Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Palnik pancerpol - błagam o pomoc

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam Koledzy

Zakupiłem kocioł kg eko 35 kw z retortą obrotową pancerpola o mocy 25 kw, sterownik iryd pid

...jestem zrozpaczony - aktualnie spalam około 50 kg na dobę 

...proszę Was o pomoc w ustawieniu tego sterownika do tego palnika

z góry dziękuję

Opublikowano

Jeżeli na palniku wszystko wygląda ok to na tę powierzchnie nie jest to chyba za wiele. Odliczając stratę to kocioł pracuje na mocy ok 12 kW.

Opublikowano

Pisze to już po raz któryś. Wszystko wynika z matematyki. Obliczasz kalkulatorem co chcesz osiągnąć i w zasadzie tyle. Wprowadzasz parametry dopasowujesz do tego dmuchawę i więcej nic nie zrobisz w ustawieniu palnika.

https://kamilmiernik.pl/kalkulator/

Możesz się parametrami KP praz KI pobawić w tym sterowniku jeśli działa w PID.

KI powoduje szybszą reakcje na spadek/wzrost temp.

Czyli im wyższe KI tym szybciej piec zaczyna pracować na 100% mocy.

KP odpowiada za zmianę mocy w okolicach temperatury zadanej.

Im większa wartość tego parametru tym kocioł będzie pracował na mniejszej mocy w okolicy temperatury zadanej i szybciej będzie tę moc zmniejszał.

I to wszystko co musisz wiedzieć i ustawić. 

Opublikowano

Witam Panowie

..dziękuję za pomoc
temat ogarnięty

pozdrawiam serdecznie 😉

Opublikowano

Panowie dzięki za info

...ale dzwoniłem do serwisanta i on twierdzi że musi być kopczyk bo inaczej się talerz przegrzewa.

...jak to wygląda w palniku obrotowym ?

..czy ma być jakiś kopiec czy pełna moc

...co z ustawieniem dla 1% mocy ?

...płomień jest jak z palnika , żółty albo biały ? Czy tak ma być przy retorcie obrotowej- czy ma być spokojny.

..kopczyka brak - przy pełnej mocy jest płaski

Witam Koledzy ponownie 

..wiem już nieco więcej - pali to się jakoś ale to nie jest pyłek i kocioł bardzo często się odstawia, wtedy kopci

Palnik to : PPSM15/25

Dmuchawa dm 80 

Dla 100% mocy - bieg 20

dla 1 % mocy - bieg 1

palę ekogroszkiem piekło - 28mj

potencjał palnika to: 14,94 kg

Aktualnie jadę na nastawach fabrycznych ale widzę, że to nie jest to 

..ustawienia fabryczne to:

Dla 100 %mocy:

Czas między podawaniem: 0:51

Dla 1% mocy:

2:49

..czy można przy takim palniku zjechać do 3-4 kw ?

..czy musi być minimum 15 kw

..które nastawy pozmieniać aby było lepiej i palił mniej

..za info zwrotne dzięki

Pozdrawiam 

Opublikowano

Dzięki serdeczne za pomoc

...pozmieniałem nieco kp I ki

Jest ok

Jeszcze raz Wielkie dzięki

Pozdrawiam 

Opublikowano

Kopczyk ma być nie za duży nie za mały. Za duży będzie zrzucal niedopalony wegiel. Czyli za duzo wtedy podaje albo za krótka przerwa. Za mały - płaski też niedobrze bo schodzi zar za nisko i grzeje ślimak. Szybko go wykończy.

Odnośnie KP i KI. Takie coś kiedyś ściągnęłem z netu, może się przyda:

Fabryczne ustawienia KP48 / KI21

IRYD PID fabrycznie ustawienia parametrów KP i KI:

KP  -      48 (10-99) zakres proporcjonalnosci

KI  -      21 ( 10-80) stała całkowania

KP spalin  - 10 (1-100)

KI spalin  -   5 (1-100)

Jak to działa?

Tajemnicze KI i KP.

KI powoduje szybsza reakcje na spadek/wzrost temp. Czyli im wyższe KI tym szybciej piec zaczyna pracować na 100% mocy.

KI odpowiada za szybkość korekty mocy przy zmianie temperatury . W związku z tym, że KP powoduje pracę na niskich mocach przy zadanej to nie ma potrzeby gwałtownego żonglowania mocą. KI ustawiamy nisko.

KP - im wyższe tym sterownik operuje niższą mocą w okolicach temperatury zadanej.

KP odpowiada za zmianę mocy w okolicach temperatury zadanej.
Im większa wartość tego parametru tym kocioł będzie pracował na mniejszej mocy w okolicy temperatury zadanej i szybciej będzie tę moc zmniejszał.

Przykłady:

1)  KP ustawione na 20. Kocioł ustawiony na 55C. PID ustawiony na 2C.
Jak sie zachowuje sterownik? Przy 54C kocioł pracuje na 100%, przy 55C kocioł pracuje na 100%, przy 56C kocioł pracuje na 75%, w okolicach 57C kocioł pracuje na 50% i zazwyczaj następuje przekroczenie i kocioł w podtrzymanie.

2)  KP ustawione na 90. Kocioł ustawiony na 55C. PID 2C.
Jak się zachowuje sterownik? Przy 54 C kocioł pracuje na 40%, jeśli spada to moduluje na 55% i zaczyna rosnąć. Przy przekroczeniu 55C pracuje na 50%, jeśli dobije do 56C to zmniejsza nawet do 20-25%

Przy wysokich ustawieniach KP polecam niskie ustawienia KI np 20.

Tu masz fotkę mojego pancerpala i kopiec przy ustawieniu 7,5 KW. Płomień mały spokojny żółty na karliku.

palnik.jpg.ca25cdbb6f8b50b1b91dd370c7908512.jpg

Opublikowano

Dzięki Daromega

...oczywiście tak wszyscy mówią, jak piszesz o kopcu, serwis podobnie, jak rozumiem masz też pancerpola obrotowego ?

nie wiem , może jestem głupi ale...

dla mnie jak sama nazwa mówi - palnik pancerpola

...teraz mam tam jakiś kopiec w podtrzymaniu i podczas pracy - pierścień na retorcie czasami puchnie - spalanie takie sobie

...temperatura kosza około 37

ale dlaczego jak mu zmienię parametry na takie aby żar był na dole - palnik zmienia się w palnik rakietowy coś ala kocioł olejowy.

..wtedy spala dużo mniej, na talerzu nie ma nic - jest tylko mąka a wieniec luźno się obraca, temperatura podajnika - 20,21 stopni ?

..wtedyvw popielniku nie mam nic ' jestvtyloo pyłek, a temperatury całości znacznie niższe.  Wieniec i talerz są onywane silnym strumieniem powietrza i nie ma opcji aby coś się przegrzało ?

...

Dla mnie takie spalanie nie do przyjęcia

..wieczorem wrzucę fotki jak się pali u mnie

Pozdrawiam 

Opublikowano (edytowane)

@kaczy

Wiatrem się pobaw. Jak dmucha wieje za mocno to się robi palnik rakietowy. Ja mam ustawiony parametr dmuchawa na 25. Resztę reguluje PID.

A jeszcze tak mam obrotowego pancerpola.

Edytowane przez daromega
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Witam Panowie

..czy kopczyk w obrotowym pancerpolu ma być też na 4-5 cm?

..u mnie przy takim kopcu kopci jak głupi na czarno, jeżeli jest prawie na płasko, lekko wypukły - wtedy jest ok, spalanie czyste - ale pierścień na retorcie jakby puchł - obraca się razem z wieńcem, temperatura podajnika 26 stopni 😞

aktualne ustawienia to:

Dla 100%mocy

Przerwa między podawaniem - 18 sekund , czas podawania 5 sekund, dmuchawa dm80 na 25 bieg, dla 1 % mocy - 182 sekundy, bieg 1

pozdrawiam