MarioCraft Opublikowano 18 Stycznia 2022 #1 Opublikowano 18 Stycznia 2022 (edytowane) Witam, zwracam się do was z prośbą o pomoc w rozbudowaniu instalacji C.O. Po krótce, kocioł termet ecocondens gold plus 20kw 1f, zasobnik 140l, dom z poddaszem użytkowym, 2 rozdzielacze: parter 10 pętli a na piętrze 9, najdłuższa petla nie przekracza 100m, rury zasialające miedź 22, niestety nie mam możliwości wymiany rur idących na piętro bo przechodzą przez strop i pod podłogą jest kolanko które wpuszcza rurkę w ścianę do rozdzielacza. Przy maksymalnej wydajności pompy kotła niestety nie jestem w stanie osiągnąć nawet 1l przepływu na wszystkich pętlach, przez co niektóre z pomieszczeń są niedogrzane. Planuję dołożyć do instalacji sprzęgło i za sprzęgłem 2 dodatkowe pompy elektroniczne, które będą włączały się razem z pompą w kotle, mam nadzieję, że pomoże to w uzyskaniu większych przepływów co przełoży się na większą możliwość wyregulowania temperatur w całym domu. Zrobiłem mały rysunek pomocniczy, czy będzie z was ktoś tak dobry i podpowie zielonemu czy tak jak to wymyśliłem może być? Za rady typu: "zostaw to fachowcom" dziękuję, gdyż własnie "fachowiec" załatwił mnie rurkami 22 i kolankiem pod podłogą przez co nie mam jak wymienić rury zasilającej. Z góry dziękuję za pomoc. Edytowane 19 Stycznia 2022 przez Ryszard Dodano prefiks Cytuj
sambor Opublikowano 18 Stycznia 2022 #2 Opublikowano 18 Stycznia 2022 Rura Cu22 pozwoli ci przesłać taką ilość wody aby w każdej z pętli było 1,5l/min - czyli sporo. Jak to będzie za mało trzeba będzie podnieść temp zasilania na kotle. Sprzęgło daj pojedyncze- ok 40kW z wyjściami 1"- wyjścia na rozdzielacze robisz na 2 pompach - na parter 25/40 a piętro 25/60 i to wszystko. Cytuj
MarioCraft Opublikowano 18 Stycznia 2022 Autor #3 Opublikowano 18 Stycznia 2022 (edytowane) 16 minut temu, sambor napisał: Sprzęgło daj pojedyncze- ok 40kW z wyjściami 1"- wyjścia na rozdzielacze robisz na 2 pompach - na parter 25/40 a piętro 25/60 i to wszystko. A te podwójne nie może być? Cenowo nie różnią się zbyt wiele, chyba, że pojedyncze będzie lepsze to wtedy zrobie pojedyncze. Czy te filtry siatkowe i zawory zwrotne przed pompami to dobry pomysł? Pompy muszę dać na rurach doprowadzających wodę do rozdzielaczy bo w szafkach nie zmieszcze pomp niestety. Na chwilę obecną znalzałem takie sprzęgło i pompy, wg mnie przystępne cenowo i z opini wychodzi, że nie są złe. Edytowane 18 Stycznia 2022 przez MarioCraft Dodanie informacji Cytuj
sambor Opublikowano 19 Stycznia 2022 #4 Opublikowano 19 Stycznia 2022 Jak wiesz lepiej to nie pytaj co i jak to po co pytasz? Cytuj
MarioCraft Opublikowano 19 Stycznia 2022 Autor #5 Opublikowano 19 Stycznia 2022 Nie wiem lepiej dlatego pytam, powiedz prosze czym rozni sie to podwojne sprzeglo od pojedynczego i dlaczego pojedyncze bedzie lepsze? Cytuj
sambor Opublikowano 19 Stycznia 2022 #6 Opublikowano 19 Stycznia 2022 W pojedynczym na wyjściu jest jedna temperatura a w podwójnym już jest rozkład pionowy temperatury i im wyżej tym temp wyższa. A 1" to zapewni ci z nadmiarem przepływ wymagany do podłogi, nawet przy takich "wspaniałych" pompach. Cytuj
MarioCraft Opublikowano 19 Stycznia 2022 Autor #7 Opublikowano 19 Stycznia 2022 Dziękuję już rozumiem, jakie pompy możesz polecić? Cytuj
sambor Opublikowano 19 Stycznia 2022 #8 Opublikowano 19 Stycznia 2022 Tu warto kupić pompy z płynną regulacją np Wilo z pokrętłem lub starszego (czerwonego) Grundfossa. Cytuj
