Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam , 

Mam takie pytanie , posiadam piec na ekogroszek , palnik stalkot ekopal , temp na piecu 55 stopni

Gdy piec jest na podtrzymaniu , i jak puści na cwu lub termostaty puszczą spadnie do 53 przykladowo to gdy piec zacznie chodzić i już się rozbuja to zamiast zatrzymać spadek i podnosic temperature to jeszcze spadnie do 49/50 i wtedy dopiero zaczyna isc w górę. 

Z tego co czytałem to ludzie mówią że im spadnie do przykladowo 53 i zaraz od razu dobije do 55

Czy to ma jakieś znaczenie co do ustawień?

Piec spory 35 kw , palnik też sporych rozmiarów. 

Temperatura spalin gdy piec chodzi to 130/140 stopni 

Proszę o poradę , z góry dziękuję 

Opublikowano

Taki spadok jest normalny i kociol dužy,dziala na nim bezwladnosc,niž sia ponownie pocznie rozgrzewac to musi chwile popalic.Z ta pompka to dužo ci nie pomože,bo jak zalacza sia zaleje kociol chlodna wode i ponownie pocznie spadok temp.

Opublikowano

A co.do palnika to jest taka możliwość że jest za mało wegla i zamiast swieze powietrze ma dmuchac na żar to dmucha do pieca ? Temperatura spalin jest w pracy 130/140 stopni

-Jaka tak naprawdę jest optymalna temperatura spalin ? W kominie rura jest. 

Opublikowano

130/140 w dwustanie to nie zle.Jesli kopczyk jest na palniku zapadly po stanu podtrzymania,to možne ustawic tam wieksza,czy czesczejsza dawka opalu.Kopczyk mial by byc zawsze przygotowany do uruchomienia.

Opublikowano

@Venom123 coś doradzić na podstawie twojego opisu to jest tylko wróżenie z fusów. Najpierw podaj jakie masz nastawy pracy, temperatur kotła i bojlera, histerezę kotła i bojlera , instalacja grzejnikowa czy podłogówka no i jakis opis   podłączenia kotła( zawory 4d,3d, pompa dodatkowa itp.).

Opublikowano (edytowane)

Piec pleszew 35 kw (tak wiem trochę przesadzony piec) , grzejniki zeliwne  , budynek nieocieplony, z 150 m do grzania. Palnik ekopal 

Sterownik titanic 3 

Zawór 3 drozny przed pompą w polowie otwarty 

2 pompy osobno jedna na wode drugą na dom 

Nastawa 55 (histereza 1 stopien) 

CWU 49 (histereza chyba jest 1 stopień i nie.mozna zmienić)

Podawanie 12 sek

Czas Między podawaniem 1 m 07sek

Dmuchawa 37/50 ( przysłona na 1.5 cm ponieważ nie dolatywalo powietrze na drugą stronę palnika i słyszałem że w taki sposób większe cisnienie się robi)

Czas przedmuchu 12

Przerwa w podtrzymaniu 9min

Krotność 1

Spalanie 250 kg na tydzień 

Wstawilem pare zdjec , jedno jest po zwaleniu spiekow ( to biale na talerzu dopiero po zwalniu spiekow sie zawsze robi , tak to tak ładnie nie wyglada) spieki zalezy od wegla raz twarde raz miekkie , teraz sa miekkie,gdy spieki byly twarte przy innym weglu to mniej sadzy w piecu bylo teraz gdy spieki są miekkie to z drugiej strony piec brudniejszy widać po drzwiach że sadza

Proszę o ocenę sytuacji jak to wygląda

Z góry dziekuje. 

20230202_155739.jpg

20230202_155504.jpg

20230202_155437.jpg

20230202_164833.jpg

20230202_164900.jpg

20230202_172233.jpg

Edytowane przez Venom123
Opublikowano

Na pierwszy rzut oka wygląda nieźle ale na drugi już nie. Sporo żaru na palniku, zmniejsz podawanie albo wydłuż przerwę. Niespalone węgle w popielniku. Moim zdaniem nadmuch trochę mały ,z tą przesłoną to prawda ale zwiększ prześwit i dopiero reguluj procentowo nadmuch. A jeżeli będą opory to możesz mieć zapchany palnik, otwory powietrzne. Takie skoki temperatury jak pisałem są nieuniknione z dwóch powodów. Po pierwsze zawór 3 d nie chroni powrotu, miesza wodę na kaloryfery. Zadana tem kotła 55 jest zbyt mała . Nie wiem ile idzie na kaloryfery ale w połowie otwarty to przypuśćmy max 40 st. a wraca minus 10 czyli 30 st. Więc na dole pieca masz 30 u góry 53 i teraz ważny moment włącza się pompa bojlera i zaczyna te złogi wody od dołu mieszać. Zsumuj i podziel przez 2. Widzisz ten spadek !!!.. Jak by histereza bojlera była 5 to pewnie kocioł spadł by do 35 st.

Niektórzy aby dogrzać powrót kotła w takim układzie włączają bojler na stałe, jest to jakieś wyjście ale nie idealne. 35 kg/doba na ten metraż to ciut sporo nawet jak nie ma ocieplenia. Spróbuj z ustawieniami jak pisałem być może uda ci się zejść do 30 kg.. Generalnie nikt ci nie poda gotowych ustawień .

Opublikowano

Ogólnie mam niby na 5/10 ustawiony zawór ale wychodzi i tak między 55-60 stopni, według termometrów na rurach , jak był na fula otwarty to tak 60 caly czas wychodziło , a jak zmiejsze trochę podawanie ze by mniejszy kopczyk był tak jak mówisz to powietrze nie będzie uciekać przez otwory powietrza w piec ? Bo wtedy nie będzie przykryty żarem tylko popiołem.

Opublikowano

55 na kotle a na zaworze 60 ???? 

Opublikowano

No takie trochę ciekawe zjawisko haha , może czujnik jest walnięty od pieca , bo taka tempersture pokazuje na 2 termometrach więc może czujnik walniety , a co myslisz o tych otworach w palniku , jest możliwe że powietrze bedzie uciekać w piec jeśli będzie tylko popiołem przykryte ?

Albo termometr głęboko jest osadzony w piecu i dlatego na samej górze 60 stopni pokazuje

Opublikowano

Wybacz ale nie nadążam za tobą i tym uciekającym powietrzem 🤣

Co to za pytanie , otwory w palniku mają być drożne i tyle. Spaliny czy ciepłe "powietrze" muszą się przemieszczać do komina nie sądzisz ?

Opublikowano

A bo kiedyś się naczytalem że jak za mało wegla jest i odkryte są otwory powietrza w palniku to wtedy wychładza kocioł, bo zamiast w żar dmuchac do pieca i wychladza ,ale to może i gdybanie 😂