Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam , pytanie jak w temacie . Planuję nabić bufor  ,lecz nie jestem pewien czym lepiej :zwykła kranówka , woda zdemineralizowana , woda oczyszczona przez membranę osmotyczną , kranówka z np. płynem do solarów lub płynem do chłodnic. Wdzięczny będę za podpowiedź. 

Opublikowano

Nie znam się na pH wody itp, ale mogę z doświadczenia podzielić się wiedzą, że w układzie otwartym dolewam deszczówkę z dachu blaszanego i po wielu latach rury stalowe bez kamienia i bez rdzy. Ja jak bym miał możliwość, nabiłbym to deszczówką.

Opublikowano

Też proponuję deszczówkę. Sam zalewałem ostatnio układ taką wodą, dodatkowo przepuszczając wszystko przez wkład filtrujący.

Opublikowano

No super pomysł. Nie brałem pod uwagę że rozwiązanie mojego problemu jest tak proste. Filtry też dodam, a czy bufory należy nabić do końca bo pomyślałem o pominięciu zbiornika wyrównawczego nie dolewając po prostu do końca wody.

Opublikowano

Do końca. Zwykła kranówka w zupełności wystarcza. 

Opublikowano

2 lata temu hydraulik zalał mi bufor 1000l kranówką, cienka warstwa kamienia na rurach przy kotle, zauważyłem to przy wymianie wkładki w laddomacie, także nie zgodzę się z HarryH.

Opublikowano

Właśnie dlatego mam problem bo czajnik po dwóch dniach zasyfiony cały kamieniem.

Opublikowano

Zależy kto jaką ma kranówkę. Jak po dwóch dniach widać kamień w czajniku to odradzam taką wode. Czas zbierać deszczówkę póki nie zaczęło pylić, bo będzie woda kolorowa.

Opublikowano

Odłoży się kilka mikronów kamienia i niby co się stanie? Ogarnijcie się, cały świat napełnia instalacje kranówką i 

Opublikowano

Gdyby chodziło o 100l wody, to może będzie kilka mikronów, ale z 3,5t dobrze nasyconej będzie już grubo.

Opublikowano

A niby dlaczego? Powierzchnia zbiornika nie wzrośnie?

Opublikowano

Powierzchnia zwiększa sie liniowo z pojemnością?

Opublikowano

Najbardziej obawiam się o piec i kaloryfery. Ze studni kamienia niby mniej ale zażelaziona mocno. Przy tej pojemności myślę (po czajniku) że będzie to ponad mm.

Opublikowano

Z tym problemu nie mam , bo przez 8 lat dolałem może 10l przez słabo zaciśniętego pexa. Decyzja podjęta , nabijam filtrowaną deszczówką. Dziękuję wszystkim za podpowiedzi.

Opublikowano
W dniu 19.03.2022 o 12:02, HarryH napisał:

Do końca. Zwykła kranówka w zupełności wystarcza. 

Tiaa, do końca....
Nabije wody o temperaturze 15°C, podgrzeje o 50°C to rozdupi bufor i będzie mógł wpuszczać rybki do kotłowni. 😄

Opublikowano
W dniu 19.03.2022 o 10:33, kokolaska napisał:

Filtry też dodam, a czy bufory należy nabić do końca bo pomyślałem o pominięciu zbiornika wyrównawczego nie dolewając po prostu do końca wody.

Jeśli zamknięty układ to ciśnienie go po prostu rozsadzi. A jeśli otwarty, to wzrost objętości wody przy podgrzaniu spowoduje wydalenie z instalacji ponad 100L wody.

PS.
Bimbru nie piję wcale i nie jestem alkoholikiem.