Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Palę wyłącznie gazem. Z uwagi na chęć zabezpieczenia się przed brakiem energii, myślę o jakimś dodatkowym źródle ciepła.

Zastanawiam się jednak, czy takie coś jak na zdjęciu poniżej się sprawdzi. Opinii w internecie niewiele.

Moja obawa wynika głównie z tego, że na jednej ze ścian komina wyszedł zaciek po paleniu mokrym drewnem dawno temu. 

Wymiary paleniska to: 220 x 454 x 370 mm

Czy przy takim palenisku da się uzyskać odpowiednią temperaturę spalania, by komin się dogrzewał i nie było problemów z dodatkowymi zaciekami?

image.png.ac1fb3711a03f05989ce12d2333afff0.png

 

Edytowane przez topola
Opublikowano

Powierzchnia wymiany tutaj prawie żadna, więc raczej będziesz grzał w większości komin, zakładając że spalanie będzie prowadzone prawidłowo, bez kiszenia drewna.

Gość berthold61
Opublikowano

Ja taki piec też mam w domu który niedawno kupiłem ba on ma nawet podkowę i bojler z tego wyprowadzony ale jeszcze nie sprawdzałem czy coś tam działa , chciałem wywalić jak w końcu za remont się wezmę ale czas pokazuje że trzeba to jeszcze raz bardzo dokładnie przemyśleć .

Opublikowano

Nie powinno być problemu,nawet ceglany 14x14 cm poradzi,a większość energii pójdzie w komin. Jeśli masz komin wewnątrz domu to część ciepła zostanie w środku. Ludzie opalali kuchniami i piecami kaflowymi,a nawet ceglanych kominów na strychu wtedy nie ocieplali (bo nie było czym) . Druga sprawa jest taka,że na taką westfalkę możesz wydać więcej,niż będzie cie kosztował zdun,który postawi ci kuchnie kaflową (przy własnych kaflach z odzysku i osprzęcie - ceny  nowych kafli poszły w tym roku w kosmos).

Opublikowano

Piecyki kaflowe stały sie modne, to i zapotrzebowanie z ceną wzrosło.

Opublikowano
W dniu 13.12.2021 o 11:17, topola napisał:

Wymiary paleniska to: 220 x 454 x 370 mm

WYMIARY KOMORY PALENISKA

wysokość     mm     170
szerokość     mm     150
głębokość     mm     390

ja mam takie, zdarza mi się samym drewnem przepalić - tyle że suchym - zacieków brak

na samym drewnie szybko się nagrzeje i szybko wystygnie no i raczej będzie wyło - jak u mnie 🙂

drewienko fajne żeby posiedzieć i podorzucać ew ugotować coś na szybca, ale jak ma trzymać ciepło trochę dłużej to trza by bryłkę lub dwie wungla jednak wrzucić

  • 3 miesiące temu...
Opublikowano

Pytanie trochę z innej beczki. 

W tych piecykach zalecanie jest palenie drewnem bądź brykietem. Czy jest jakieś  "ale" żeby nie można było palić węglem? Czy konstrukcja pieca stanowczo nie pozwala na to? Czy to tylko ze względow ekologicznych?

Potrzebuję piec z płaszczem wodnym najlepiej na węgiel. Pieców multum ale wszystkie na drewno...

Opublikowano

Mam obawy że rozpalony węgiel bez odbioru ciepła z płyty, zdeformuje elementy metalowe.

Opublikowano
2 godziny temu, KasK napisał:

Czy jest jakieś  "ale" żeby nie można było palić węglem

Tradycyjne kuchnie kaflowe węglowe jakie znamy,jak sama nazwa wskazuje,opalane były węglem,węgiel "produkuje" dużo energii,potrzebuje dużego rusztu,a ruszt w takich piecach był dość wysoko, ok 12-16 cm od blatu żeliwnego,nagrzewał go szybko i równomiernie. Do palenia drewnem potrzebne jest wyższe palenisko szamotowe i mniejszy dopływ powierza spod rusztu PP (mamy większość przez drzwiczki czy blat żeliwny PW). Tak więc palenie drewnem w takich niskich paleniskach nie jest zbyt ekonomiczne,a węglem i owszem.

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.