Tedeł Opublikowano 7 Października 2022 #1 Opublikowano 7 Października 2022 (edytowane) Witam, nie dawno zakupiłem piec Defro kip v4, okazało się że piec posiada problem z podajnikiem ponieważ w pracy automatycznie podajnik wykonuje tylko lekki ruch do przodu i do tyłu po czym wyskakuje awaria nr.257, za to w pracy ręcznej podajnik beż problemu kręć się do przodu jak i do tyłu. Czy ktoś kiedyś posiadał podobny problem bądź czy wie ktoś jakie jest rozwiązanie? Za wszystkie wskazówki z góry dziękuję. Edytowane 7 Października 2022 przez Ryszard Dodano prefiks Cytuj
digi Opublikowano 14 Października 2022 #2 Opublikowano 14 Października 2022 K1P ver.4 producent Tech. Może coś ze sterownikiem i przekaźnikami. Ja nie znam tego sterownika. Nie wiem jak jest zbudowany, ale na początek napisz do Tech. Cytuj
spider1987 Opublikowano 25 Marca 2023 #3 Opublikowano 25 Marca 2023 Witam poradziles sobie z tym problemem ? Mam to samo, wyciaglem caly slimak z rury a i tak po kilku minutach wyskakuje ten blad. Sterownik dalem do sprawdzenia gosciowi ktory naprawia takie rzeczy cos tam niby poprawil ale dalej ten blad 257 wyskakuje Cytuj
HarryH Opublikowano 25 Marca 2023 #4 Opublikowano 25 Marca 2023 A co konkretnie jest w tym błędzie napisane? Cytuj
spider1987 Opublikowano 25 Marca 2023 #5 Opublikowano 25 Marca 2023 tresc bledu Zablokowany podajnik.Zatrzymanie silnika podczas próby odblokowania 1. blad 257 Jak wejde w ustawienia reczne i dam podajnik do przodu to podajnik rusza . Jak pale na PID to co 20 miniut blad , kiolka razy poda i pozniej juz nie rusza piec ma juz 5 lat ale przez podajnik przeszlo moze 15 ton eko. kondensator tez wymienialem i dalej nie pomoglo Cytuj
HarryH Opublikowano 25 Marca 2023 #6 Opublikowano 25 Marca 2023 Prawdopodobnie problem z halotronem podajnika- przewody, ustawienie halotronu, wtyczka przy halotronie lub wpięcie przewodów w szynę sterownika, względnie uszkodzony halotron. W ekranie producenta 0102 masz halotron podajnika - przy pracującym podajniku musi się zmieniać 0 - 1. Cytuj
spider1987 Opublikowano 25 Marca 2023 #7 Opublikowano 25 Marca 2023 Jak kreci sie podajnik to na wyswietlaczu pojawia sie ikonka H. Czujnik juz czysciem Cytuj
spider1987 Opublikowano 26 Marca 2023 #9 Opublikowano 26 Marca 2023 Witam filmik z działania pieca Jeśli jest podłączona sama żarówka to nic nie miga. Tak samo jak podajnik podłącze na krótko (silnik bezpośrednio pod gniazdko 230) działa cały czas Żarówka podłączona pod wyjście do silnika podajnika Cytuj
Animus Opublikowano 26 Marca 2023 #10 Opublikowano 26 Marca 2023 Ale wypycha węgiel, czyli kręci ślimakiem pod obciążeniem. Cytuj
spider1987 Opublikowano 26 Marca 2023 #11 Opublikowano 26 Marca 2023 Kręci ale po chwili cofa i chce z powrotem do przodu i wtedy wyskakuje błąd Cytuj
Animus Opublikowano 26 Marca 2023 #12 Opublikowano 26 Marca 2023 A wypróżniłeś kocioł z węgla i przejrzałeś czy coś nie blokuje ślimaka? Cytuj
spider1987 Opublikowano 27 Marca 2023 #13 Opublikowano 27 Marca 2023 Przejrzałem i nic tam nie ma cały świder wyciągałem i wygląda dobrze Cytuj
Animus Opublikowano 1 Kwietnia 2023 #14 Opublikowano 1 Kwietnia 2023 A ten kondensator podmieniłeś? Cytuj
pawel55555 Opublikowano 29 Stycznia #15 Opublikowano 29 Stycznia Panowie mam to samo cos pomogło? Cytuj
pawel55555 Opublikowano 30 Stycznia #16 Opublikowano 30 Stycznia To samo u mnie idzie do przodu poNiej do tyłu znowu do przodu i wyskakuje błąd. Ktoś wie jak ten problem rozwiązać? Cytuj
pawel55555 Opublikowano 30 Stycznia #17 Opublikowano 30 Stycznia Nikt nie miał takiego problemu? Cytuj
pawel55555 Opublikowano 1 Lutego #19 Opublikowano 1 Lutego Wymieniłem kondensator i dalej to samo... Ktoś coś wie bo zima i duzy problem. Cytuj
Animus Opublikowano 1 Lutego #20 Opublikowano 1 Lutego (edytowane) A bez węgla działa prawidłowo? Edytowane 1 Lutego przez Animus Cytuj
1mps Opublikowano 1 Lutego #21 Opublikowano 1 Lutego To nie kondensator, może być wytarty ślimak, dużo miału w węglu a jak mokry to tym bardziej blokada. Tak czy owak rura podajnika i slimak do oględzin i ewentualnego czyszczenia Tak jak tutaj na zdjęciu z tego tematu, oblepiony ślimak jakimś ciulstwem. Cytuj
pawel55555 Opublikowano 1 Lutego #22 Opublikowano 1 Lutego Ślimak wyjąłem i wydaje się ok chociaż ma 8 lat. Rura wszytsko wyczyszczone. Węgiel suchy kupiony w wakacje i ten sam cały sezon. To jest tak, że na ręcznym działa bez problemu przód tył. I np piec chodzi dobrze przez kilka godzin i nagle wyskujenten błąd 257, czasem co 10minut a czasem co 5 godzin różnie.... Piec wchodzi w stan wygaszenia więc daje rozpal i chodzi...do czasu... Zauważyłem że dzieje się tak jak u kolegi... podajnik daje do przodu, do tyłu, do przodu i wyskakuje błąd i nie za każdym razem....od czasu do czasu...tak jak pisałem co 10minut 20minut lub kilka godzin.... Cytuj
1mps Opublikowano 1 Lutego #23 Opublikowano 1 Lutego Powiem ci co jest grane. Ślimak do wymiany chociaż wydaje ci się dobry. Tak rzeczywiście wygląda ale tu chodzi o jego końcówkę. Na końcu powinien być taki mały zabierak a go nie widzę słoń już bardzo starty albo urwany. To jest na 100% przerabiałem ten temat z kolego który też się upierał że jest ok. Po wymianie jest po problemie. Zaraz podeślę zdjęcie. Cytuj
pawel55555 Opublikowano 1 Lutego #24 Opublikowano 1 Lutego Tak wygląda u mnie. jutro przyjdzie znajomy w innym poście pisałeś o sprawdzeniu przekaźnika w sterowniku który to będzie przekaźnik? Ślimak i tak zamówiłem ma być w poniedziałek więc pewenie i tak wymienię. Cytuj
1mps Opublikowano 1 Lutego #25 Opublikowano 1 Lutego No nie ma, wytarty. Chodzi o ten "ząbek" taki zabierak. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi