Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Piec Z Dolnym Spalaniem Do 80m2

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie koledzy

Potrzebuje waszej wielkiej wedzy.

Mianowicie bede wymienial cale centralne w nowo zakupionym mieszkaniu i interesuje mnie piec z dolnym spalaniem oraz odatkowo zeby mnial nadmuch i sterownik(wygoda?)

Oczywiscie chcialbym zeby cena takiego pieca byla w miare optymalna(wiadomo czym sie wiaze kupno domu-a dodatkowe duze koszta nie wchodza w nasz rachunek-ida swięta:):P)

Mam zamiar palic weglem.Instalacja zamknieta.

Prosze o pomoc w zakupie.

pozdrawiam

Olszan

Opublikowano

Nie ma takiego kotła., bo mała powierzchnia mieszkania no chyba że mieszkanie ma 4 m wysokości, albo mieszkaniem nazywasz namiot, stodołę, szałas itp :)

Instalacja zamknięta!!! Zły pomysł lepiej dać zbiornik pod sufitem w łazience lub w przedpokoju i ładnie go zabudować aby nie szpecił pomieszczenia.

Przy tak małej powierzchni, standardowych ścianach, stropie, suficie, oknami to bym się nie bawił w w paliwa stałe. Wybrałbym gaz ziemny lub energię elektryczną dwutaryfową.

A kocioł na węgiel to w piwnicy? Bo jak w mieszkaniu to lepiej gaz lub prąd.

A węgiel to w piwnicy czy w szafie? Bo jak w szafie to lepiej gaz lub prąd.

A powietrze do spalania to z piwnicy czy z pokoju? Bo jak z pokoju to lepiej gaz lub prąd.

Czym grzeją sąsiedzi? Jaką mają instalację?

Dogadaj się z sąsiadem. Razem 160 m kw i do tego ciepła woda, czyli będziecie potrzebowali około 20 kW. Jeżeli macie piwnice gdzie można zrobić kotłownię to tylko kocioł z podajnikiem i zasobnikiem ciepłej wody.

Inne rozwiązanie do CO dokładasz CWU i kupujesz kocioł bez dmuchawy Dakon lub Junkers. Szczegółów szukaj na forum i w internecie. Żeby dobrać moc to podaj więcej szczegółów dotyczących mieszkania i ile osób w nim mieszka.

Inne rozwiązanie to kominek z płaszczem wodnym..

A powietrze do kominka to skąd?

Drzewo do kominka to w szafie?

Pamiętaj że dobry komin to podstawa sukcesu.

Ps. Przeglądam strony internetowe i nie mogę znaleźć dobrego kotła dolnego z dmuchawą i regulatorem. Uważaj bo część producentów pisze kocioł dolny, a w rzeczywistości jest to kocioł górny.

.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
Nie ma takiego kotła., bo mała powierzchnia mieszkania no chyba że mieszkanie ma 4 m wysokości, albo mieszkaniem nazywasz namiot, stodołę, szałas itp :D

Instalacja zamknięta!!! Zły pomysł lepiej dać zbiornik pod sufitem w łazience lub w przedpokoju i ładnie go zabudować aby nie szpecił pomieszczenia.

Przy tak małej powierzchni, standardowych ścianach, stropie, suficie, oknami to bym się nie bawił w w paliwa stałe. Wybrałbym gaz ziemny lub energię elektryczną dwutaryfową.

A kocioł na węgiel to w piwnicy? Bo jak w mieszkaniu to lepiej gaz lub prąd.

A węgiel to w piwnicy czy w szafie? Bo jak w szafie to lepiej gaz lub prąd.

A powietrze do spalania to z piwnicy czy z pokoju? Bo jak z pokoju to lepiej gaz lub prąd.

Czym grzeją sąsiedzi? Jaką mają instalację?

Dogadaj się z sąsiadem. Razem 160 m kw i do tego ciepła woda, czyli będziecie potrzebowali około 20 kW. Jeżeli macie piwnice gdzie można zrobić kotłownię to tylko kocioł z podajnikiem i zasobnikiem ciepłej wody.

Inne rozwiązanie do CO dokładasz CWU i kupujesz kocioł bez dmuchawy Dakon lub Junkers. Szczegółów szukaj na forum i w internecie. Żeby dobrać moc to podaj więcej szczegółów dotyczących mieszkania i ile osób w nim mieszka.

Inne rozwiązanie to kominek z płaszczem wodnym..

A powietrze do kominka to skąd?

Drzewo do kominka to w szafie?

Pamiętaj że dobry komin to podstawa sukcesu.

Ps. Przeglądam strony internetowe i nie mogę znaleźć dobrego kotła dolnego z dmuchawą i regulatorem. Uważaj bo część producentów pisze kocioł dolny, a w rzeczywistości jest to kocioł górny.

Witam,

Można szukać, ale nie da się znaleźć, bo takie nie istnieją.

Kotły dolnego spalania z założenia mają pracować na ciągu naturalnym.

Podstawową cechą kotła dolnego spalania jest podawanie powietrza trzema drogami.

Powietrze główne przez klapkę w drzwiach popielnikowych (pod ruszt), wtórne przez otwoty (rozeta) w drzwiach zasypowych - usuwanie dymu z komory zasypowej, oraz powietrze dodatkowe (dopalające), podawane bezpośrednio do komory spalania (powinien to być palnik ceramiczny - szamotowy). Właśnie to ostatnie w kotłach dolnego spalania jest jednym z istotniejszych. Podane we właściwej ilości pozwala na pełne dopalenie odgazowanego paliwa i przetworzenia go na ciepło. Jeśli kocioł pracuje na ciągu naturalnym, to we wnętrzu kotła panuje podciśnienie i możemy odpowiednio panować nad poszczególnymi strugami powietrza. Jeśli zastosujemy dmuchawę, to wewnątrz kotła będzie nadciśnienie, a więc nie ma możliwości podania powietrza wtórnego i dodatkowego, bo spaliny będą wydmuchiwane do kotłowni, a to w najgorszym wypadku może się zakończyć tym, że palacz do kotłowni wejdzie, ale już o własnych siłach z niej nie wyjdzie. Jest na naszym rynku co najmniej jedna firma, która produkuje kocioł z dmuchawą i sterownikiem, który nazywają kotłem dolnego spalania. Co gorsza dedykują go do dolnego spalania miału, ale to jakieś nieporozumienie.

W tym konkretnym przypadku pomyślał bym jednak może o dobrym kotle górnego spalania, przystosowanym do spalania miału, lub węgla kamiennego. Nadmuch, sterownik - najlepiej z algorytmem PID. Oczywiście spalanie od góry. w kotłach górnego spalania tylko taki sposób jest ekologicznie i ekonomicznie uzasadniony. Oczywiście dmuchawa w przypadku miału raczej konieczna, węgiel sortymentu groszek lub orzech poradzi sobie sam na ciągu naturalnym.

Dla takiej powierzchni wystarczy najmniejszy, 10 kW to czasem za dużo.

Warto poszperać w necie i poczytać, aby podjąć właściwą decyzję.

Pozdrawiam.

.

Opublikowano

Kotły dolnego spalania do 80m2? GÓRNEGO nie górno-dolnego. Pewnie,że są!

http://www.zgoda-wieprz.pl/kotly.php

Tu masz 9kW dolne-wewnątrz ogłoszenia:

http://allegro.pl/listing/search.php?from_...ting_interval=7

Hydromax - firma nie posiada strony internetowej(032 381-32-50).Wszystkiego można się dowiedzieć na tel.Ponieważ mam ich ulotkę z czasów gdy sam szukałem kotła-załączam zdjęcie.

Oczywiście ten pierwszy nie dla Ciebie-trochę za duży--się wkleił.

post-6673-1260533142_thumb.jpg

post-6673-1260533452_thumb.jpg

Opublikowano

Sprawa zasadnicza: jak ogrzewanie piecowe - to nie obieg zamknięty!!!! Ponadto dlaczego z dolnym spalaniem? Ja mam mieszkanie 90 m2 + 150 l bojler (mieszkanie na 2 p -strychowe; kotłownia w piwnicy). Mam piec miałowy z górnym spalaniem. Po 5 latach palenia w zębcu 21kW drewnem - dokładanie co 3-5 godzin - teraz palę raz na 1,5 doby - czysta poezja -naprawdę polecam. Przy odrobinie wprawy zajmuje to ok. 20 - 30 min. Mało tego,jeżeli zakończenie palenia wypada jak jestem w pracy, to dorzucam kilka szufelek miału i przedłużam czas palenia do 2 dób.

Opublikowano
Sprawa zasadnicza: jak ogrzewanie piecowe - to nie obieg zamknięty!!!!

Bo co?

Opublikowano
Niewygoda :D

Na ty forum walczymy z wentylatorami.

Co do konkretnego kotła, to Defro, Sas.

A to jest forum do walki z wiatrakami ?

Ja tego nie rozumię ,czy firmy produkujące kotły i ich konstruktorzy to przypadkowi ludzie z ulicy?

A może panowie co negują wentylatory to jacyś wybitni konstruktorzy-wizjonerzy ,których biuro konstrukcyjne nie chce zatrudnić?

