Skocz do zawarto艣ci

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,聽

Mam 2 piece pelletowy i elektryczny i 2 obiegi g贸ra grzejniki i d贸艂 pod艂og贸wka. W pelletowy mam wpi臋te 2 mieszacze i 2 pompy czy jest opcja aby wpi膮膰/rozdzieli膰 sygna艂 do pieca elektrycznego elterm pu艂kownik aby m贸c sterowa膰 raz tym raz tym kiedy b臋de chcia艂? P贸ki kiedy w艂膮czony jest piec elektryczny musz臋 w piecu pelletowym w艂膮czy膰 pompy r臋cznie i ustawi膰 mieszacze na otwarte ale to 偶adne sterowanie niestety 馃槥 mo偶e kto艣 ju偶 tak robi艂 i pomo偶e 馃檪

Opublikowano

Najpro艣ciej to sprz臋g艂o, lub bufor.

Opublikowano

Mam sprz臋g艂o i co to daje? jak dalej nie lig臋 sterowa膰 mieszaczami i temperatura na grzejniki i pod艂og贸wke. Na zdj臋ciu podpi臋cie pieca elektrycznego przed buforem. Na pellet nie idzie bo jest zwrotniak na zasilaniu.聽

IMG_20221202_180241.jpg

Opublikowano

Wed艂ug mojej skromnej wiedzy to kolejno艣膰 powinna by膰 nast臋puj膮ca:

1. 殴r贸d艂o ciep艂a (kocio艂 gazowy, kocio艂 na pelet, kominek etc)
  2. Sprz臋g艂o, bufor.
  3. obiegi grzewcze (pod艂og贸wka z pomp膮 i mieszaczem, grzejniki z pomp膮)

Przy kotle gazowym, lub elektrycznym do nap臋dzenia grzejnik贸w mo偶na wykorzysta膰 pomp臋 kot艂a.

Ze zdj臋cia nic nie wywnioskowa艂em. Mam tylko domys艂y. A domy艣lam si臋 偶e kocio艂 peletowy jest podpi臋ty do bufora.

Z bufora wychodz膮 dwa obiegi na grzejniki i pod艂og贸wk臋.

Do bufora podpi臋te sprz臋g艂o, a do sprz臋g艂a kocio艂 elektryczny.聽

Jak moje domys艂y s膮 prawdziwe, to jest to bez sensu.聽

Opublikowano (edytowane)

Nie馃槉 kocio艂 pelletowy by艂 ju偶 do艂o偶y艂em tylko elektryczny i wpi膮艂em przed sprz臋g艂o. Nie ma bufora. Na grzejniki jest mieszacz i pompa i tak samo na pod艂og贸wke. Cwu tylko nie jest jak na schemacie bo jest wpi臋te w osobne zasilanie pieca pelletowego ale i tak grzeje go grza艂k膮. Z grzejnik贸w i pod艂og贸wki jet powr贸t do sprz臋g艂a z tym 偶e od sprz臋g艂a sa 4 wyj艣cia nie 2 jak poni偶ej.聽

Jak poni偶ej na schemacie.聽Screenshot_20221202_182452_com.android.chrome_edit_23022892496486.thumb.jpg.c5d408b9aa8767e400b9969fbf85d08f.jpg

Edytowane przez krismusek
Opublikowano

Nie jestem specjalist膮, ale to chyba nie b臋dzie prawid艂owo dzia艂a膰.

1. Pompa z kot艂a elektrycznego pcha wod臋 zasilaj膮c膮 do instalacji
  2. Pompa kot艂a na pelet ci膮gnie wod臋 z powrotu instalacji.
  3. Dwie pompy obiegowe z mieszaczami robi膮 swoj膮 robot臋 gdzie indziej i nie powinny sprawia膰 problem贸w

Co si臋 mo偶e zadzia膰 w przypadku, jak pompa z kot艂a elektrycznego b臋dzie silniejsza od pompy kot艂a na pelet ?

Jak nie b臋dzie mia艂a odbioru z mieszaczy, to b臋dzie j膮 pcha艂a w kierunku kot艂a na pelet przewodem zasilaj膮cym.

Wed艂ug mnie powinien by膰 zamontowany zaw贸r jednokierunkowy na zasilaniu mi臋dzy kot艂em na pelet, a elektrycznym.

Co do sterowania tym wszystkim, to kolejny raz ode艣l臋 do strony聽https://www.techsterowniki.pl/k/sterowniki-do-instalacji-1

Nie jestem 偶adnym ich przedstawicielem. Po prostu uwa偶am 偶e maj膮 dobre sterowniki i serwis.

Opublikowano (edytowane)

Co do 2.0 punktu to gdy piec pelletowy jest wy艂膮czony to pompa kot艂a nie pracuje wy艂膮cza si臋 razem z innymi pompami i tutaj w艂a艣nie jest problem bo chcia艂em 偶eby pompy od pod艂og贸wki i grzejnik贸w i mieszacze pracowa艂y razem z elektrycznym gdy jest wy艂膮czony pelletowy.聽

Na zasilanie nie pchnie bo jest zaw贸r zwrotny za艂o偶ony 偶eby nie grza艂o w艂a艣nie pelletowego.聽

W艂a艣nie dzi臋kuj臋 偶e podes艂a艂e艣 link bo choddzi jak tym sterowa膰 tylko my艣la艂em 偶e kto艣 w艂a艣nie podpowie jaki sterownik i jak to wszystko pod艂膮czy膰 馃槉

Zn贸w kiedy piec jest na postoju ustawi艂em pompy od 30 i wszystko chodzi i mieszacze i pompy ale s膮 2 problemy: 1 ten co pisa艂e艣 chodzi pompa od kot艂a i zabiera i drugi jak spadnie poni偶ej 30 stopni to wszystko si臋 wy艂膮czy 馃槒

Opublikowano

Musisz rozdzieli膰 sterowanie pompami od obieg贸w.

Takie co艣 obs艂u偶y艂 by Ci sterownik I2-plus.

Ma sterowanie dwoma 藕r贸d艂ami zasilania i kilkoma pompami.

Jest jeszcze jedno pytanie. Kiedy ma pracowa膰 kocio艂 na pelet, a kiedy na pr膮d ? Jakie艣 przedzia艂y czasowe, czy co艣 w tym stylu ? Mo偶e taryfa G12w ?

Opublikowano (edytowane)
29 minut temu, krismusek napisa艂(a):

choddzi jak tym sterowa膰 tylko my艣la艂em 偶e kto艣 w艂a艣nie podpowie jaki sterownik i jak to wszystko pod艂膮czy膰

Zrob go sam. Sterowniki programowalne daj膮 nieograniczone mo偶liwo艣ci konfiguracji. 呕aden gotowy nie spe艂ni pok艂adanych w nim nadziei. Kociol elektryczny (grza艂k臋 lub x grzalek) wpina sie bezposrednio w obiegi grzewcze, tu chodzi i max. optymalizacje zuzycia energii elektrycznej.

Edytowane przez PioBin
Opublikowano (edytowane)

Wlasnie o taki sterownik mi chodzi艂o tylko musi to pod艂膮czy膰 kto艣 kumaty i kto艣 kto najlepiej go zna 馃槉

Je艣li chodzi o pytanie to kiedy ja b臋d臋 chcia艂 albo chocia偶 ustawi膰 harmonogram. Mam fotowoltaike i nadmiar pradu i chcia艂em aby w dzie艅 kiedy foto pracuje to pracowa艂 elektryczny zamiast oddawac do sieci dlatego go do艂o偶y艂em 馃槉

10 minut temu, PioBin napisa艂(a):

Zrob go sam. Sterowniki programowalne daj膮 nieograniczone mo偶liwo艣ci konfiguracji. 呕aden gotowy nie spe艂ni pok艂adanych w nim nadziei. Kociol elektryczny (grza艂k臋 lub x grzalek) wpina sie bezposrednio w obiegi grzewcze, tu chodzi i max. optymalizacje zuzycia energii elektrycznej.

W艂a艣nie nie zrobi臋 tego sam 馃槉 potrzeba 偶eby kto艣 to zrobi艂 lub ten sterownik Tech, kt贸ry z tego co widz臋 ogarnie to co chce 馃槉

Opublikowano
Godzin臋 temu, krismusek napisa艂(a):

Mam fotowoltaike i nadmiar pradu i chcia艂em aby w dzie艅 kiedy foto pracuje to pracowa艂 elektryczny zamiast oddawac do sieci dlatego go do艂o偶y艂em

Tak dawkujesz te informacje. Ju偶 nie polecam tego sterownika, tylko PVMonitor.

Jedna rzecz, a wszystko zmienia. 馃檪

Je偶eli chodzi o sterowanie, to mam to akurat w ten spos贸b rozwi膮zany, jak Ty chcesz to zrobi膰, z tym 偶e zamiast kot艂膮 na pelet, mam kocio艂 gazowy. W tanie taryfie goni膮 grza艂ki w buforze, a w drogiej kocio艂 gazowy. Dodatkowo jak w dzie艅 b臋dzie produkcja z PV, to w艂膮cza si臋 grza艂ka w buforze, tak aby nie sz艂o do sieci, tylko do bufora ciep艂a. Bufor ciep艂a to m贸j magazyn energii.

Opublikowano (edytowane)
W dniu 2.12.2022 o 20:57, wacio1967 napisa艂(a):

Tak dawkujesz te informacje. Ju偶 nie polecam tego sterownika, tylko PVMonitor.

