trakcie wykańczania i zastosowany komin został wybudowany zgodnie z projektem (komin ceramiczny w systemie Schiedel Wulkan o średnicy 200mm).

Zastanawiam się nad tą opisaną przez instalatora procedurą rozpalania - skoro kocioł sam się potrafi rozpalić w trybie automatycznym - po co cała ta procedura ręczna ? Wydaje mi się że tego pelletu w komorze spalania jest zbyt dużo i powstaje przez to bardzo duża ilość gazów i w momencie zapłonu dochodzi do wybuchu.

Czekam jeszcze na kominiarza aby ten sprawdził ciąg w kominie.

Z góry dziękuję za informacje

Procedura ręczna, jak sam napisałeś- podczas pierwszego rozpalania. Albo w wypadku "zabraknięcia" pelletu. Musisz wtedy ręcznie (sterownikiem oczywiście) napełnić ślimak by już automatyczne rozpalanie samo się zrobiło dalej. 

Mam nadzieję, że nie napełniasz codziennie rynny palnika ręcznie...??

Godzinę temu, romekBS1016 napisał(a):

Mam nadzieję, że nie napełniasz codziennie rynny palnika ręcznie...??

No właśnie napełniam, przy każdym pierwszym rozpalaniu. 

Czyli dobrze się domyślam że podaję zbyt dużą ilość pelletu - bo on praktycznie się wysypuje z palnika jak odpalam 

u mnie rozpala się tylko w trybie automatycznym (tyle że na własnym sterowniku), w ogóle nie ma potrzeby ręcznego podawania peletu - po prostu startuje automat który podaje trochę, próbuje rozpalić, jak się nie uda to dodaje trochę więcej, itd - nie ma sytuacji żeby nie udało sie rozpalić. Ale nigdy nie podaje tam takiej porcji peletu żeby się wysypywało, to zdecydowanie za dużo. Próbuj po prostu rozpalać automatem , a jak koniecznie chcesz ręcznie to daj ok 30 sekund podawania peletu, potem spróbuj rozpalić, jak przez 2-3 minuty nic się nie wydarzy to znowu podaj 30 sek pelet i powtórz próbę.

Godzinę temu, thudy napisał(a):

przy każdym pierwszym rozpalaniu. 

Przy każdym pierwszym rozpalaniu?? Codziennie?  Widocznie źle zrozumiałeś serwisanta czy tam instalatora. Kocioł czy tam piec (jak kto woli) rozpala się sam po miesiącu czy trzech bez żadnych dodatkowych zabiegów. Automat sypie garstkę pelletu, (u mnie 20s) nagrzewa zapalarkę, odpala. Nie sądzę, że u Ciebie inaczej  jest. Nic dziwnego, że przy takiej ilości paliwa produkuje mnóstwo gazów i habemus papam.😁

W dniu 20.10.2023 o 19:57, thudy napisał(a):

No właśnie napełniam, przy każdym pierwszym rozpalaniu. 

Czyli dobrze się domyślam że podaję zbyt dużą ilość pelletu - bo on praktycznie się wysypuje z palnika jak odpalam 

Tak, za dużo, wystarczy, że pojawi się w 1/3 palnika w głębi i wtedy załącza się automatyczne odpalanie.

Jak już przesypałeś aż wylatuje to wybierz go ręką, zostaw trochę wgłębi i wtedy włącza odpalanie.

• Rozwiązanie
3 godziny temu, SUSPENSER napisał(a):

Tak, za dużo, wystarczy, że pojawi się w 1/3 palnika w głębi i wtedy załącza się automatyczne odpalanie.

Jak już przesypałeś aż wylatuje to wybierz go ręką, zostaw trochę wgłębi i wtedy włącza odpalanie.

Wczoraj uruchomiłem kocioł bez wcześniejszego podania pelletu, zmniejszyłem nawet czas wstępnego podawania z 110 na 90s.

Kocioł odpala się bez najmniejszego problemu - cicho i bez nadmiernego zbędnego dymienia 😁

Edytowane przez Ryszard
Proszę nie cytować ostatniego postu

Skoro działa to super, choć podawanie przez 90s po wygaszeniu to spoooro, zwykle przy SV-200 wystarcza 20-30s