Opublikowano
Bo co?

Przepisy zabraniają montażu pieca na obiegu zamkniętym. Niektórzy producenci pieców podbijają gwarancję dopiero po zamontowaniu pieca i jeżeli jest obieg zamknięty - to Ci nie podbiją. Dodam jeszcze, że przez pierwszy rok palenia po prostu do ogrzewania zasilanego piecem elektrycznym ze zbiornikiem przeponowym zamiast naczynia wyrównawczego dołączyłem piec - to kilka razy woda wywaliła mi przez zawór bezpieczeństwa. Przy piecu zdarzają się dość duże wahania temperatury, a co za tym idzie spore zmiany objętości wody tak więc musi być zbiornik wyrównawczy.

Opublikowano

Przepisy sie zmienily ale nie tak latwo spelnic wymagania nowej ustawy-zeby wszystko bylo zgodnie z prawem trzeba dolozyc kilkaset zl-IMHO-nie warto, latwiej i bezpieczniej z naczyniem przelewowym, tylko naczynie umiejscowione tak zeby nie zamarzlo.

Kociol dolnego spalania raczej ciezko znalezc do tak malej powierzchni, ewentualnie najmniejszy od dakona. Ale warto przemyslec kilka innych alternatyw:

1)Piecokuchnia-taki maly ni to kociol ni to kuchnia, jest wielu producentow, poszukac w goglach, METALFACH, OGNIWO. Dosyc estetyczne nawet te cuda. No i jeszcze ugotowac mozna.

2)Kociol mialowy zasypowy rozpalany od gory zyskujacy liczne rzecze sympatykow ze wzgledu na mala obslugowosc i niskie koszty opalu. Wada-mial to wyjatkowy syf.

3)Kociol ze spalaniem w calej objetosci zloza rozpalany od gory-zalety-dosyc niska obslugowosc.

Podejrzewam ze autor tego watku chce ogrzewac paliwami stalymi DLATEGO ZE NIE MA PIENIEDZY NA GRZANIE GAZEM LUB PRADEM. Wiec dziwie sie niektorym odpowiadajacym w tym watku ze doradzaja w sposob nie znoszacy sprzeciwu, ze jak maly metraz to gaz albo prad. Troche pokory panowie.

A i jescze jedno. Moim skromnym zdaniem 80 m2 mozna spokojnie ogrzewac jakims malym kociolkiem zasypowym. Kwestia najwazniejsza to wyczucie kotla i instalacji.W naszym kraju istnieja setki tysiecy takich malych instalacji-zarowno w starych kamienicach jak i w malutkich domkach na wsi. Co nie zmienia faktu ze na ten metraz najwygodniej to gaz i prad. Ale nie najtaniej.

Opublikowano

Autor wątku milczy.

To może i my zamilknijmy przynajmniej do czasu aż autor wątku nie napisze czegoś rozsądnego.

Opublikowano
Oczywiście ten pierwszy nie dla Ciebie-trochę za duży--się wkleił.

Ten żeliwny - b ładne zdjęcie i ciekawa konstrukcja wymiennika, tylko te drzwi wrota!

W Camino jest osobny dekiel do czyszczenia, a przez to odpowiednio mniejsze drzwiczki zasypowe.

Wrota na pewną są ciężkie i po jakimś czasie zapewne zawiasy kaput :D :

Opublikowano
(...)

A i jescze jedno. Moim skromnym zdaniem 80 m2 mozna spokojnie ogrzewac jakims malym kociolkiem zasypowym. Kwestia najwazniejsza to wyczucie kotla i instalacji.W naszym kraju istnieja setki tysiecy takich malych instalacji-zarowno w starych kamienicach jak i w malutkich domkach na wsi. Co nie zmienia faktu ze na ten metraz najwygodniej to gaz i prad. Ale nie najtaniej.

Witam.

Oczywiście że kociołkami na paliwo stałe można ogrzewać i ogrzewa się mieszkania 80 m2 a nawet dużo mniejsze.Ponieważ kociołek będzie miał moc poniżej 10 kW nie trzeba specjalnej kotłowni.Instalację najlepiej wykonać jako grawitacyjną.Kociołki takie są produkowane.Najwygodniejszym w stosowaniu opałem jest koks.Mam tak u siebie i jestem zadowolony.

Pozdrawiam - M.

Opublikowano

Zgdyni a w czym palisz?

Kazik-ten kocioł to coś dla Ciebie-na drewnie-prezentowany kocioł osiąga 21kW,na węglu 24.5kW.

Jak Zębiec padnie(tfu tfu tfu) to może taki? Dobra wiem przecież, że pewnie kwkd 15/22kW