petro798 Opublikowano 1 Marca 2023 #1 Opublikowano 1 Marca 2023 (edytowane) Witam, Zaproponowano mi pompę seria K panasonic aquarea 5kw. Chciałbym zapytać czy wiadomo coś na jej temat ? czy są słuszne z mojej strony obawy o ten nowy model (choroby wieku dziecięcego) i lepiej kazać jeszcze wycenić starszą wersję? Pozdrawiam serdecznie Edytowane 3 Marca 2023 przez Ryszard Dodano prefiks Cytuj
esselite Opublikowano 2 Marca 2023 #2 Opublikowano 2 Marca 2023 Ja bym brał serię K, skoro producent zapewnia, że jest cichsza o 8db. No i jednostka zewnętrzna jest nieporównywalnie ładniejsza. Cytuj
carinus Opublikowano 2 Marca 2023 #3 Opublikowano 2 Marca 2023 Firma nie działa od wczoraj i raczej sprzęt przeszedł testy. Teraz musi ktoś z nas odczuć to na własnej skórze. Ktoś musi być pionierem. Cytuj
petro798 Opublikowano 2 Marca 2023 Autor #4 Opublikowano 2 Marca 2023 dziękuję za odpowiedzi:) chciałbym jeszcze zapytać odnośnie wysokości wyceny czy jest w porządku? i czy ten mały bufor 50l potrzebny? 100% podłogówka bez podziału na strefy. tutaj wycena; 1/ Zakres oferty PC Panasonic: 1. Pompa ciepła aquarea K powietrze-woda H-P 1-faz 5 kW z grzałką 3kW - 1 kpl. x 17500 = 17500,-zł 2. Podgrzewacz cwu 1-węż. 200l - 1 szt. x 3000 = 3000,-zł 3. Zawór 3-drogowy przeł., rury chłodnicze, podstawa pod agregat - 1 kpl. x 1500 = 1400,-zł 4. Materiały instalacyjne; rury, zawory, złączki, naczynie przeponowe - 1 kpl. x 4700 = 4700,-zł 5. Montaż, rozruch pompy ciepła - 1 kpl. x 5000 = 5000,-zł ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Razem wartość: 31 600,-zł + pod. VAT 8% = 34 128,-zł Wyposażenie dodatkowe: 1/ Sterowanie przewodowe/bezprzew. - adapter sieciowy Smart Cloud - 700,-zł 2/ Bufor wody grzewczej 50l - 1000,-zł 3/ Zawór nadmiarowy - 450,-zł Dzięki pozdrawiam Cytuj
Tomek15 Opublikowano 2 Marca 2023 #5 Opublikowano 2 Marca 2023 Pompa niby mała bo 5kw ale cena mała nie jest 🫣 Cytuj
esselite Opublikowano 3 Marca 2023 #6 Opublikowano 3 Marca 2023 Wg mnie uczciwie, jeżeli zrobią dobrze. Mogli by dorzucić ten adapter wifi w cenie. Cytuj
carinus Opublikowano 3 Marca 2023 #7 Opublikowano 3 Marca 2023 Kiedyś ten adapter był w zestawie pompą, od jakiegoś czasu dołączają jako osobną pozycję. Cytuj
nickson Opublikowano 3 Kwietnia 2023 #8 Opublikowano 3 Kwietnia 2023 Cześć Panowie, Czy gdzieś można znaleźć informacje nt. wydajności tych t-capów przy konkretnych mrozach? Dom z lat 80. i wszystko na grzejnikach (convector ale jednak). Piec na drewno zaczął mi się pocić i muszę pomyśleć na co go wymienić. Pompa kusi bezobsługowością, jednak nie chciałbym przy mrozie -25, musieć szukać kozy na cito 🙂 Cytuj
biscwiz Opublikowano 4 Kwietnia 2023 #9 Opublikowano 4 Kwietnia 2023 (edytowane) Jak narazie sa tylko takie dane dostepne dla zwyklego uzytkownika. Lipiec-Sierpien bede montowal serie K 7kW u siebie w domu. Zobaczymy co z tego bedzie 🙂 Podobno roznia sie od J w zasadzie designem + halasem. Panasonic Aquarea serii K.pdf Edytowane 4 Kwietnia 2023 przez biscwiz Cytuj
