Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum o ogrzewaniu

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Kołton Bio pellkompakt 16 kW

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam serdecznie,

niedawno staliśmy się posiadaczami kotła producenta Kołton.

Dom mamy o powierzchni 130 m2 (wraz z piwnicą), piec jaki został Nam polecony to model bio pellkompakt (wszystko za sprawą gabarytu), wysokość piwnicy to ok. 185 cm.

Chcieliśmy kocioł bez zewnętrznego zbiornika z racji małej piwnicy.

Mamy problem z piecem, gdyż wcześniej mianowicie spalanie pelletu na dobę. Wszystko waha się w granicach 30-35 kg/doba.

Wiem, że niektórzy z Was stwierdzą, że to mało, jednak dla mojej mamy jest to spore obciążenie finansowe. Wcześniej mieliśmy piec tzw. kopciucha w którym to ja paliłem.

Zmiana źródła ogrzewania domu musiała niestety nastać z racji tego, że się wyprowadziłem i chciałem, aby mamie było łatwiej (chodzi o bezobsługowość i czystość).

Mama jest załamana bo jak się przeliczy koszty pelletu, które spala to w skali zimy 6-7 mc wychodzi potężna kwota, której nawet ja nie byłbym w stanie udzwignąć.

Dom jest częściowo ogrzany suprema + styropian i sama suprema.

Czy jest jakaś szansa na zmniejszenie zużycia paliwa do 22-25 kg/dobę?

Nie mamy jeszcze zamontowanego sterownika pokojowego, który by informował jaka jest temperatura w pomieszczeniu (przypuszczamy, że to może być przyczyną).

Instalacja była przerobiona już 2 razy. 1 raz do podłączenia pieca (fachowiec polecony przez sprzedawcę źle wykonał instalację).

Za drugim razem wykonaliśmy znaczny szereg zmian między innymi zmiana rur z ocynkowanych (które były zamontowane przez poprzedniego "fachowca") na miedziane (całą instalacje w domu mamy w miedzi), likwidacja 3 pomp na 2 (1 z pomp miała inny kierunek - była odwrotnie zamontowana), poprawa czujek na rurach (poprzednik zamontował je odwrotnie), przeniesienie zaworu trójdrożnego oraz pomp w inne miejsce i ostatnia rzecz to właśnie zamówienie tego sterownika pokojowego z termometrem.

Czekam na informację pomoc, czytałem forum i wiem, że są tu osoby z większym doświadczeniem.

Opublikowano
  • Autor

Na dzień dzisiejszy tj. 15.11 sterownik pokojowy wraz z pomiarem temperatury( chyba nazywa się to termostatem) zostanie zamontowany 16.11. 

Informacje jakie udało mi się uzyskać to, że od 17:00 (14.11) do 20:00 (15.11) piec spalił aż 5 worków peletu! daje to 75 kg na dobę!

To jest kosmos! Nikt nie jest w stanie utrzymać takich kosztów spalania, marnowanie peletu. Nie wiem czy nie będziemy zmuszeni zareklamować pieca. Dla porównania znajoma ma piec kostrzewy i ogrzewa nim dom 3 pietrowy ponad 250 m2 wykonany w podobnej technologii co Nasz i spalił jej 1 worek (15 kg) na dobę!

Opublikowano

Jest to bardzo duże spalanie na ten okres ale też zależy od temperatury w pokojach. Jest wiele czynników np ustawienie palnika czy jest dobrze ustawiony. Można ograniczyć spalanie ustawiając pracę w harmonogramie np od 8 do 20

Zrób zdjęcia instalacji żeby inni mogli się wypowiedzieć co nie co na jej temat

Edytowane przez ManiekBasick

Opublikowano
10 godzin temu, Pioterr napisał(a):

Informacje jakie udało mi się uzyskać to, że od 17:00 (14.11) do 20:00 (15.11) piec spalił aż 5 worków peletu! daje to 75 kg na dobę!

No to pobiłeś chyba wszelkie rekordy., taniej by było grzejnikami elektrycznymi.

przy takim spalaniu to kocioł musiał by pracować z pełną mocą przez całą dobę .

Trzeba ustawić palnik by spalał pellet a nie utylizował , o ile pellet jest normalny to da się to zrobić .

To w pierwszej kolejności , następnie trzeba się przyglądnąć instalacji .

Opublikowano
  • Autor

Więc tak, zamontowany został termostat pokojowy, zadana jest temperatura na termostacie 22 stopnie w dzień.

Od wczoraj zasyp pełen 16:00 do dzisiaj zasyp pełen 4 worki pelletu. Nadal uważam, że to jest za dużo.

W załączniku dodaje jak wygląda instalacja, wydaje mi się, że jest źle wykonane podłączenie na zbiornik z CWU, powinien być zrobiony za zaworem trójdrożnym.

Patrzyłem na nastawy

CO ma zadane 56 stopni utrzymuje 54.5-56.

CWU ma zadane 45, a woda ma 20 - tutaj cos nie tak

No i na powrót CO ma ustawione 45, a jest ciągle ok 42. Pytanie czy nie wynika to ze złego podłączenia CWU? Wg. Nas powinno być zrobione za zaworem trójdrożnym.

Piec podaje ciągle pelet. 

Od 16:00 19.11 do 13:00 20.11 4 worki 15kg, na zewnątrz 1-2 stopnie.

Nadal występuje duży pobór peletu - generuje to astronomiczne koszty ogrzania domu.

Nie wiem czy to wina pieca, czy palnika...

Dla porównania Kostrzewa u znajomych zasyp raz na tydzień, w domu mają 22-23 stopnie.

IMG-1534.jpg

IMG-1535.jpg

IMG-1536.jpg

IMG-1537.jpg

IMG-1538.jpg

aaa nie spojrzałem na pytanie harmonogram pracy sterownika pokojowego:

Grzanie w dzień na 22 stopnie w godzinach 6-8 11-13 18-23

Temperatura 20 stopni w godzinach 23-6 8-11 13-18

Opublikowano

Dla porównania znajoma ma piec kostrzewy i ogrzewa nim dom 3 pietrowy ponad 250 m2 wykonany w podobnej technologii co Nasz i spalił jej 1 worek (15 kg) na dobę!

Przy takim metrażu 15kg/dobę to trochę znajomych poniosło, chyba że tylko grzeją dom sporadycznie bez cwu bez minusowych temperatur, chyba chcieli Ci udowodnić że mają super kocioł. Co nie zmienia faktu że 75kg/dobę to znowu sporo za dużo.
Opublikowano
  • Autor

Im autentycznie schodzi 1 worek na dobę. Mają ten piec od 5 lat.

Opublikowano

Dom 190m parter i piętro 24kg na dobę. Pellet nieznanej produkcji.

Opublikowano

Schemat_USTM.thumb.png.383228a24d5af9e42167b73508b1d32f.png542643839_4dzpompkot.jpg.3c0daa0fcca538af925ca63331e2611f.jpg.2904ed21b802b1766999733449d55101.jpg

Opublikowano
  • Autor

U nas jest obieg zamknięty wiec rysunek drugi, tylko on prezentuje zawór czwór-drożny, a my mamy trójdrożny. 
Skoro jest to dobrze zrobione ze schematem to czemu mamy zużycie dobowe na poziomie 60kg? Ktoś jest w stanie to wytłumaczyć?

zauwzzyelm ze jak byłem przy piecu to sypał pelet, a temperatura nie szła jakoś specjalnie do góry. Pytanie brzmi czy piec nie jest wadliwy… 

przy takim zużyciu paleta peletu starczy na 2 tygodnie. Nikogo na to nie stać… już zmarnowaliśmy i tak ponad paletę, żeby to regulować i nadal szambo… marnujemy tylko opał czyli pieniądze lecą do śmieci…

proszę o pomoc :(

Opublikowano

Jaka temperatura powrotu?