MarioCraft Opublikowano 19 Stycznia 2022 Autor #9 Opublikowano 19 Stycznia 2022 Ok dzieki, podrzuciłbyś jakiś link do przykładowej pompy albo podał nazwę pod jaką jej szukac? Bo modeli jest wiele i nie jestem pewny, ktorą masz na mysli. Czy stosowac przed pompami te zawory zwrotne i filtry siatkowe? Cytuj
sambor Opublikowano 19 Stycznia 2022 #10 Opublikowano 19 Stycznia 2022 Zawory zwrotne i filtry musisz zastosować, ponadto warto dać z dwóch stron takiego zestawu - pompa, zz i filtr zawory odcinające - kulowe , aby mozna było wyczyścić filtr lub wymienić pompę. Pompy to sam poszukaj na alle... Cytuj
MarioCraft Opublikowano 19 Stycznia 2022 Autor #11 Opublikowano 19 Stycznia 2022 Dziękuję Sambor. Doceniam pomoc. Czy zatem wg ciebie rozwiazanie jak na rysunku bedzie dobre? (Wybacz rysunek robiony na szybko) Cytuj
gmaj22 Opublikowano 20 Stycznia 2022 #14 Opublikowano 20 Stycznia 2022 Kolejny delikwent, co sam sobie order do piersi przypiął :)) Cytuj
sambor Opublikowano 20 Stycznia 2022 #15 Opublikowano 20 Stycznia 2022 Daj spokój - niech się dzieciaki cieszą.☺️ Cytuj
szakallo Opublikowano 20 Stycznia 2022 #16 Opublikowano 20 Stycznia 2022 Sambor jak to jest z tymi zaworami zwrotnumi przed pompą - gdzieś słyszałem że powinno się dawać zz na powrocie. Cytuj
sambor Opublikowano 20 Stycznia 2022 #17 Opublikowano 20 Stycznia 2022 W tym przypadku ZZ może być wstawiony w każdym miejscu danego obiegu. Cytuj
MarioCraft Opublikowano 20 Stycznia 2022 Autor #18 Opublikowano 20 Stycznia 2022 4 godziny temu, gmaj22 napisał: Kolejny delikwent, co sam sobie order do piersi przypiął :)) Dla twojego spokoju ducha już go zdjąłem 😉 chciałem tylko przymierzyć 😂 Cytuj
eliks Opublikowano 20 Stycznia 2022 #19 Opublikowano 20 Stycznia 2022 7 godzin temu, gmaj22 napisał: Kolejny delikwent, co sam sobie order do piersi przypiął :)) Już w kolejnym temacie piszesz że ktoś sobie coś przypina? Przecież ludzie ładnie dziękują (swoją drogą jest za co oczywiście). Cytuj
gmaj22 Opublikowano 21 Stycznia 2022 #20 Opublikowano 21 Stycznia 2022 (edytowane) Przymierzał tylko 🙂 Być moze spózniłeś się z odczytaniem. Nie kwestionuję, że dziękują. Jedynie nie rozumieją do końca opcji " problem rozwiązany ". Edytowane 21 Stycznia 2022 przez gmaj22 Cytuj
MarioCraft Opublikowano 21 Stycznia 2022 Autor #21 Opublikowano 21 Stycznia 2022 (edytowane) A moze to ty masz jakiś dziwny problem i szukasz nie wiadomo czego? Do tematu nic nie wniosłeś oprócz bezsensownego komentarza, zaznaczyłem ten rysunek jako rozwiązanie problemu bo wg mnie nim jest, ale odznaczylem zeby nie razilo twoich oczu bo chyba jakiś przewrażliwiony jesteś, zrozumiałbym gdybyś udzielił się w temacie, coś pomógł podpowiedzial itd ale taki komentarz z d.py jaki wstawiłeś nie skłania mnie do próby zrozumienia co miałeś na myśli. Edytowane 21 Stycznia 2022 przez Ryszard Proszę nie cytować ostatniego postu Cytuj
gmaj22 Opublikowano 21 Stycznia 2022 #22 Opublikowano 21 Stycznia 2022 Spuszczam zasłonę milczenia... Cytuj
Puszek1 Opublikowano 27 Stycznia 2022 #23 Opublikowano 27 Stycznia 2022 W dniu 19.01.2022 o 12:38, MarioCraft napisał: Dziękuję Sambor. Doceniam pomoc. Czy zatem wg ciebie rozwiazanie jak na rysunku bedzie dobre? (Wybacz rysunek robiony na szybko) A czemu na jednym obiegu a nie rozdzielic tego na dwa niezalezne?np cos takiego. Afriso bps 955 pompy willo albo grundfos a po drugie nie podlaczysz pracy pomp do pracy pompy kotla a jak zasobnik bedzie podgrzewal to tez pompy obiegowe beda chodzic.? Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi