Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam szanownych forumowiczów,

Od kilku tygodni mam problem z piecem Stalmark ST-755 z PID a mianowicie od czasu do czasu (ostatnio raz w tygodniu) strasznie mocno nagrzewa się rura gdzie pracuje ślimak pieca, (czuć zapach spalenizny na całą piwnicę) rury nie da się dotknąć, jest wrząca w części przedniej tj. w miejscu mocowania do pieca. W dodatku jak otworzę zbiornik na groszek wydostaje się dym (uszczelnienia zbiornika są wymienione - przy zamkniętym zbiorniku nie widać żadnego dymienia - czyli zbiornik jest szczelny i nie zasysa powietrza) - zdjęcia w załączniku

Piec ma ustawienia fabryczne i pracuje z PID, stosowany opał to ekogroszek Karlik 26MJ/kg. Piec ma 4 lata i do tej pory nie było z nim problemów

Muszę wyłączyć piec, włączyć posuw węgla, następnie uruchomić piec po godzinie i znowu wszystko jest OK przez kilka dni 4-5 i sytuacja się powtarza

Co może być powodem w/w problemu? Zbiornik ma wymienione uszczelnienia więc powietrza nie zasysa - dlaczego tak mocno nagrzewa się rura ślimaka? Czy ślimak już jest zużyty?

 

1641228493074.jpg

1641228493085.jpg

Edytowane przez Ryszard
Dodano prefiks
Opublikowano (edytowane)

On tamtedy dmucha nie zasysa powietrze . Spróbuj zamknąć klapę , zrób roztwór woda z płynem do naczyń i spryskiwaczem lub pędzelkiem posmaruj okolice uszczelek . Przy ulatujacym powietrzu pokażą się banki . Zamykanie jeśli jest przekręcane taka jak by klamka też na uszczelnienie . Kolejna sprawa to czy palnik ma czyste kanały powietrzne .

I edycja . 

Mozna bo nie wiem czy masz . Można dorobic tzw osuszanie zbiornika lub wyrównanie ciśnień . Sztuczka polega na polaczeniu kanalu powietrznego ze zbiornikiem za pomoca węża . 

Edytowane przez FAFAŁ
Opublikowano

To nie to panowie. Przyczyna to dużo żaru na palniku niski nadmuch i przechodzenie w stan nadzoru, zgadza się ?

Podaj nastawy z pid

A o dosuszaniu pisałem w 2017 r , to polecam zwłaszcza przy wilgotnym węglu.2.thumb.jpg.31eaf386cb147fa738aa105f66b124e6.jpg030015d5.jpg.1ca1e11b7bee736a3794defe9a346152.jpg030015d6.jpg.762b1fd6acd4a3cbaa662fd9d2d42073.jpg

Opublikowano (edytowane)

Ale jeśli mam ustawiony PID to czas podawania, czas pracy wentylatora itp jest sterowane automatycznie za pomocą PID. Tak więc o jakie "nastawy z PID" chodzi? Jedyne co mam to ustawienia trybu nadzoru:

  1. Czas podawania 1 sek
  2. Przerwa podawania 3 min
  3. Czas pracy went. 30 sek
  4. Czas przerwy went. 7 min
  5. Siła nadmuchu 30

I jeszcze takie ustawienia mam: współczynnik wentylatora: 0, a współczynnik podawania: -7 (ustawiłem tak bo w popielniku pojawiało się trochę niespalonego groszku). Może zwiększyć trochę współczynnik wentylatora?

Powierzchnia grzewcza domu to ok 220 mkw, dane pieca na zdjęciu poniżej:

 

1641237491529.jpg

Edit: jak wyczyścić palenisko/palnik pieca, te dziurki z nadmuchem? Bo wydaje mi się ze groszek nie spala się równomiernie w palenisku.

