Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Dobry wieczór

Jestem w trakcie budowy domu "tymi ręcami", dom 120m^2 po całości podłogówka plus CWU dla 3-4 osób. Pełniejsze dane poniżej:

Parametry domu i obliczone zapotrzebowanie na ciepło

kotłownia oddalona 15m od domu i usytuowana w budynku gospodarczym. Woda z kotłowni do domu będzie szła rurą preizolowaną zakopaną na głębokości 1m.

Wstępnie pod uwagę biorę następujące kotły:

-PELLUX Slim - 12 kW

-SAS Bio Compact 10 kW

-FERROLI BioPellet Premium- 12 kW

-KOSTRZEWA EEI Pellets - 12 kW

KOSTRZEWA Bio Luxury B - 12 kW

Jeśli ktoś z was ma "Swoje" sprawdzone kotły to proszę o propozycję.

Zależy mi na tym żeby obsługa kotła polegała głównie na dosypaniu pelletu i wywaleniu popiołu.

Jeśli potrzebujecie jakiś dodatkowych informacji to chętnie ich udzielę.

Pozdrawiam

Grzegorz

Edytowane przez Ryszard
Dodano prefiks
Opublikowano

Szukaj kotła o jak najmniejszej mocy np 8 kw max 10kw

Opublikowano

Z tą jak najmniejszą mocą to weźcie pod uwagę że kocioł będzie musiał też ogrzać sobie kotłownie w gospodarczym, gdzie pewnie będzie zero ocieplenia i będą spore straty przy dużym mrozie

Bezobsługowość da ci albo bardzo drogi edilkamin laguna albo jeszcze droższy windhager. Wtedy będziesz tylko dosypywał

Przy reszcie trzeba będzie albo dać bufor albo super ustawić instalację szczególnie w zakresie histerezy, inaczej w okresie przejściowym będzie kilkanaście rozpalen na dobę...

• Zgadzam się 1
Opublikowano
W dniu 29.12.2021 o 19:39, maly001 napisał:

Wstępnie pod uwagę biorę następujące kotły:

-PELLUX Slim - 12 kW

-SAS Bio Compact 10 kW

-FERROLI BioPellet Premium- 12 kW

-KOSTRZEWA EEI Pellets - 12 kW

KOSTRZEWA Bio Luxury B - 12 kW

Żaden z powyższych. Oprócz  propozycji kolegów weź pod uwagę Pereko spark. Ale tylko ten z ich oferty. Reszta to średniowiecze. To włoski kocioł w barwach PL.

Opublikowano

Dobry wieczór,

Już pędzę z wyjaśnieniami:

- Kotłownia znajduje się w budynku gospodarczym który jest jednocześnie garażem, będzie ocieplona 10cm styropianu.

- Przy wyborze kotłów, które wymieniłem, kierowałem się głównie modulacją mocy i samoczyszczeniem palnika - zdarzają się okresy gdzie muszę wyjechać i przez około tydzień - dwa tygodnie małżonka zostaje sama w domu i chciałem jej oszczędzić czyszczenia palnika. Dodatkowo brałem pod uwagę spalanie pelletu gorszych klas.

- Jeśli chodzi o bufor to jakiej wielkości musiałby on być?

- Jeśli chodzi o bezobsługowość to miałem na uwadze te sytuacje gdzie nie ma mnie w domu. Jeśli trzeba to mogę posiedzieć przy kotle aby doprowadzić go do ładu np przy zmianie paliwa itp.

Pozdrawiam

Grzegorz