Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam, czy może ktoś podpowiedzieć co można zmienić w ustawieniach pieca aby poprawić spalanie. Widziałem u innych zdjęcia popiołu i był to popiół a u mnie jakieś takie grudo-zuzle.

IMG_20220201_172617.jpg

IMG_20220201_172648.jpg

IMG_20220201_172658.jpg

Edytowane przez Ryszard
Dodano prefiks
Opublikowano

Jakie jest prowadzenie palnika przez ster? PID  czy dwustan? Jakie nstawy na palniku. Jak temp. zadana kotła? Jak kocioł pracuje? Tzn jak często i jak długo stoi w podtrzymaniu?

Bo z tego co widzę to w węglu jest masa kamienia i jednocześnie niedopału. Wyrzuczsz Kolego masę węgla z popiołem.

Opublikowano

Węgiel Karlik, temperatura kotła 60 stopni, praca palnika HT logic, z wyliczeń wychodzi że włącza się silnik co 45 sekund.

Opublikowano

60 stopni w kotle węglowym to stanowczo za nisko dla spalania bez sadzy ( oszczędność opału). Ten HT-logic to penie jakiś rodzaj PIDu. A w tym doświadczenia nie mam.

Z tego co widać na palniku to czas podawania w stosunku do przerwy jest za długi. Albo przerwa podawania za krótka. Ewentualnie nadmuch do obecnych nastaw za niski. Efekt taki, że niespalony węgiel ląduje w popielniku.

Do tego jeżeli kocioł pomimo PIDu moduluje mocą a i tak się odstawia, to moc palnika ustawiona za wysoko.

Opublikowano

Wentylator jakiej mocy. Jakie ustawione powietrze minimalne i maksymalne. Może czas wyczyścić kanały nadmuchowe.

• Lubię to 1
Opublikowano

Jesli jest ten logic jakis typ pida,potym zwiekszaj najpierw TROCHE nadmuch i logic potym sam zejdzie(mialby) w dol z moca i tym z podawaniem wegla.Jesli bedzie poprawka,ale nie zupelnie git,potym ponownie troche nadmuchu do gory.

Opublikowano

No ale z karlika chcesz pył jak z papierosa? Też mam taką rudę w popielniku czasem. Niedopał w zależności od ustawienia dmuchawy.

https://www.facebook.com/groups/236685455225367/ Tutaj mają nawet gorzej.

Niedopał w związku z dwustanem być może po podtrzymaniu się pojawia. Spróbuj inaczej ustawić cykl podtrzymania żaru, poza tymi uwagami jakie masz wyżej czyli: Nadmuch do góry i/lub przerwa wydłużyć. Nadmuch do góry i/lub podawanie skrócić