Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Termet Comfort dodanie przekaźnika pompy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam pytanie. Chce sobie do interfejsu Comfort założyć przekaźnik który załączał by mi dodatkowa pompę podłogówki dopiero po starcie pieca.

Fabrycznie taka opcja nie istnieje, ale podczas sygnału startu pieca w module Comfort słychać przekaźnik do startu pieca, więc teoretycznie mógłbym równolegle wyprowadzić zasilanie cewki która sterowała by przekaźnikiem od pompy.

Ktoś przerabiał podobny temat?

Opublikowano

nie lepiej kupić zwykły sterownik pompy co z czujnikiem temp i podłaczyć go jak do kotła na węgiel ustawiając temp np. 25 stopni?

Opublikowano

A ten przekaźnik który tam słyszysz nie jest przypadkiem beznapięciowy ?

Opublikowano

Ale przekaźnik dostaje napięcie na cewkę i mógłbym właśnie w to miejsce równolegle podłączyć drugi przekaźnik.

Opublikowano

Logika wskazywałaby że takie coś zadziała, ale elektronika kotła może to wyłapać jako błąd. Ja bym tam nic nie podpinał. Już się nadziałem na taką "drogę na skróty".

Opublikowano

Ciekawe skąd kocial będzie wiedział że ma wpięty przekaznik równolegle. Obciazenie cewki jest prawie zerowe. Ogilnie ingerencja w płytę kotla jest nie wskazana. Bez lutowania się nie obędzie.

Opublikowano
2 godziny temu, Raidenx8607 napisał(a):

Obciazenie cewki jest prawie zerowe

To jest słowo klucz (prawie zerowe). Jak podłączysz identyczny przekaźnik to będzie prawie zerowe razy dwa.

Czyli piec może sobie "pomyśleć", że coś się stało z przekaźnikiem.

No to pokażę użytkownikowi na wyświetlaczu że się przekaźnik zepsuł (kod błędu XYZ). A dla bezpieczeństwa wyłączę go. Jak przyjdzie mój "kumpel" serwisant, to odblokuje mnie. A to wszystko dla mojego kochanego użytkownika, żeby się o nic nie martwił.