Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, za kilka tygodni chcę wykonać ogrzewanie podłogowe w domu. Podpinanie do rozdzielaczy i  rozkładanie pętli nie będzie dla mnie trudne ale nie wiem jak zasilić te rozdzielacze. Mam projekt podłogówki w którym mam dwa rozdzielacze, jeden w kotłowni a drugi we wiatrołapie. W projekcie jest napisane że ma to być system dwururowy, ciśnieniowy z obiegiem wymuszonym. Zrobiłem zrzut projektu i naszkicowałem przebieg rur tak jak wg mnie jest dobrze choć ich trasa się na pewno trochę zmieni. Mianowicie oba zasilania i oba powroty trzeba spiąć ze sobą tak jak na rysunku i wypuścić je w kotłowni. W projekcie zasilenie ma być rurą miedzianą fi28. Moje pytania:

1. Czy zamiast miedzi 28 mogę dać Pexa 32? Wylewka będzie anhydrytowa i chcę mieć jak najmniej łączeń w podłodze. Czytałem że niektórzy ze względu na opory w kształtkach Pex zalecają dawać Pexa fi40. Czy to prawda?

2. W kotłowni będzie piec na ekogroszek i bufor ciepła 800l. Też gdzieś czytałem że z bufora musi wychodzić rura fi40 i ona zasila trójnik który rozdziela wodę na dwa rozdzielacze.Nie wiem czy też to jest prawdą. Bufor zasilał będzie grupę pompową w pytaniu poniżej.

3. W szafkach rozdzielaczy nie będzie pompy i mieszacza bo to będzie zamontowane w kotłowni. Bedzie to Primotherm 180-2 od AFRISO. Czy dobrze myślę?

Do podłączania wszystkiego w kotłowni na pewno wezmę jakiegoś hydraulika ale łatwe rzeczy chciałbym zrobić sam. Najważniejsze dla mnie teraz jest jak zasilić rozdzielacze żebym mógł zrobić wylewkę a kotłownia będzie ostatnim etapem ze względu na zmiany cen opału i może zamiast ekogroszku będzie coś innego choć wolałbym jednak zostać przy ekogroszku.

Z góry dziękuję za odpowiedzi:)

szkic.jpg

Opublikowano (edytowane)

/ciach/

Przegapiłem p.3

do usuniecia

Edytowane przez gmaj22
Opublikowano

Do dalszego rozdzielacza jest ok 16 metrów jeśli rura pójdzie tak jak na szkicu.

Co do pompy to w projekcie mam że wydajność to 0,80 m3/h i wysokość podnoszenia 2,5 metra. Jakiegoś konkretnego modelu pompy nie szukałem. Ta z zestawu Primotherm na pewno da radę.

Opublikowano

Reasumując to rury podłączam tak jak na szkicu? Oba zasilania razem i oba powroty też ? potem trójnik i do niego grupę pompową?

Opublikowano (edytowane)

Z grupą pompową się wstrzymaj do momentu, aż będziesz na 100 % wiedział, jakie żródło ciepła zastosujesz. Co do rur do dalszego rozdzielacza - moim zdaniem powinny być DN25. Uważaj na PEX-Al, bo kształtki mają bardzo duże przewężenia. Od kotłowni do rozdzielacza rura bez złaczek.

Edytowane przez gmaj22
Opublikowano

Zdaję sobie z tego sprawę.  O ile samą rurę można poprowadzić łagodnym łukiem inną drogą, (nawet przekuwając się przez ścianę konstrukcyjną), to już przy podejściu do szafki i w samej kotłowni bez złączek sie nie obejdzie. 

image.png.fb367a16f42cf99da917155ca45535dd.png

Opublikowano

Czasem złączki są nieuniknione ale mając jedną złączkę jest szansa że puści, przy dwóch złączkach to szanse są dwukrotne 🙂 Każda złączka mniej już mnie zadowala. Z kupowaniem czegokolwiek się wstrzymuje. Teraz tylko średnice rur i ich materiał mnie interesuje żeby to podpiąć i zająć się wykończeniem części mieszkalnej domu. Będę czekał co rząd lub unia znowu wymyśli a kotłownia będzie na razie czekać na ostateczną decyzję co w niej stanie 😉 Na chwilę obecną dziękuję za pomoc.