petro798 Opublikowano 1 Marca 2023 #1 Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2023 (edytowane) Witam, Zaproponowano mi pompę seria K panasonic aquarea 5kw. Chciałbym zapytać czy wiadomo coś na jej temat ? czy są słuszne z mojej strony obawy o ten nowy model (choroby wieku dziecięcego) i lepiej kazać jeszcze wycenić starszą wersję? Pozdrawiam serdecznie Edytowane 3 Marca 2023 przez Ryszard Dodano prefiks Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
esselite Opublikowano 2 Marca 2023 #2 Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2023 Ja bym brał serię K, skoro producent zapewnia, że jest cichsza o 8db. No i jednostka zewnętrzna jest nieporównywalnie ładniejsza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
carinus Opublikowano 2 Marca 2023 #3 Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2023 Firma nie działa od wczoraj i raczej sprzęt przeszedł testy. Teraz musi ktoś z nas odczuć to na własnej skórze. Ktoś musi być pionierem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
petro798 Opublikowano 2 Marca 2023 Autor #4 Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2023 dziękuję za odpowiedzi:) chciałbym jeszcze zapytać odnośnie wysokości wyceny czy jest w porządku? i czy ten mały bufor 50l potrzebny? 100% podłogówka bez podziału na strefy. tutaj wycena; 1/ Zakres oferty PC Panasonic: 1. Pompa ciepła aquarea K powietrze-woda H-P 1-faz 5 kW z grzałką 3kW - 1 kpl. x 17500 = 17500,-zł 2. Podgrzewacz cwu 1-węż. 200l - 1 szt. x 3000 = 3000,-zł 3. Zawór 3-drogowy przeł., rury chłodnicze, podstawa pod agregat - 1 kpl. x 1500 = 1400,-zł 4. Materiały instalacyjne; rury, zawory, złączki, naczynie przeponowe - 1 kpl. x 4700 = 4700,-zł 5. Montaż, rozruch pompy ciepła - 1 kpl. x 5000 = 5000,-zł ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Razem wartość: 31 600,-zł + pod. VAT 8% = 34 128,-zł Wyposażenie dodatkowe: 1/ Sterowanie przewodowe/bezprzew. - adapter sieciowy Smart Cloud - 700,-zł 2/ Bufor wody grzewczej 50l - 1000,-zł 3/ Zawór nadmiarowy - 450,-zł Dzięki pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek15 Opublikowano 2 Marca 2023 #5 Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2023 Pompa niby mała bo 5kw ale cena mała nie jest 🫣 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
esselite Opublikowano 3 Marca 2023 #6 Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2023 Wg mnie uczciwie, jeżeli zrobią dobrze. Mogli by dorzucić ten adapter wifi w cenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
carinus Opublikowano 3 Marca 2023 #7 Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2023 Kiedyś ten adapter był w zestawie pompą, od jakiegoś czasu dołączają jako osobną pozycję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nickson Opublikowano 3 Kwietnia 2023 #8 Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2023 Cześć Panowie, Czy gdzieś można znaleźć informacje nt. wydajności tych t-capów przy konkretnych mrozach? Dom z lat 80. i wszystko na grzejnikach (convector ale jednak). Piec na drewno zaczął mi się pocić i muszę pomyśleć na co go wymienić. Pompa kusi bezobsługowością, jednak nie chciałbym przy mrozie -25, musieć szukać kozy na cito 🙂 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
biscwiz Opublikowano 4 Kwietnia 2023 #9 Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2023 (edytowane) Jak narazie sa tylko takie dane dostepne dla zwyklego uzytkownika. Lipiec-Sierpien bede montowal serie K 7kW u siebie w domu. Zobaczymy co z tego bedzie 🙂 Podobno roznia sie od J w zasadzie designem + halasem. Panasonic Aquarea serii K.pdf Edytowane 4 Kwietnia 2023 przez biscwiz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nickson Opublikowano 4 Kwietnia 2023 #10 Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2023 Dzięki! Dzisiaj słyszałem że UE tym razem wzięła na celownik pompy na R32 i mają być jakieś zakazy\nakazy itp. Poczytaj sobie zanim kupisz, bo trochę lipa przy tym poziomie wydatków żeby wsadzić się na minę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
biscwiz Opublikowano 4 Kwietnia 2023 #11 Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2023 na R290 sa tylko monobloki z tego co kojarze. O R32 sie nie obawiam. MAja zakazac produkcji nowych urzedzen z tym czynnikiem tak jak to bylo w przypadku poprzednich gazow, a do tej pory jeszcze sa dostepne w celach serwisowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Barij Opublikowano 10 Maja 2023 #12 Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2023 W dniu 1.03.2023 o 23:01, petro798 napisał(a): Witam, Zaproponowano mi pompę seria K panasonic aquarea 5kw. Chciałbym zapytać czy wiadomo coś na jej temat ? czy są słuszne z mojej strony obawy o ten nowy model (choroby wieku dziecięcego) i lepiej kazać jeszcze wycenić starszą wersję? Pozdrawiam serdecznie I jak, założyli Panu tę pompę? Sam czekam na serię K ale nie wiem czy się doczekam, bo prócz zapowiedzi to póki co nie ma żadnych konkretnych informacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
petro798 Opublikowano 21 Maja 2023 Autor #13 Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2023 witam, jeszcze się wstrzymałem z zakupem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
85mkw Opublikowano 27 Grudnia 2023 #14 Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2023 Biorę pod uwagę identyczną pompę ciepła. Czy ktoś się orientuje czy nie mając adaptera SmartCloud można się komunikować jakimś protokołem Modbus/Bacnet ? Możnaby wtedy stworzyć własną wizualizację i rozszerzyć własny Smart Home o zarządzanie ogrzewaniem. Czy pojawili się nowi użytkownicy tej pompy, którzy podzielą się wrażeniami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi