Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Pompa ciepła i fotowoltaika. Opłacalność w porównaniu do kotła. Czy to się spłaci?

https://www.youtube.com/watch?v=R3Kou3fVOPM

Po ostatnim filmie na temat kosztu ogrzewania domu pompą ciepła w komentarzach pojawiło się wiele stwierdzeń, że po doliczeniu kosztu zakupu pompy ciepła i fotowoltaiki to się nigdy nie spłaci. Wiec dziś sprawdzimy czy kupując pompę ciepła oraz fotowoltaike możemy mówić o inwestycji która się zwróci czy tylko o konsumpcji.

Porównanie zrobimy do kotła węglowego który jest nadal najpopularniejszym w Polsce sposobem ogrzewania domów. Nie pominę też gazu, pelletu i innych rodzajów ogrzewania. Uwzględnię też koszty serwisów, obowiązkowych przeglądów i opłat.
Po wybuchu wojny ceny surowców energetycznych poszybowały do góry, ogrzanie naszych domów stało się ogromnym obciążeniem dla domowych budżetów. To skłoniło wielu z nas do poszukiwań tańszych sposobów ogrzewania domów i przygotowania ciepłej wody użytkowej.
Sprzedaż pomp ciepła wystrzeliła, notując ponad 100% wzrost rok do roku. Ale czy to naprawdę dobry sposób na zmniejszenie obciążenia domowego budżetu?

PC+PV opłacalność, porwnanie.png

Edytowane przez marxxx
Opublikowano
19 minut temu, marxxx napisał(a):

poszukiwań tańszych sposobów ogrzewania domów i przygotowania ciepłej wody użytkowej.

Momentalnie kombinacja instalacji PV i PC nie naležy pomiedzy najtansze....Wygode i oplacalnosc  instalacji PV widzial bym w zasilaniu klimy latom zamiast grzania zima,bo z grzaniem PV nie do konca pasuje.Wirtualne magazyny u was tež wezma wczesne zakonczenie.100% / 80% u nas nie wirtualno wyglada 9/2.Jak bedzie wygladac rynek z EE za 2,czy 5 lat tež nikt nie wie.Jestem za PV bo osczedza i z magazynom daje niezaležnosc,ale užywac ta energia na cale grzewce jest tylko snom i možne miesiac w poczatku i miesiac,czy dwa w koncu sezonu.I gdyby po caly dzien w zimie slonce bylo,to kilka godzin bedzie pompe napedzac...

• Zgadzam się 1
Opublikowano

W Polsce wszyscy którzy uruchomili fotowoltaike przed 1 Kwietnia 2022r  są prosumentami i nadwyżki energii z PV trafiają do wirtualnego magazynu.  Nadwyżkę można odebrać w nocy lub zima ze strata 20 lub 30% w zależności od mocy  instalacji PV.

Opublikowano

Ale to już było ,i nie wróci więcej .

To że Ty założyłeś czy ja założyłem i puki co jesteśmy uprzywilejowani to na to nie ma co patrzeć ,to prędzej czy później się skończy i będziemy w jednym worku .

Teraz trzeba patrzeć na to z perspektywy tej co teraz jest .

A pożyjemy zobaczymy , lecz cała to parcie na pompy trochu mi śmierdzi i mam wrażenie że tuczy sie nas na rzeź 😈

• Lubię to 2
  • Zgadzam się 1
Opublikowano

@KordjanoNasz kolega znowu próbuje, jako jedyny chyba na tym forum, nachalnie łapać oglądaczy swojego tendencyjnego kanału. To już się robi żenujące.

• Lubię to 1
  • Haha 1