silllky Opublikowano 21 Kwietnia 2022 #1 Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2022 Witam wszystkich, czy ktoś powie mi czy mogę sprzedać piec zasypowy jako używany (osoba prywatna) i odstanę dofinansowanie z programu czyste powietrze? słyszałam że potrzebny jest papier o złomowaniu pieca, w takim razie nie ma opcji sprzedać go i odzyskać jakąś cześć kasy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcin Opublikowano 21 Kwietnia 2022 #2 Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2022 Z regulaminu Czyste Powietrze. Cytat 9.3.2.3 Wymieniane źródło ciepła na paliwo stałe musi być trwale wyłączone z użytku. Potwierdzeniem trwałego wyłączenia z użytku źródła ciepła na paliwo stałe jest imienny dokument zezłomowania /karta przekazania odpadu/formularza przyjęcia odpadów metali. Dopuszcza się pozostawienie w budynku/lokalu mieszkalnym pieców kaflowych lub kominków niespełniających docelowych wymagań aktów prawa miejscowego (w tym uchwał antysmogowych, o których mowa w ust. 9.3.1 pkt 14 ppkt 2), jednak muszą być one trwale odłączone od przewodu kominowego, co oznacza trwałe wyłączenie z użytku i musi być to potwierdzone odpowiednim protokołem kominiarskim wydanym przez mistrza kominiarskiego. Część kasy odzyskasz bo dostaniesz pewnie kilkadziesiąt groszy za kg kotła. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dayan Opublikowano 22 Kwietnia 2022 #3 Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2022 To troche szkoda. U mnie będzie likwidowany kocioł 3kl, który może kopcić do końca 2026 lub 27go. Myślałem, że go sprzedam w całości. Więc pozostaje zdemontowanie co się da i sprzedanie osobno. Sterownik, podajnik, palnik, dmuchawe. A na złom sam korpus. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
silllky Opublikowano 22 Kwietnia 2022 Autor #4 Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2022 mój kocioł tez jest wart ponad 2tys, myślę już nad tym czy nie kupić jakiegoś złomu za 500 zł i zawieźć prosto na złom, a swój sprzedać. pozostaje jeszcze pytanie na złomowisku czy da się uzyskać papier bez oddania kotła.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mac08 Opublikowano 22 Kwietnia 2022 #5 Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2022 Co zezłomujesz to będziesz wiedział ty i złomiarz, a papier wszystko przyjmie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzych13 Opublikowano 22 Kwietnia 2022 #6 Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2022 @Mac08 co Ty "diable" chłopu doradzasz...?😉 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Panstan Opublikowano 22 Kwietnia 2022 #7 Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2022 Nie takie rzeczy moje oczy widziały, a na miejscowym złomie jeszcze 2 miesiące temu widziałem dziesiątki kotłów. Teraz nie wiem,bo aby kupić coś ze złomu na kilogramy trzeba mieć niezłą kasę.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gruner Opublikowano 22 Kwietnia 2022 #8 Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2022 Chętnie zakupię kocioł 3 ciej klasy o mocy do 15 kw . W zamian zezłomujemy mojego SEKO któremu zostało jeszcze 1,5 roku do zakazu. Tym sposobem ja i kolega zmniejszymy emisję. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mac08 Opublikowano 23 Kwietnia 2022 #9 Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2022 Tylko że te programy nie mają na celu zmniejszenie emisji tylko zwiększenie wydatków i większe uzależnienie. Jakby komuś zależało na emisji to zakazano by produkować większość nowych rzeczy. Jak na razie liczy się tylko papier, a nie rzeczywistość. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.