Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam serdecznie. Moi teście 1 wybudowali sobie nowy komin i postawili piec kuchenny kaflowy niestety jest problem podczas wiatru niemożna w nim palić bo dym się cofa do środka gdy niema wiatru to dym uchodzi normalnie czy może mi ktoś podpowiedzieć co może powodować cofanie się do środka kuchni dymu podczas wiatru? Za wszelkie odpowiedzi z góry dziękuję

Opublikowano

Cofanie dymu powoduje wiatr. Powoduje pewnie dlatego, że komin został nieprawidłowo ustawiony wzgledem struktury dachu i z niewystarczajacą wysokością ponad tę strukture.

Opublikowano

Zazwyczaj zbyt niski komin, wylot musi być wyraźnie powyżej najwyższego punktu dachu. 

Opublikowano
4 godziny temu, Paweł81 napisał:

Witam serdecznie. Moi teście 1 wybudowali sobie nowy komin i postawili piec kuchenny kaflowy niestety jest problem podczas wiatru niemożna w nim palić bo dym się cofa do środka gdy niema wiatru to dym uchodzi normalnie czy może mi ktoś podpowiedzieć co może powodować cofanie się do środka kuchni dymu podczas wiatru? Za wszelkie odpowiedzi z góry dziękuję

 

4 godziny temu, HarryH napisał:

Zazwyczaj zbyt niski komin, wylot musi być wyraźnie powyżej najwyższego punktu dachu. 

Niekoniecznie , dom może być za szczelny i czasami otwarcie drzwi lub okna wyrównuje ciśnienia . Miałem u rodziców podobną sytuacje po dobudowaniu drugiego  skrzydła . Przy wietrze z określonego kierunku cofał sie dym z pieca kuchennego , otwarcie drzwi od zawietrznej zawsze pomagało .

Opublikowano (edytowane)

Niech autor tematu zacznie od sprawdzenia, czy przy otwartym oknie występuje ten sam problem, potem, proponuję wejść na dach i dołożyć na próbę jakąkolwiek rurę, aby komin zrobił się wyższy i sprawdził jeszcze raz.

PS Niezła grafika profilowa 😁

Edytowane przez o6483256
Opublikowano

kuchnia kaflowa ma niewielkie wymagania kominowe tj przekrój,ale wysokość powinna być co najmniej 6 m, niekoniecznie w kalenicy

Opublikowano

Właśnie - te nie wielkie wymagania kominowe kuchni kaflowej, a "wybudowali nowy komin", ale nic nie ma o przekroju i wysokości komina. Myślę że za szeroki przekrój komina ( jak nowy to solidny) i przy niskich wymaganiach kominowych kuchni ciężko rozgrzać " nowy komin" , a wiatr jak dmuchnie do środka to ciągu brak.  Myślę że jakiś ustnik na kominie by pomógł.

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.