Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam.

Do przerobienia stara instalacja z kotłem (25 letnia) jak w schemacie poniżej.

Proszę o opinię, które rozwiązanie lepsze:

nr 1 z pompą na powrocie i zaworem stałotemperaturowym ATV na powrocie.

nr 2 z pompą na zasilaniu i zaworem stałotemperaturowym ATV na powrocie.

Schematy oczywiście uproszczone bez zaworów itp. chodzi tylko o samo rozwiązanie bo zastanawiam się mocno na planem nr 2)

na grzejnikach zawory termostatyczne.

Z góry dziękuję ze wszelkie sugestie.

Aktualnie:

aktualnie.png

plan nr 1.png

plan nr 2.png

Edytowane przez KamikazE
Opublikowano

W twoim przypadku tylko pompa na powrocie!, na zasilaniu ze względu na brak osobnego zasilania do naczynia przelewowego pompy być nie może, z resztą przy zaw ATV czy VTC pompa musi ciągnąć wodę przez ten zawór a nie w niego pchać.

Opublikowano

Dzięki za szybką odpowiedź. Właśnie głównie o to mi chodziło czy pompa przy takim zaworze ma wodę pchać do niego czy ciągnąć. 

A czy takie rozwiązanie też zdałoby egzamin (głównie chodzi o umiejscowienie pomp)? Wydaje mi się że bez sensu, ale pytam z ciekawości.

No chyba, że można prosić o podpowiedź i inny schemat, który będzie lepszy i zapewniał będzie ochronę powrotu.

Nie chciał bym zbytnio komplikować instalacji W przyszłości możliwe kilka (2-3) pętli podłogówki na RTL. 

plan nr 3.png

Opublikowano (edytowane)

Jescze nie opomniec w CWU zawor zwrotny,by pompka CO nie gonila wode z powrotu cez zasobnik i na odwrot tež zz pomiedzi przylac T powrotu bojlera i 3d poprzed,czy za pompka CO.

Edytowane przez bercus
  • 5 miesięcy temu...
Opublikowano

Witam, odświeżę troszkę temat. 

Chciałbym zmodernizowac instalację, która obecnie funkcjonuje bardzo dobrze, ale chciałbym dodać kilka pętli ogrzewnaia podłogowego.

Schemat instalacji wygląda obecnie tak: 

schemat.png.a3511e70b9d4d14e9b4d682884aa181f.png 

Chciałbym dodać kilka pętli ogrzewnia podłogowego. Czy takie coś będzie funkcjonować?schemat2.png.5a8bd09dec4bec43a656974b384cb70c.pngbądź rozdzielacz z pompką i zaworem:

schemat3.png.62b5a180a23192732ee9dd1faaaf8fea.png

W tym roku ogrzewanie podłogowe miałoby być w pok. o pow. ok 20 m2. W przyszłym w kolejnych dwóch o łącznej pow. ok 32 m2

Z góry dziękuję za opinie i sugestie.

Opublikowano

Wiem, że w tym przypadku dobrym rozwiązaniem byłoby sprzęgło ale myślę, że może uda się wyregulować instalacje. 

Pytanie jeszcze, czy nie będzie potrzeby zamontowania zaworu zwrotnego przed zaworem ATV na obiegu kotłowym (odcinek pomiędzy zasilaniem a powrotem)?