Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Czyli podsumowując kocioł jest OK i można kupić? Bo zastanawiam się nad tym kotłem 18-19kW lub pereko. 

Oba są podobne bo można i węglem i drewnem palić . W Tekli istnieje możliwość adaptacji na pelet jak rządzący cos wymyśla i to jest plus. Mam stary dom z 19 wieku ze ścianami prawie 150 cm z kamienia. Gazu nie ma, więc zostaje drewno lub węgiel. Tekla ma fajna modułową konstrukcję i możliwość ograniczenia wielkości komory spalania (jak w lecie pale na ciepłą wodę). 

Siedzę szukam i trudno się zdecydować bo trzeba trochę kasy wydać a każda firma chwali swoje.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano (edytowane)
W dniu 13.10.2024 o 18:13, Andy1122 napisał(a):

Czyli podsumowując kocioł jest OK i można kupić? Bo zastanawiam się nad tym kotłem 18-19kW lub pereko. 

Oba są podobne bo można i węglem i drewnem palić . W Tekli istnieje możliwość adaptacji na pelet jak rządzący cos wymyśla i to jest plus. Mam stary dom z 19 wieku ze ścianami prawie 150 cm z kamienia. Gazu nie ma, więc zostaje drewno lub węgiel. Tekla ma fajna modułową konstrukcję i możliwość ograniczenia wielkości komory spalania (jak w lecie pale na ciepłą wodę). 

Siedzę szukam i trudno się zdecydować bo trzeba trochę kasy wydać a każda firma chwali swoje.

Tak jeśli ktoś ma czas i chęci pobawić się z drewnem to jest kocioł dla niego ja nie narzekam jest ok można palić i węglem i drewnem ja mam specyfikację na drewno bo tak mi zależało to nie ma różnicy .przystawka na pellet to jest 15 minut i jest zamontowana a w dzisiajszych czasach trzeba sie zabezpieczyć w dwa żródła ciepła bo pellet teraz tani ale już był po 4 tyś wtedy alternatywa drewno i jest naprawdę ekonomiczny tylko trzeba sie nauczyć palić ale to kwestia czasu. jest jeszcze jeden kocioł ogniwo duo  to też kocioł na pellet i drewno ale blachy cieńsze w tekli są 8 mm przez to jest naprawdę cieżki .

Edytowane przez Ryszard
Proszę nie cytować ostatniego postu
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Witam.

Czy komin ceglany o przekroju 12x24cm wysokość 7m wystarczy do tego pieca?

Do tej pory użytkuję starego 40 letniego kopciucha który zaczyna się pocić i  ten piec by mi pasował bo mam w instalacji rury 2 calowe na grawitacji tylko nie wiem czy komin wystarczy bo to piec dolnego spalania na kopciuchu z kominem nie mam problemu bo zawsze jest wygrzany.

• Zgadzam się 1
Opublikowano

Kol @norbieturbi581 mam MP-a 14 i taki sam komin. Komin jest centralnie umieszczony w budynku ma już 40 l , czerwona cegła. Daje radę bez mechanicznych wyciągów. 

Pozdrawiam  

Opublikowano

Mój też przechodzi przez budynek tylko część ok 2,5 m przez poddasze i na zewnątrz no i jednak chyba się zdecyduję na Tekla na drewno i węgiel 24kW bo jak mi ten klęknie w czasie mrozów to będzie nie wesoło, a tak to podłączę narazie też na grawitacji, a później się zobaczy.

• Zgadzam się 1
  • Przydało się 1
Opublikowano

Kol @norbieturbi581 całkiem ładny kociołek, sporą ma komorę zaladowczą i cena jest przyzwoita. Jedno co mnie zastanawia to te elementy ceramiczne, ich wytrzymalosc i w razie uszkodzenia jaka jest możliwość dokupienia bo raczej sie nie da tego dorobić.Warto by było dopytać kogoś kto to użytkuje.

Pozdrawiam 

Opublikowano

Albo zadzwonić do producenta i się dopytać ile to kosztuje.😉

Opublikowano

Kol @norbieturbi581 szukalem daleko a odpowiedzi na moje wątpliwości były kilka postów wcześniej a wszystko przez to że  nie którzy  uczestnicy dyskusji  z jakiś sobie znanych powodów nie przedstawiają się w STOPCE  . A było by bardziej czytelnie.

Pozdrawiam 

Opublikowano

Też czytałem i na razie chyba zaczekam z zakupem.

Cytując instrukcję: W tylnej części komory spalania umieszczone są katalizatory żarobetonowe.

cd. Gwarancją nie są objęte elementy zużywające się typu śruby, nakrętki uchwyty, elementy ceramiczne.................

także instrukcja mówi o katalizatorach żarobetonowych, a warunki gwarancji o elementach ceramicznych i bądź człowieku mądry.

Na stronie producenta z częściami zamiennymi brak w/w elementów (pewnie żeby nie odstraszać klienta).

Trzeba by zadzwonić i się dopytać ale to po Nowym Roku poczekamy zobaczymy.

Dziękuję za pomoc.

Pozdrawiam.

• Zgadzam się 1
Opublikowano

Moim zdaniem te elementy, aczkolwiek niekonsekwentnie nazwane, bo raz ceramika a później żarobeton, nie podlegają gwarancji. Kruszenie, czy pękanie w czasie użytkowania, to jakby naturalne zużycie, tak jak powiedzmy klocki hamulcowe i tarcze w aucie. Można co prawda próbować reklamować według nas przedwczesne zużycie, ale producent jak zwykle zasłoni się niewłaściwą eksploatacją  więc na pewno warto przed zakupem dopytać i być przygotowanym na ewentualny wydatek, tylko jaki ? W MPM-ach też nie wszystko było dostępne na stronach producenta, ale po mailowym kontakcie można poznać cenę i wiele rzeczy zamówić z wysyłką.

• Zgadzam się 1
Opublikowano

Pamiętajcie, wspierajcie TYLKO Polskie kotły 😁

• Lubię to 1
  • Haha 1
Opublikowano (edytowane)

Dzięki bercus to wychodzi powyżej 1000 zł za klp. z przesyłką i tak gdzieś ktoś pisał na forum.

Oczywiście nie wszystkie elementy a jest ich 4 szt. na raz ulegną uszkodzenie ale cena dość duża.

Edytowane przez norbieturbi581