Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ja nie mam możliwości bezpośredniego kontaktu.
Jedynie na ostatnich Targach w Kielcach ENEX-NOWA ENERGIA 2022, zamieniłem z nim kilka kurtuazyjnych słów.

Wyszukaj na YouTube portal KlimatyzacjaKatowice.pl, tam znany błazen Karol przeprowadził kilka ciekawych i pouczających wywiadów z Stanislawem Glodny, dotyczących pomp ciepła Panasonic. 

Firma AFRIZO posiada nieco modyfikowany uniwersalny bufor.

źródło:
https://afriso.pl/aktualnosci/2020-11-19-nowosc-w-ofercie-zbiornik-buforowy-abt-160

Opublikowano
Godzinę temu, PioBin napisał:

Wracam do tego co chce autor dwa obiegi (chodzi o kaloryfery i chyba podlogowke) plus kociol peletowy.

Autor chce 2 obiegi bo ma dom podzielony na 2 mieszkania i wszędzie ma grzejniki  odrobinę podłogówki mam tylko w jednej  łazience 

Opublikowano

Na grzejnikach termostaty to zapewni zroznicowany komfort. Ta odrobina podlogowki wymusza drugi obieg z mieszaczem - niestety. Chyba ze mozna zrobic to na obiegu kaloryferow i sterowac petla silownikami lub RTL ale to jest do dokladnego sprawdzenia.

Bufor zabezpieczy przeplyw wody i zlad wody dla pompy, ponadto bedzie akumulatorem ciepla dla kotla peletowego a moze jeszcze pelnic inne zadania w przyszlosci.

Opublikowano
16 godzin temu, PioBin napisał:

Dopytaj o szczegoly. Czy to wystepuje zawsze i czy jednak da sie zrobic tak aby czynnik  „nie zawracal” tylko byl kierowany do obiegu CO. ,,,

15 godzin temu, Witek-z-Ulicy napisał:

Ja nie mam możliwości bezpośredniego kontaktu. ,,,

Czego to się nie robi dla miłych forumowiczów z forum Info-Ogrzewanie.
Poprosiłem pana Stanisława i on niezwłocznie nagrał dla forumowiczów prezentacje video, o tematyce "Kiedy stosujemy sprzęgło hydrauliczne w instalacji z pompą ciepła?" . 

ps.
Przekaz wyszedł trochę nienaturalnie, bo pan Stanisław ciągle spoglądał na krzątającą się w kuchni małżonkę, która przygotowywała pyszny niedzielny obiad. 

• Przydało się 2
Opublikowano
13 minut temu, Witek-z-Ulicy napisał:

Czego to się nie robi dla miłych forumowiczów z forum Info-Ogrzewanie.

Dziekuje(my)!

Ja jednak dalej uwazam ze jestesmy w stanie tak zbilansowac instalacje poprzez hydraulike i automatyke aby polaczyc wszystkie mozliwosci i nie stracic sprawnosci, ba nawet ja podniesc poprzez rozsadne wystetowanie. 

To nie beda tanie zabawki a stopa zwrotu no coz… nie wiem.

Tego nie zrobia normalnie ogolnie dostepne sterowniki. Musi to rowniez wspierac PC poprzez mozliwosc zewnetrznego jej sterowania (najlepiej moca i/lub przeplywem i/lub temperatura). To jest do zrobienia. Tak uwazam.

Opublikowano

Czyli wychodzi na to że będą straty gdy chce się podpiąć tak aby była możliwość podpięcia alternatywnego źródła ciepła 

Pytanie tylko jak duże? 

Opublikowano

Zyski z posiadania 2 zrodla i mozliwosci wieksze.

Opublikowano (edytowane)
5 godzin temu, PioBin napisał:

,,, Ja jednak dalej uwazam ze jestesmy w stanie tak zbilansowac instalacje poprzez hydraulike i automatyke . ,,,

Oczywiście, że takie możliwości są.

Mierzymy masowe natężenie przepływu wody przed wejściem do bufora i po wyjściu z bufora. 
Automatyka na podstawie masowego natężenia przepływu wody (dokładny przepływ i temperatura) wychwytuje różnice pomiędzy tymi dwoma pomiarami i wysterowuje przepływem wszystkich pomp po stronie wtórnej bufora. 

Edytowane przez Witek-z-Ulicy
  • Zgadzam się 1
Opublikowano

Ale to mądre,

40 minut temu, Witek-z-Ulicy napisał:

Mierzymy masowe natężenie przepływu wody przed wejściem do bufora i po wyjściu z bufora. 

tylko jeszcze to zrealizujcie w praktyce!

Opublikowano

Tylko ze tutaj nie moze byc Masterem PC a instalacja dostosowywac do niej, ona (PC) ma nadazyc za zapotrzebowaniem ciepla przez budynek dlatego musi sie „sluchac” zewnetrznego sterownika.

Z pokrewnej branzy (moze Twojej) to zadanie: zadawanie przeplywu wentylacji nawiewnej - tu decydyje komfort, temperatura, nasze oczekiwania lub cokolwiek innego i jednoczesnie nadazanie wentylatora wyciagowego aby bilansowac przeplyw po drugiej stronie. Potrzebne sa pomiary przeplywow (temperature mozemy sobie podarować) w ten sposob uzyskujemy max sprawnosc rekuperacji i jednoczesnie bilansowanie cisnienia.

1 minutę temu, sambor napisał:

tylko jeszcze to zrealizujcie w praktyce!

Daj mi ten projekt… ale tanio nie bedzie!

Opublikowano (edytowane)

Jezu nie miałem pojęcia że to taki problem 

Widziałem mnostwo filmików z montażu pomp ciepła gdzie było zostawione stare źródło czyli kocioł czy kominek 

A tu rozmowa prawie jak o reaktorze, 🤯

Edytowane przez Andrzej1977
  • Lubię to 1
Opublikowano (edytowane)

Nie przejmuj sie tylko montuj! Nasze rozwazania dla Ciebie i setek innych uzytkownikow nic nie wniosa.

Edytowane przez PioBin
Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, Andrzej1977 napisał:

Widziałem mnostwo filmików z montażu pomp ciepła gdzie było zostawione stare źródło

Ale nie masz pewności czy to naprawdę działało tak jak trzeba.

Chłopaki sobie piszą, gdyż tematów innych brak.

A tak naprawdę jest wiele innych bardziej istotnych problemów, niż te ich rozważania.

Edytowane przez sambor