Gruner Opublikowano 26 Marca 2023 #1 Opublikowano 26 Marca 2023 Od jakiegoś już czasu zauważam coraz większe zabrudzenie wymiennika w pompie ciepła do CWU Dimplex. Z racji że stoi prawie obok kotła zasypowego należało się tego spodziewać -no i własnie stało się- wymiennik już prawie nie przepuszcza powietrza. Jak to teraz udrożnić ? Czym rozpuścić ? Problem ten nurtuje mnie w zasadzie od czasu zakupu pierwszej pompy ciepła parę lat temu. Jako że mieszkam w strefie przemysłowej zabrudzenie powietrza jest znaczne i prędzej lub później podobny los pewnie spotka moje urządzenia zewnętrzne. Jak to się robi ? Czy a jakieś środki chemiczne lub sposoby na poprawę drożności wymiennika |? Cytuj
carinus Opublikowano 26 Marca 2023 #2 Opublikowano 26 Marca 2023 Na pewno nic agresywnego chemicznie a jedynie coś dedykowane do klimatyzatorów lub łagodne szampony samochodowe i przedmuchanie sprężonym powietrzem. Cytuj
Piecuch19 Opublikowano 26 Marca 2023 #3 Opublikowano 26 Marca 2023 6 godzin temu, Gruner napisał(a): wymiennik już prawie nie przepuszcza powietrza. Jak to teraz udrożnić ? Czym rozpuścić ? Problem ten nurtuje mnie w zasadzie od czasu zakupu pierwszej pompy ciepła Kup "Dimer"- środek do czyszczenia plandek itp. spryskasz i potem karczerem można też użyć środków do czyszczenia silników, ale te są bardziej agresywne - czyszczą lepiej. Cytuj
Gruner Opublikowano 27 Marca 2023 Autor #4 Opublikowano 27 Marca 2023 Dzięki - sprawdzę ten kierunek -tyle że muszę rozmontować całą obudowę zewnętrzną tego ustrojstwa taj aby bezpośrednio z przyłożenia tym działać. Myślę że szkopskie lamele wytrzymają nawet ten bardziej agresywny Dimer do silników -jak po operacji spłukam lekkim prysznicem nie powinno być szkód. Cytuj
szakallo Opublikowano 28 Marca 2023 #5 Opublikowano 28 Marca 2023 Ja jak kiedyś teściowi dałem Dimer żeby sobie Władimirca T25 umył bo chciał jechać na przegląd to wszystkie farby z tabliczek aluminiowych poschodziły a kolor miał chyba bardziej czerwony niż wyjechał z fabryki 😄 Cytuj
Piecuch19 Opublikowano 29 Marca 2023 #6 Opublikowano 29 Marca 2023 Może teść nie wiedział że to się rozcieńcza wodą, lub chciał mocniejsze stężenie. Ale jak widać skuteczny do czyszczenia jest. Znajomy czyści tym kafelki pod prysznicem - szybko i lekko mu idzie. Cytuj
szakallo Opublikowano 29 Marca 2023 #7 Opublikowano 29 Marca 2023 Kwas do betonu jeszcze lepszy 😄 Cytuj
Miko12 Opublikowano 31 Maja 2023 #8 Opublikowano 31 Maja 2023 przedmuchaj kompresorem tylko uważaj na lamelki, na ali są specjalne grzebienie w razie jak powginasz Cytuj
Gruner Opublikowano 11 Czerwca 2023 Autor #9 Opublikowano 11 Czerwca 2023 Póki co spryskałem jakąś pianą do mycia silników bo akurat Dimera nie mieli. Zmyłem to spryskiwaczem do kwiatów z braku węża z wodą i spłyneło wiadro szlamu. Te grzebienie do lamelek super sprawa nie wiedziałem że są takie dzięki za informację. Znalazłem coś w hurtowni chłodniczej jest nawet regulacja. Zamawiam .Jak użyję odezwę się . Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi