Plomba Opublikowano 14 Lutego 2023 #1 Opublikowano 14 Lutego 2023 Witam panowie proszę o pomoc czy można położyć styrodur 5 cm na wylewce na to deski i na deski bufor ciepła 1000l czy to będzie kiepski pomysł Cytuj
wacio1967 Opublikowano 14 Lutego 2023 #2 Opublikowano 14 Lutego 2023 Bufor musi stać stabilnie. Pod wpływem ciężaru może się przechylić tam gdzie ugnie się deska. Cytuj
sambor Opublikowano 14 Lutego 2023 #3 Opublikowano 14 Lutego 2023 Po co takie kombinacje? Styrodur, deski i ch.... wie co 1 Cytuj
Przemyslaw85 Opublikowano 14 Lutego 2023 #4 Opublikowano 14 Lutego 2023 Bufor na dole na rant przez który oddaje ciepło na podłogę. Moim zdaniem lepiej jest podstawić pod całość duży karton i wolne przestrzenie zapianować. Karton po to by nie przykleił się do podłogi. Cytuj
sambor Opublikowano 14 Lutego 2023 #5 Opublikowano 14 Lutego 2023 Weźcie nie cudujcie. Kartony, pianki jeszcze sreberka brakuje 1 Cytuj
wacio1967 Opublikowano 15 Lutego 2023 #6 Opublikowano 15 Lutego 2023 21 godzin temu, Przemyslaw85 napisał(a): na dole na rant przez który oddaje ciepło na podłogę Lepiej żeby się przechylił, uszkodził instalację i oddawał wodę na podłogę. Po to są nóżki i wzmocnienia na dole, aby to stabilnie stało. Grubo ponad tonę chcesz postawić na kartonie, aby robił jako izolacja. Ile z tego kartonu Ci zostanie ? 1mm ? Może podwiesić go, a od spodu dać 20cm wełny ? 🙂 Cytuj
Przemyslaw85 Opublikowano 16 Lutego 2023 #7 Opublikowano 16 Lutego 2023 @wacio1967 potrafisz czytać całe zdania ze zrozumieniem?"Karton po to by nie przykleił się do podłogi". Może zabrakło jednego wyrazu by to niektórzy zrozumieli. Karton po to by "bufor" nie przykleił się do podłogi. A karton jak to karton przy takiej masie zgniecie się pod rantem od razu. Cytuj
wacio1967 Opublikowano 16 Lutego 2023 #8 Opublikowano 16 Lutego 2023 1 godzinę temu, Przemyslaw85 napisał(a): potrafisz czytać całe zdania ze zrozumieniem? Tak. Potrafię czytać ze zrozumieniem. Chcesz stawiać bufor na kartonie to stawiaj. Nikt Ci nie zabroni. Tylko po co zadajesz pytanie? Wszyscy Ci odpisują że źle chcesz zrobić, a Ty chcesz wszystkich przekonać że Twój pomysł jest zajebisty. Twój karton, Twoja sprawa. Cytuj
sambor Opublikowano 16 Lutego 2023 #9 Opublikowano 16 Lutego 2023 Może z innej strony- po co ta pianka pod buforem? Cytuj
Plomba Opublikowano 17 Lutego 2023 Autor #10 Opublikowano 17 Lutego 2023 W dniu 14.02.2023 o 20:49, sambor napisał(a): Po co takie kombinacje? Styrodur, deski i ch.... wie co Żeby od betonu zimno nie szło na bufor bo beton ciągnie ale pytam bo nie wiem jak docieplic Cytuj
sambor Opublikowano 17 Lutego 2023 #11 Opublikowano 17 Lutego 2023 Nie potrzeba , rant na którym stoi bufor szczelnie zamyka pewną ilość powietrza, które izoluje cieplnie bufor od dołu. Jak chcesz być "bardziej święty od papieża" to ustaw taki bufor na 4 cegłach i pod spód napchaj styropianu lub pianki, ale to muszą być cegły pełne lub bloczki betonowe a nie deski. Cytuj
Kordjano Opublikowano 17 Lutego 2023 #12 Opublikowano 17 Lutego 2023 Nic Kolego nie kombinuj , co najwyżej daj jakąś twardą gumę by się na posadce rant nie odbił czy rdza . Z reguły na dole bufora jest zimna woda ,więc co ci tam wiele ucieknie w tą posadzke . Cytuj
Plomba Opublikowano 18 Lutego 2023 Autor #13 Opublikowano 18 Lutego 2023 Na posadzkę miałem dać duża grubą płytę z Castorama ale poszedłem po rozum do głowy i na posadzkę wyłożę płytki podłogowe i mam nie potrzebna papę która stoi i miejsce zabiera a bufor dociepliłem od spodu watą szklaną która miała iść do kosza dołączyłem plik Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi