Antekiatra Opublikowano 19 Grudnia 2022 #1 Opublikowano 19 Grudnia 2022 (edytowane) Witam. Mam dom. Parter z poddaszem użytkowym 200m2. Wszędzie ogrzewanie podłogowe plus jeden grzejnik drabinka w łazience. Dom ocieplony styropianem 15. Poddasze ocieplone wełna 20. Kupiłem piec od znajomego defro z podajnikiem 28kw i nie mogę dobić temperaturę 45 na piecu. Palę ekogroszkiem Karlikiem. Co mam zrobić żeby osiągnąć temperaturę? O jakiej mocy powinien być? Edytowane 19 Grudnia 2022 przez Ryszard Dodano prefiks Cytuj
kult5 Opublikowano 19 Grudnia 2022 #2 Opublikowano 19 Grudnia 2022 kiedy ten kocioł montowany? latem czy teraz w mrozy? Masz zamontowane jakieś mieszacze? 45 na podłogę to za dużo. Cytuj
Antekiatra Opublikowano 19 Grudnia 2022 Autor #3 Opublikowano 19 Grudnia 2022 Montowany w październiku. Zawór 3drozny Cytuj
1mps Opublikowano 19 Grudnia 2022 #4 Opublikowano 19 Grudnia 2022 (edytowane) 45 na piecu a nie na podłogę. Za temperaturę na podłogę odpowiada zawór 3 drogowy. Więc problem tkwi w ustawieniach. Najpierw podaj parametry pracy kotła czy to w PID czy w dwustanie a dopiero potem można się do tego odnieść. Druga sprawa to to że ten piec jest mocno przewymiarowany. Edytowane 19 Grudnia 2022 przez 1mps Cytuj
Antekiatra Opublikowano 19 Grudnia 2022 Autor #5 Opublikowano 19 Grudnia 2022 Podawanie 12s czas między podawaniem 100s. Pompka zaliczona przy temperaturze 35 stopni Cytuj
1mps Opublikowano 19 Grudnia 2022 #6 Opublikowano 19 Grudnia 2022 Przy takiej dawce gdzie stosunek przerwy do podawania wynosi 1:8 to trochę ubogo . Moc nominalna to z reguły 1:4. Mniejsze dawki a częściej powinno pomóc. 1:5 już będzie nieźle . Dawka 7 s. Przerwa 35 do 40 s. Nic nie napisałeś o mocy dmuchawy ale można ustawić 26-30 %. Kwestią otwartą pozostaje sama instalacja i jak jest zapewnione dogrzanie powrotu. Obawiam się że ten zawór 3 drogowy nie spełnia tej funkcji, jeżeli tak to masz problem. Najlepiej wstaw zdjęcia instalacji - podłączenie kotła zasilanie i powrót, na pewno uzyskasz więcej informacji. Cytuj
Antekiatra Opublikowano 19 Grudnia 2022 Autor #7 Opublikowano 19 Grudnia 2022 Dmuchawa jest od 1-6 ustawiona na 3 Dmuchawa jest od 1-6 ustawiona na 3 Cytuj
1mps Opublikowano 19 Grudnia 2022 #8 Opublikowano 19 Grudnia 2022 To pierwsze początki Defro. Sądząc po widoku popiołu nadmuch zmniejszył bym na 2. Instalacja jak widać z zimnym powrotem. Brakuje mi zaworu zwrotnego za dopływem wody powrotnej do zaworu 3 d w kierunku pieca. Aby za wiele nie przerabiać i zapewnić dogrzanie wody powrotnej powinieneś skorzystać z tech schematu i zamontować pompę kotłową. Chyba że instalator zaproponuje ci inne lepsze rozwiązanie. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi