Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Wymiana sterownika Buderus RC200 na RC300

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Kilka lat temu u rodziców w domu został zamontowany kocioł Buderus Logamax plus GB172 T. Z jakiegoś powodu sterownik jaki do niego zamontowali to RC200 - jakichś większych problemów z nim przez te kilka lat nie było, ale zawsze problematyczny był brak podświetlenia. Na OLX kupiłem nieużywany model RC300 i jako że serwisanci aktualnie nie mają za dużo wolnych terminów to postanowiłem że spróbuję wymienić go sam. Niestety nie jest to takie proste jak myślałem, a chciałem po prostu skonfigurować RC300 wyciągając informacje z menu serwisowego RC200.

Dom ~300m, parter, piętro i poddasze (nieogrzewane), grzejniki płytowe. Ważne jest to że używany jest praktycznie tylko parter (w domu aktualnie mieszkają tylko dwie osoby), a na piętrze kaloryfery są w większości pozakręcane.

Ustawienia RC200:
Dane systemu:
Model obsług.: Regulator
Przyporz. OG: 1
Autom.konfig.: NIE
Przył. pompy: Źródło ciepła
System grzew.: Grzejnik
Typ regulacji: Pom. zasilanie
Czujnik zewn.: NIE
C.w.u.: Tak, zaw. 3-dr.
Czuj.sprzegła: Nie
Cyrkulacja: NIE
Moduł solarny: NIE

Obieg grzew.
T.max zasil.: 60C
Charakt. PID: zwloczna
Ochr. zamarz.: wg temp. pom.

C.w.u.
T.maks.c.w.u.: 60c

Info
Temp. zewn.: 16.1C
Tryb urzadz.: WYL.
T.zas.urz-zad: 5C
T.zas.urz.-rz: 45C
Temp.urz.-max: 40C
Tryb OG: Ogrzewanie
T.zasilOG-zad: 0C
T.zasilOG-rze: 45C
T.pom.-zadana: 18.0C
T.pom.-rzecz.: 21.6C
Tryb c.w.u.: WYL.
T.cwu -zadana: 50C
T.cwu-rzeczyw: 52.0C
T.maks.c.w.u.: 60C

Z jakiegoś powodu sterownik wisi zaraz obok kominka, przez co po odpaleniu kominka wszędzie indziej przestaje grzać i taka też była sytuacja powyżej.

Dzięki tym informacjom udało mi się przejść przez pierwszy etap konfigurowania RC300, tj. ustawienie sprzęgła hydraulicznego i c.w.u., ale po odpaleniu asystenta konfiguracji pojawia się wiele opcji, które niekoniecznie były w RC200, jak na przykład charakterystyka wykreślana pompy.

Tak to wygląda po analizie przez asystenta:

RC300
Dane instalacji

Zainst. czujnik sprz. hydr.: Nie
Konfig. c.w.u. na kotle: Zaw.3d
Min. temp. zewn.: -10C
Typ budynku: Średni

Dane kotła
Char.wykreślna pompy: Delta P3
Czas wybiegu pompy: 3min

Obieg grzewczy 1
Obieg grzewczy zainstal.: Kocioł
Sposób regulacji: Wg t.zew
Moduł obsługowy: RC300
System grzewczy: Grzej.
Ustaw krzywą grzania:
    Temperatura projektowa: 75C
    Maks. temp. zasilania: 75C
    Wpływ pomieszczenia: 3K
    Korekta temp.pomiesz.: 0K
Sposób obniżenia: Zewn.
Tryb ograniczony poniżej: 0C
Ochr.przed zamarz.: Zewn.

System c.w.u. I
System c.w.u. I zainstal.: Kocioł
Konfig. c.w.u. na kotle: Zaw.3d
C.w.u.: 50C
Pompa cyrkulacyjna: Wył.

Czy coś powinienem zmienić albo jakoś dodatkowo skonfigurować? Tak czy inaczej planuję wezwać serwisanta, jednak biorąc pod uwagę ich dostępność i to że nie jestem tutaj na stałe, chciałem to zrobić sam. Będę bardzo wdzięczny za wszelką pomoc.

Opublikowano (edytowane)

Możesz zmienić temp. maks. na taką, jaka była poprzednio, czyli 60℃.

Jeżeli działa, to jaki sens jest wzywać serwisanta?

Edytowane przez h3nio
Opublikowano

Głównie chodzi o te opcje których nie było wcześniej jak na przykład charakterystyka wykreślana pompy, gdzie boję się że ustawię coś źle i piec będzie wariować.

Opublikowano

Tym parametrem ustawiasz jak ma pacować pompa, czy wg mocy kotła, czy w zależności od różnicy ciśnień. P1, P2, P3 to biegi pompy (wysokość podnoszenia). Jeżeli instalacja nie hałasuje to może zostać P3.