jaca1974 Opublikowano 7 Kwietnia 2022 #1 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2022 Witam Mam pytanie do osób które mają doświadczenie w doborze pompy ciepła.Mam zamiar kupić pompę do domu który ma powierzchnię 95m2. Dom jest stosunkowo nowy, ogrzewanie głównie przez grzejniki oprócz łazienki. Obecnie spałam średnio rocznie około 2,5 t ekogroszku.Temperatura na piecu około 55 stopni i zawór mieszający z powrotem wody.Nie mierzyłem nigdy jaka mam temperaturę na grzejnikach, ale myślę że max 45 stopni. Jaka dobrać pompę, o jakiej mocy i jakiego producenta. Myślę o powietrznej typ monoblock. Z góry dziękuję za odpowiedź. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
o6483256 Opublikowano 7 Kwietnia 2022 #2 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2022 zacznij od: cieplo.app W Grudziądzu masz głównego dystrybutora na Polskę pomp ciepła Haier, może ta budżetowa konstrukcja u Ciebie by się sprawdziła. Musisz policzyć, jakie zapotrzebowanie na ciepło ma twój budynek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kult5 Opublikowano 7 Kwietnia 2022 #3 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2022 Autoryzowani sprzedawcy posiadają tabelę doboru pomp lub nawet programy doboru pomp. Ja bym się zgłosił do 5 punktów i porównał co oferują. Danych nt. budynku potrzeba o wiele więcej niż ty podajesz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kanonier Opublikowano 8 Kwietnia 2022 #4 Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2022 Napisz coś więcej o ociepleniu domu i jakie masz okna ile kondygnacji ogrzewanych jaka temperatura w mieszkaniu ile osób zamieszkuje lub ew. oblicz sobie zapotrzebowanie na ciepło np. na stronie ciepło właściwe. Od tego trzeba zacząć. Pzdr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.