MDK1 Opublikowano 14 Listopada 2022 #1 Opublikowano 14 Listopada 2022 Witam jako całkiem nowy użytkownik. Mam od kilku dni rozmyślenia na temat długości wężownicy miedzianej do wody użytkowej podgrzewanej w czasie rzeczywistym w zbiornikach oferowanych przez co najmniej 2 firmy w Polsce. Posiadam dość wiele danych ale nikt nie chce mi podać średnicy rury miedzianej oraz jej długości. Czy może ktoś pomóc coś w tym temacie? Z góry dziękuje. Dane jakie posiadam: Firma 1: Pojemność zbiornika 870L. Materiał wężownicy - miedz, Ilość wężownic 1 Przepływ wężownicy c . w . u . l/min 40 Moc grzewcza wężownicy miedzianej c. w . u . 25 kW Powierzchnia wymiany ciepła wężownicy c . w . u 3,4 m2 Firma 2 : "Gwarantujemy, że nasza wężownica w buforze T900 przy prawie maksymalnej temperaturze zładu wynoszącej 95ºC, ogrzeje wodę od temperatury 11ºC do temperatury powyżej 40ºC przy ciągłym przepływie wynoszącym około 19 litrów na minutę przez 50 minut i uzyskamy wtedy 950 litrów gorącej wody w temperaturze od 95ºC do 40ºC. Warto zwrócić uwagę, że mieszając gorącą wodę z wężownicy z wodą chłodną wodociągową w rezultacie otrzymamy blisko dwa metry sześcienne ciepłej wody do mycia. Jest to ilość wystarczająca do napełnienia ponad 10 wanien lub kilkudziesięciu kąpieli pod prysznicem. Wydajność wężownicy umożliwia: jednoczesne napełnianie wanny, kąpiel pod prysznicem i zmywanie naczyń. Nawet przy korzystaniu z wydajnej deszczowni wężownica podgrzeje na bieżąco wodę. Po pięciu minutach woda wypływająca z wężownicy ma temperaturę 84ºC. Po dziesięciu minutach woda wypływająca z wężownicy ma temperaturę 77ºC. Po piętnastu minutach woda wypływająca z wężownicy ma temperaturę 70ºC. Po dwudziestu minutach woda wypływająca z wężownicy ma temperaturę 63ºC. Po dwudziestu pięciu minutach woda wypływająca z wężownicy ma temperaturę 58ºC. Po trzydziestu minutach woda wypływająca z wężownicy ma temperaturę 53ºC. Po czterdziestu minutach woda wypływająca z wężownicy ma temperaturę 45ºC. Po pięćdziesięciu minutach woda wypływająca z wężownicy ma temperaturę 40º" Cytuj
sambor Opublikowano 14 Listopada 2022 #2 Opublikowano 14 Listopada 2022 (edytowane) Te dane można zakwalifikować do "Bajek z mchu i paproci" - były takie dla dzieci na dobranoc. Wężownice do grzania CWU robi się ze gładkiej stali nierdzewnej , a nie z miedzi. Prawidłowe dane masz np poniżej - niestety taki bufor kosztuje sporo Edytowane 14 Listopada 2022 przez sambor Cytuj
PioBin Opublikowano 14 Listopada 2022 #3 Opublikowano 14 Listopada 2022 To nie ma sensu. CWU tylko pojemnosciowo. Cytuj