Edytowane przez grzegorzp4
Opublikowano

Ooo, współczuję czyli mamy dużego smoka. Podziękuj temu kto cię wsadził na tego konia, piec przewymiarowany. A tak do rzeczy menu serwis kod 5162, groszek gruby wcisnąć i masz parametry. Podawanie 4-13, przerwa 30-40, wentylator roboczy 25-44 obroty 130-500 

Sprawdź, z góry mówię że będzie ciężko go ustawić.

Opublikowano

To są fabryczne i powinny zostać. Ale przy fabrycznych parametrach pracy podejrzewam że pięć wchodzi w nadzór i stoi długo, mam rację ?

Jeżeli tak to jest to nie wskazane i w tym  przypadku podawanie w nadzorze 1 s co 3 min. powoduje wydłużenie czasu nadzoru podawany węgiel wychodzi poza żar i kopci efekt sadza w piecu. Najpierw sprawdź te ustawienia jak pisałem i podaj. A tak w ogóle mógłbyś podać więcej szczegółów pracy pieca efektów i co chciałbyś poprawić. Zgadywanie szybko mi się nudzi.

  • Zgadzam się 1
Opublikowano (edytowane)

Witam ponownie Panowie 🙂

Nie wątpiąc w Waszą wiedzę i doświadczenie Panowie (głównie Pana @1mps) dla pewności postanowiłem jeszcze napisać maila do serwisu stalmarka o tej samej treści co w poście nr 1 tego wątku. Taką oto otrzymałem odpowiedź:

Witam.
Należy udrożnić kanał nadmuchowy znajdujący się pod żeliwną dyszą paleniska(retortą) oraz należy zwiększać współczynnik podawania(menu zaawansowane-parametry kotła-współczynnik podawania) o 2% co kilka godzin aż do momentu zniknięcia dymu z zasobnika. 

Tak też zrobiłem, retorta pieca wyczyszczona (nie wiedziałem że to się wogóle czyści, a trochę się tego nazbierało po 4 latach - fotki poniżej przed i po czyszczeniu). Dodatkowo zdemontowałem i wyczyściłem jeszcze wentylator. Całkiem inaczej się teraz spala opał w palenisku, równomiernie na całej powierzchni. Wentylator pracuje cichutko na min. obrotach. No i najważniejsze nie dymi się z podajnika oraz rura ślimaka jest praktycznie zimna. Aktualnie piec idzie w trybie PID, ustawienia następujące: groszek gruby, podawanie 4-13, przerwa 30-40, wentylator roboczy 25-44 obroty 130-500 (takie też były wczesniej)

Dodam tylko że tetortę (to palenisko) należy umieścić na uszczelniaczu kominkowym.

Zdziwiła mnie jednak odpowiedz serwisanta, iż mam zwiększyć współczynnik podawania - zrobiłem jednak po swojemu i ustawiłem współczynnik podawania na -5 a ustawienia trybu nadzoru zmieniłem: czas podawania 1 sek, przerwa podawania 4 min.

Aktualnie obserwuję sytuację, pali się równomiernie, nie ma spieków ani szlaki. Chociaż temp. na zewnątrz to prawie 10st przy godzinie 22:00 - brak odbioru ciepła.

Dodam tylko, że powierzchnia grzewcza domu to ok 210mkm, state budownictwo nieocieplone, okna i drzwi nowe, 5 grzejników żeberkowych żeliwnych + 7 grzejników płytowych + 2 podłogówki (łazienka, wc)

Napiszę za tydzień jak sytuacja wygląda

Pozdrawiam

1641328444775.jpg

1641328444785.jpg

1641328444795.jpg

1641328444800.jpg

1641328444806.jpg

1641328444790.jpg

Edytowane przez grzegorzp4
Opublikowano

No pięknie to kolego wyczyściłeś. Pomyśl jednak może na następny sezon nad wymianą korony palnika na z wierconymi otworami i wtedy zobaczysz różnicę w spalaniu, ma jeszcze jedną zaletę że nie zapycha tak kanałów pod spodem. Jak i co znajdziesz o tym temat na forum. Pozdrawiam.

 

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.