nickson Opublikowano 4 Kwietnia 2023 #10 Opublikowano 4 Kwietnia 2023 Dzięki! Dzisiaj słyszałem że UE tym razem wzięła na celownik pompy na R32 i mają być jakieś zakazy\nakazy itp. Poczytaj sobie zanim kupisz, bo trochę lipa przy tym poziomie wydatków żeby wsadzić się na minę. Cytuj
biscwiz Opublikowano 4 Kwietnia 2023 #11 Opublikowano 4 Kwietnia 2023 na R290 sa tylko monobloki z tego co kojarze. O R32 sie nie obawiam. MAja zakazac produkcji nowych urzedzen z tym czynnikiem tak jak to bylo w przypadku poprzednich gazow, a do tej pory jeszcze sa dostepne w celach serwisowych. Cytuj
Barij Opublikowano 10 Maja 2023 #12 Opublikowano 10 Maja 2023 W dniu 1.03.2023 o 23:01, petro798 napisał(a): Witam, Zaproponowano mi pompę seria K panasonic aquarea 5kw. Chciałbym zapytać czy wiadomo coś na jej temat ? czy są słuszne z mojej strony obawy o ten nowy model (choroby wieku dziecięcego) i lepiej kazać jeszcze wycenić starszą wersję? Pozdrawiam serdecznie I jak, założyli Panu tę pompę? Sam czekam na serię K ale nie wiem czy się doczekam, bo prócz zapowiedzi to póki co nie ma żadnych konkretnych informacji. Cytuj
petro798 Opublikowano 21 Maja 2023 Autor #13 Opublikowano 21 Maja 2023 witam, jeszcze się wstrzymałem z zakupem Cytuj
85mkw Opublikowano 27 Grudnia 2023 #14 Opublikowano 27 Grudnia 2023 Biorę pod uwagę identyczną pompę ciepła. Czy ktoś się orientuje czy nie mając adaptera SmartCloud można się komunikować jakimś protokołem Modbus/Bacnet ? Możnaby wtedy stworzyć własną wizualizację i rozszerzyć własny Smart Home o zarządzanie ogrzewaniem. Czy pojawili się nowi użytkownicy tej pompy, którzy podzielą się wrażeniami? Cytuj
Lukas89 Opublikowano Czwartek o 12:07 #15 Opublikowano Czwartek o 12:07 Witam, Od czerwca posiadam Panasonica jak w temacie. Dokładnie model: WH-UDZ09KE5 + WH-SDC0309K3E5 wraz z oryginalnym modułem SmartCloud.(CZ-TAW1) Od samego początku dedykowane rozwiązanie nie przypadło mi do gustu gdyż nie można w nim ustawić nic poza załączeniem grzania i zmiany temperatury. Również zwłoka czasowa i odczyt z chmury trwa parę sekund więc też jest to irytujące. Wracając do tematu w zeszłym tygodniu uruchomiłem komunikację PC z Home Assistantem za pomocą modułu (HeishaMon communication PCB). Od teraz mam dostęp chyba do wszystkich możliwych parametrów. (Poniżej parę z nich które mnie najbardziej interesują na chwilę obecną). Komunikacja z HA odbywa się poprzez WiFi protokołem MQTT. Więc można to dopiąć chyba do każdej automatyki domowej. Jeśli kolega 85mkw lub ktoś z forumowiczów chciał by znać więcej szczegółów z przyjemnością podzielę się gdzie można zakupić ww. moduł. Pozdrawiam, Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi