Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Jak pozbyc się kotła i dostac dofinansowanie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich,

czy ktoś powie mi czy mogę sprzedać piec zasypowy jako używany (osoba prywatna) i odstanę dofinansowanie z programu czyste powietrze? słyszałam że potrzebny jest papier o złomowaniu pieca, w takim razie nie ma opcji sprzedać go i odzyskać jakąś cześć kasy?

Opublikowano

Z regulaminu Czyste Powietrze.

Cytat

9.3.2.3 Wymieniane źródło ciepła na paliwo stałe musi być trwale wyłączone z użytku. Potwierdzeniem trwałego wyłączenia z użytku źródła ciepła na paliwo stałe jest imienny dokument zezłomowania /karta przekazania odpadu/formularza przyjęcia odpadów metali. Dopuszcza się pozostawienie w budynku/lokalu mieszkalnym pieców kaflowych lub kominków niespełniających docelowych wymagań aktów prawa miejscowego (w tym uchwał antysmogowych, o których mowa w ust. 9.3.1 pkt 14 ppkt 2), jednak muszą być one trwale odłączone od przewodu kominowego, co oznacza trwałe wyłączenie z użytku i musi być to potwierdzone odpowiednim protokołem kominiarskim wydanym przez mistrza kominiarskiego.

Część kasy odzyskasz bo dostaniesz pewnie kilkadziesiąt groszy za kg kotła.

Opublikowano

To troche szkoda. U mnie będzie likwidowany kocioł 3kl, który może kopcić do końca 2026 lub 27go.

Myślałem, że go sprzedam w całości. Więc pozostaje zdemontowanie co się da i sprzedanie osobno. Sterownik, podajnik, palnik, dmuchawe. A na złom sam korpus.

Opublikowano

mój kocioł tez jest wart ponad 2tys, myślę już nad tym czy nie kupić jakiegoś złomu za 500 zł i zawieźć prosto na złom, a swój sprzedać. pozostaje jeszcze pytanie na złomowisku czy da się uzyskać papier bez oddania kotła....

Opublikowano

Co zezłomujesz to będziesz wiedział ty i złomiarz, a papier wszystko przyjmie.

Opublikowano

@Mac08 co Ty "diable" chłopu  doradzasz...?😉

Opublikowano

Nie takie rzeczy moje oczy widziały, a na miejscowym złomie jeszcze 2 miesiące temu widziałem dziesiątki kotłów. Teraz nie wiem,bo aby kupić coś ze złomu na kilogramy trzeba mieć niezłą kasę....

Opublikowano

Chętnie  zakupię kocioł  3 ciej klasy o mocy do 15 kw . W zamian zezłomujemy mojego SEKO któremu zostało jeszcze 1,5 roku do zakazu. Tym sposobem  ja i kolega zmniejszymy emisję.  

Opublikowano

Tylko że te programy nie mają na celu zmniejszenie emisji tylko zwiększenie wydatków i większe uzależnienie. Jakby komuś zależało na emisji to zakazano by produkować większość nowych rzeczy. Jak na razie liczy się tylko papier, a nie rzeczywistość.