Jedna rzecz, a wszystko zmienia. 馃檪

Je偶eli chodzi o sterowanie, to mam to akurat w ten spos贸b rozwi膮zany, jak Ty chcesz to zrobi膰, z tym 偶e zamiast kot艂膮 na pelet, mam kocio艂 gazowy. W tanie taryfie goni膮 grza艂ki w buforze, a w drogiej kocio艂 gazowy. Dodatkowo jak w dzie艅 b臋dzie produkcja z PV, to w艂膮cza si臋 grza艂ka w buforze, tak aby nie sz艂o do sieci, tylko do bufora ciep艂a. Bufor ciep艂a to m贸j magazyn energii.

Tak ale nie zawsze bym tak chcia艂 馃槉mam nadwy偶k臋 energii ale zim膮 raczej s艂abo z produkcj膮 foto chcia艂bym nimi te偶 sam sterowa膰.聽

W dniu 2.12.2022 o 20:39, sambor napisa艂(a):

Tu przyda艂by si臋 schemat jak to jest naprawd臋 po艂膮czone i nawet rys odr臋czny du偶o da i pozwoli doradzi膰 w doborze sterowania

Poni偶ej schemat ale dzisiaj troch臋 pochodzi艂o i zastanawiam si臋 czy nie lepiej by艂o wpi膮膰 piec elektryczny przed pompami na pod艂og贸wke i grzejniki i za艂o偶y膰 zwrotniaki na zasilaniu przed mieszaczami. Piec elektryczny mia艂 55 stopni, a na grzejniki nie sz艂o wi臋cej ni偶 42 przez mieszacz a na pod艂og贸wke 35 ale tutaj skr臋ci艂em zaw贸r r臋cznie sam a tak to trzeba by by艂o za艂o偶y膰 pewnie termostaty na ka偶dej p臋tli. Nie wiem czy 藕le my艣l臋 ale przy takim pod艂膮czeniu elektryka to chyba raczej nieekonomiczne z tymi zaworami mieszajacymi czy si臋 myl臋?聽

IMG_20221202_210808_edit_31056436771823.jpg

Edytowane przez Ryszard
Prosz臋 nie cytowa膰 ostatniego postu
Opublikowano

Pozwoli艂em sobie podnie艣膰 kontrast twojego zdj臋cia聽馃槈

IMG_20221202_210808_edit_31056436771823.jpg.297dff4bbf2cf66fe40edc5ec339607a.jpg

Opublikowano

Jak masz dwa 藕r贸d艂a zasilania i chcesz je u偶ywa膰 na przemian, to musisz tak podpi膮膰, aby wszystkie obiegi by艂y obs艂u偶one. Teraz jest dobrze, tylko sterownika brakuje.

Opublikowano (edytowane)

21 godzin temu, wacio1967 napisa艂(a):

Jak masz dwa 藕r贸d艂a zasilania i chcesz je u偶ywa膰 na przemian, to musisz tak podpi膮膰, aby wszystkie obiegi by艂y obs艂u偶one. Teraz jest dobrze, tylko sterownika brakuje.

No w艂a艣nie mam nadziej臋 偶e jest dobrze po to 3 przer贸bka ju偶 by艂a i mam nadziej臋 ostatnia. Sterownika i osoby kt贸ra to podepnie lub kt贸ra mnie nakieruje podpoiwr jak to podpi膮膰 馃槈mia艂em nadziej臋 偶e kogo艣 takiego tutaj znajd臋 馃

Edytowane przez Ryszard
Prosz臋 nie cytowa膰 ostatniego postu
Opublikowano

Podpowiedzi ju偶 masz, a wyboru musisz dokona膰 sam.聽

Tak wygl膮da moja "kombinacja alpejska" z ogrzewaniem.

image.png.3079f902e18612644d7463e03f71156a.png

Do艂膮cz do dyskusji

Mo偶esz doda膰 zawarto艣膰 ju偶 teraz a zarejestrowa膰 si臋 p贸藕niej. Je艣li posiadasz ju偶 konto, zaloguj si臋 aby doda膰 zawarto艣膰 za jego pomoc膮.
Uwaga: Tw贸j wpis zanim b臋dzie widoczny, b臋dzie wymaga艂 zatwierdzenia moderatora.

Go艣膰
Dodaj odpowied藕 do tematu...

×   Wklejono zawarto艣膰 z formatowaniem.   Usu艅 formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odno艣nik zosta艂 automatycznie osadzony.   Przywr贸膰 wy艣wietlanie jako odno艣nik

×   Przywr贸cono poprzedni膮 zawarto艣膰.   Wyczy艣膰 edytor

×   Nie mo偶esz bezpo艣rednio wklei膰 grafiki. Dodaj lub za艂膮cz grafiki z adresu URL.

艁adowanie
  • Dodaj now膮 pozycj臋...

Powiadomienie o plikach cookie

U偶ywaj膮c tej strony zgadzasz si臋 na Polityka prywatno艣ci.