Opublikowano

Jeśli pelet spala się poprawnie i nie wylatuje do popielnika to cudów nie ma - gdzieś to ciepło musi się podziać. Może dom jest gorzej ocieplony niż się wydaje? Możesz spróbować zakręcić grzejniki w kilku pomieszczeniach i zobaczysz jaki to ma wpływ na spalanie. 
Co do CWU to ewidentnie jest coś nie tak, choć instalacja wydaje się ok. To powinno być łatwe do sprawdzenia - gdy kocioł grzeje wodę CWU to powinna działać pompa CWU aż do momentu kiedy osiągnie ustawioną temperaturę. Ręką możesz sprawdzić temperaturę wody w rurach więc ustalisz czy rzeczywiście grzeje i do ilu stopni, czy może coś gdzieś kłamie.

Opublikowano

Zrób zdjęcie popiołu kotła w środku i palnika najlepiej jak się pali, możesz też wrzucić ustawienia bo to ważne. 

Nie widzę z/z na powrocie CO a moze ma nie być niech inni sie wypowiedza. 

Dziwne ze woda cwu 20stopni, chyba w ogóle ją nie grzeje. 

Można zwiększyć temperaturę na kotle do 65 i zrobić histereze 10 stopni. 

Opublikowano

Pierwsza rzecz jaka rzuca sie w oczy to brak izolacji na rurach w kotłowni.

Druga rzecz to temp kotła powinna być na poziomie minimum 65 'C

Kolejna sprawa to pompa CO, rozumiem że jest tylko jedna i za zaworem trójdrogowym ?

Najlepiej narysuj schemat podłączenia pompy co i cwu ma kartce , zrób zdjęcie i wrzuć na strone.

Napisz dokładnie jak ocieplony jest dom , czyli : ściany ( ile cm sytro) , podłoga ( ile styro) i czy ocieplony jest strop - nim najwięcej ucieka ciepła.

Ogrzewacie piwnice ? Czy ściany piwnicy sa w gruncie ? Są ocieplone ?

Na końcu skupiłbym się na samym kotle , czyli jaki jest płomień przy pracy kotła na pełnej mocy ( krótki , długi , ciemny , jasny itp) , co masz w popielniku ( zdjecie) - sam popiół czy moze nie dopalony pellet.

Rozumiem ,ze kocioł pracuje od termostatu pokojowego, czyli po osiągnięciu temp 22 stopni w pokoju wygasza się . W takim razie ile rozpaleń ma ma dobe obecnie ?

Czy w momencie kiedy temp w pokoju osiagnie ustawioną na termostacie to termostat wygasza kocioł i zatrzymuje pompę CO czy tylko wygasza kocioł a pompa CO dalej działa oddajac ciepło na grzejniki ?

I jeszcze jedna rzecz.

Czy przy grzejnikach masz głowice termostatyczne ?

Edytowane przez arthek

Opublikowano

Kolego @PioterrTam u Ciebie wszystko po macoszemu ,lament nic nie pomoże ,albo kumaty instalator który to posprawdza ,poustawia ,albo sam się zorganizujesz .

Temperaturę zadana kotła trzeba podnieś .

Masz zawór 3d na grzejniki tak ? Jaka jest zadana mieszacza ? sterujesz tym pogodowo ?

Jaka zadana powrotu ? Co niby ma tam chronić ten powrót to nie zawór 4d tylko 3d a on w zależności jak zamontowany albo pełni role mieszacza , albo może chronić powrót .A może masz wbudowaną ochrone powrotu w kotle ?, Trzeba ustalić 

Cwu zimna ? Trzeba sprawdzić Jaka zadana ,jaka histereza , może obniżenia nocne jakieś wprowadzone są .

Jak  się załączy pompa cwu sprawdź czy rura zasilająca robi się ciepła ,następnie powracająca po jakimś czasie powinna się robić ciepła , może wężownica jest zapowietrzona może ten zawór grzybkowy z zielonym pokrętłem ktoś zakrecił .

A może filtr siatkowy zapchany .

Przede wszystkim podglądnij płomień na mocy maksymalnej ,jak on wygląda ,może być tak że palnik chodzi na mocy maksymalnej a na palniku fizycznie mały wypierdek dający mało ciepła .

No i naczynie przeponowe ryzykownie zamontowane , nie daj boże ktoś zamknie tą wajchę .

Opublikowano

Instalacja do poprawy, prawidłowe schematy masz w poście nr 9. Pierwszy schemat droższy w realizacji, drugi tańszy.