Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. 

Jestem przed podłączeniem buforu ciepła do instalacji w układzie otwartym z piecem.

W planach mam podłączenie go w taki sposób jak na szkicu aby rura zasilająca nie miała żadnych zaworów czyli też i zwrotnych. A funkcie zatrzymania ciepła w buforze kiedy piec będzie wyłączony pełniła pułapka cieplna. 

ALE w momencie kiedy w buforze zaczną grzać grzałki bufor stanie się źródłem ciepła jakby był piecem. Nawet rezygnując z pułapki cieplnej (czego bym nie chciał) to i tak rura bezpieczeństwa z naczynia przelewowego wychodzi mi ze ściany zbyt nisko by było to poprawnie podłączone. 

Rura idzie w ścianie więc nie chcę demolować całej kotłowni, a bufor jest pod samym sufitem. 

Czy pomogłoby zainstalowanie zaworu bezpieczeństwa na rurze wychodzącej z buforu na instalację ? 

Jeśli tak to na jakie ciśnienie ? 

IMG_20230709_195442.jpg

Opublikowano

Wystarczy że zlikwidujesz tą pseudo pułapkę , zamiast niej daj za pompą zaw zwrotny.

Zaw bezpieczeństwa nie zaszkodzi np 1,5bar, wkręcony w bufor albo nawet w rurę przed buforem.

Na górze bufora musi być odpowietrznik automatyczny.

Opublikowano

Odpowietrznik automatyczny oczywiście będzie. Tu po prostu najprostszy szkic skupiający uwagę na problemie z ciśnieniem. 

W takim razie musiałbym dać jeszcze jeden ZZ na pionie przed 3d by całkiem odciąć grawitacyjny obieg. 

Czy ciśnienie wzrastające wraz ze wzrostem temperatury w buforze będzie miało ujście do zbiornika przelewowego pomimo długiego odcinka poziomego, a nawet krótkiego odcinka w dół ? Myślę że tak, ale mogę się mylić. Proszę mnie poprawić jeśli tak jest. Ważne by nie robił się powietrzny korek na tym odcinku. 

Czy 1.5 bar nie za mały ? Chciałbym go dość mocno zagrzewać i pewnie szybko się załączy.

Zbiornik ma:

ciśnienie robocze 3bary

ciśnienie próbne 5barów

temperatura robocza 0-95

Poza tym co jest złego w pułapce cieplnej ? Pytam z czystej ciekawości.

Opublikowano

Prawidłowe ciśnienie w twojej instalacji na pewno nie przekroczy 0,5-0,7 bara , to po co większy.

ZB ma chronić kocioł , który jest najsłabszym ogniwem instalacji, a nie bufor.

• Lubię to 1
Opublikowano
14 godzin temu, nalest napisał(a):

ALE w momencie kiedy w buforze zaczną grzać grzałki bufor stanie się źródłem ciepła jakby był piecem.

Dokladnie tak. Nalezy bufor potraktowac jak urzadzenie grzewcze elektryczne i obowiazuja wszystkie zasady zabezpieczen w instalacji otwartej lub zamknietej. Wyglada ze szkicu ze OK. Jak polaczysz bufor z wyrownawczym wedlug szkicu to on przejmie nadwyzke wody po rozgrzaniu (weź poprawkę na jego wielkosc).

Opublikowano

Jak rura między kotłem a buforem ma pełnić rolę rury do naczynia przelewowego, to musi być prosta- czyli bez pułapek, tą zastąpi zaw zwrotny sprężynowy na powrocie.

Opublikowano

A tak może być ?

Musiałbym rozwalić kawałek ściany żeby dostać się do rury naczynia przelewowego ale może by warto. Przynajmniej by odszedł odcinek w dół. Tylko ten długi poziomy. 

ZZ może być tam ? Wtedy wystarczy tylko jeden.

IMG_20230710_215547.jpg

Bufor oczywiście jest bez wymiennika/wężownicy. To same medium krąży w całym układzie.

Opublikowano (edytowane)

W dniu 11.07.2023 o 00:09, sambor napisał(a):

To co proponujesz z rurą od bojlera byłoby najlepsze, ale wtedy musisz dać drugi ZZ na zasilaniu z kotła.

Dlaczego ? Co się stanie jak go nie będzie ?

Edytowane przez Ryszard
Proszę nie cytować ostatniego postu
Opublikowano

Jak nie będzie ZZ na rurze zasilającej bufor to podczas grzania bufora woda będzie krążyć w obiegu : rura przelewowa bufora do naczynia, kocioł, rura kocioł - bufor.

Opublikowano (edytowane)

Do zbiornika przelewowego idzie tylko jedna rura więc tam obiegu nie powinno być.

14 minut temu, sambor napisał(a):

Jak nie będzie ZZ na rurze zasilającej bufor to podczas grzania bufora woda będzie krążyć w obiegu : rura przelewowa bufora do naczynia, kocioł, rura kocioł - bufor.

OK. Teraz to widzę. Faktycznie zrobił by się obieg.

A czy jeśli ZZ na powrocie się zatnie to czy pompa nie wyrzuci wody przez zbiornik przelewowy ?

Edytowane przez nalest
Opublikowano

Jednak po dodatkowych oględzinach podpięcie nowej dodatkowej rury z bufora do zbiornika przelewowego rurą pod sufitem jest nie wykonalne. Musimy zostać przy poprzedniej wersji. Ale ZZ na powrót pójdzie i ZB. 

Temat uważam za rozwiązany. 

Dziękuję wszystkim za pomoc.