MDK1 Opublikowano 19 Listopada 2022 Autor #4 Opublikowano 19 Listopada 2022 Witam, dziękuje za ciekawe porady oraz dane techniczne bufora BSH, ale i w tych danych nie ma nic na temat długości wężownicy do CWU aby dała radę przekazać ciepło przepływając przez daną długość. Ponownie zwracam się o "podpowiedzi" : 1. Czy lepszym rozwiązaniem będzie wstawienie jednej 22 mm czy przykładowo 2 x 18 mm zwiniętych równolegle w górnej części zbiornika. 2. Obliczenie długości: - Nie ukrywam że posiadam jeden zbiornik takiego wykonania (nie będę wstawiać zdjęć ani podawać nazwy aby nie robić reklamy) i sprawuje się bardzo dobrze dlatego chciałbym (spróbować) skonstruować coś podobnego dla rodziców. Dane jakie posiadam: Pojemność zbiornika 870L. Materiał wężownicy - miedz, Ilość wężownic 1 Przepływ wężownicy c . w . u . l/min 40 Moc grzewcza wężownicy miedzianej c. w . u . 25 kW Powierzchnia wymiany ciepła wężownicy c . w . u 3,4 m2 Czy liczyć to po prostu z powierzchni wężownicy na wzór? Ale to wtedy wychodzi około 50 m.b.? Czy to możliwe? Z góry dziękuje za reklamy innych zbiorników lub podpowiedzi zmieniające temat mojego wątku 🙂 Cytuj
carinus Opublikowano 19 Listopada 2022 #5 Opublikowano 19 Listopada 2022 (edytowane) Robiąc bojler poszedłem w rozwiązanie nr 1, czyli zbiornik 340l, zwinięte 25m rury miedzianej 18mm po dwa zwoje 12,5m idące prawo i lewoskrętnie pod kopułą zbiornika. Wejście i wyjście ze zbiornika zrobione na miedzi 22 i w środku idą z trójnika dwie pętle. Zbiornik nagrzewam kotłem lub PC albo przepompowuję wodę z bufora w kilka minut. Edytowane 19 Listopada 2022 przez carinus Cytuj
MDK1 Opublikowano 21 Listopada 2022 Autor #6 Opublikowano 21 Listopada 2022 (edytowane) W dniu 19.11.2022 o 21:08, carinus napisał(a): Robiąc bojler poszedłem w rozwiązanie nr 1, czyli zbiornik 340l, zwinięte 25m rury miedzianej 18mm po dwa zwoje 12,5m idące prawo i lewoskrętnie pod kopułą zbiornika. Wejście i wyjście ze zbiornika zrobione na miedzi 22 i w środku idą z trójnika dwie pętle. Zbiornik nagrzewam kotłem lub PC albo przepompowuję wodę z bufora w kilka minut. Dziękuje. O taką odpowiedz (podpowiedz) mi chodziło. Pozdrawiam Edytowane 21 Listopada 2022 przez Ryszard Proszę nie cytować ostatniego postu Cytuj
Gość Digitrax Opublikowano 21 Listopada 2022 #7 Opublikowano 21 Listopada 2022 Większą wydajność uzyskasz gdy zamiast rury miedzianej, która ma małą powierzchnie wykorzystasz rurę stalową nierdzewną karbowaną. Cytuj
carinus Opublikowano 21 Listopada 2022 #8 Opublikowano 21 Listopada 2022 Gdy robiłem ten bojler, rura miedziana była tańsza od karbowanej nierdzewki. Cytuj
Gość Digitrax Opublikowano 22 Listopada 2022 #9 Opublikowano 22 Listopada 2022 Cena to nie wszystko. Karbowana o tej samej średnicy ma dużo większą powierzchnie wymiany. Cytuj
carinus Opublikowano 22 Listopada 2022 #10 Opublikowano 22 Listopada 2022 Masz rację, ja akurat wybrałem miedz bo pracowałem sporo z tym materiałem i znam jego zachowanie. Karbowana jakoś do mnie nie przemawiała, choć niezaprzeczalnie trzeba by użyć jej znacznie mniej niż rury gładkiej. Miedź dodatkowo dawała mi bakteriobójczość swoją obecnością w zbiorniku. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
🔧 Szukasz fachowca?
Wybierz branżę i porównaj oferty firm z Twojego regionu
🌡 Szukasz instalatora pompy ciepła?
Wypełnij krótki formularz i porównaj oferty firm z Twojego regionu
Porównaj ofertyDołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.