Skocz do zawarto艣ci

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam.

Prosz臋 o opinie dotycz膮ce mojego dobowego spalania,oraz o jak u was to wyglada.

Na wst臋pie powiem 偶e gazu u偶ywam od niedawna , dlatego nie mam te偶 sk膮d por贸wna膰.

Dom ogrzewany oko艂o 100m2

Materia艂 24cm gazobeton plus 15cm styropian grafitowy 0.33

Okna 3 szybowe,strop akerman na nim 15cm styropian na zak艂adk臋

Pod艂oga 12cm styropian na zak艂adk臋.

Poddasze nieu偶ytkowe.nieocieplone

Dodam ze wszystko wykonywa艂em samodzielnie wi臋c jest to zrobione solidnie.

Teraz system grzania:

Piec acv ilea 12 solo

Podlogowka oko艂o 50m2 plus 5 grzejnik贸w plus drabinka w 艂azience

Kot艂ownia wykonana w najprostszy mo偶liwy spos贸b bez zb臋dnych udogodnie艅.tj 1x rozdzielacz grzejnikowy plus 1x rozdzielacz na pod艂ogowe.w rozdzielaczu pod艂ogowym zaw贸r mieszaj膮cy plus pompa grundos upm auto l ustawiona na charakterystyk臋 sta艂a na najni偶szy bieg.

Grzejniki w pokojach, pod艂ogowe w salonie, kuchni,korytarzu,wiatrolapie i 艂azience, dodatkowo drabinka w 艂azience.

Pompa w piecu ustawiona na 1 bieg z 4 dost臋pnych.

Przep艂yw na rotametrach w najwi臋kszych p臋tlach to co艣 ponad 1m w najmniejszych oko艂o 1.5m.

Zasilanie pod艂ogi 27stopni, cho膰 piec grzej膮c ci膮gle i tak temperatura oscyluje w granicach 30stopni na wyj艣ciu z pieca.

Termostat pokojowy ustawiony w pokoju,ustawiony na 21,5 , przewa偶nie si臋 nie w艂膮cza bo temperatura ci膮gn臋 jest wy偶sza poniewa偶 podlogowka utrzymuje na otwartej przestrzeni tj salon i korytarze i kuchnia na 22stopni. A drzwi wsz臋dzie praktycznie otwarte wiec si臋 rozchodzi wsz臋dzie.

Grzanie 24h bez przerwy.do tego cwu bojler 140l utrzymywany na 45stopni woda.2

Bez pogodowki na chwil臋 obecn膮.

2osoby doros艂e plus 2 ma艂ych dzieci.glownie pluskanie we wannie.

Dzienne zu偶ycie gazu w takiej konfiguracji to pomi臋dzy 5 a 6m3 doba.

Temperatura na zewn膮trz pomi臋dzy 0stopni do minus 3

Powiedzcie czy to wynik ok czy sporo?

Mam w膮tpliwo艣ci , wydawa艂o mi si臋 偶e na samym podtrzymaniu pieca powinno co艣 mniej zu偶ywa膰.

Dodam 偶e sam piec ma moc minimalna 2kw a piec pokazuj臋 moc palnika ca艂y czas 0 procent, wi臋c my艣la艂em 偶e to tylko na podtrzymanie p贸jdzie mniej gazu?

Powiedzcie czy jest ok czy co艣 mo偶na jeszcze osi膮gn膮膰 lepiej?

Jak to wygl膮da u was?

Edytowane przez Ryszard
Dodano prefiks
Opublikowano

Rozumiem, 偶e gaz ziemny? Moim zdaniem spalanie jak najbardziej ok.

Ale jeszcze pytanie: jak膮 temp masz zadan膮 na kotle? Bo zrozumia艂em, 偶e zasilanie CO ma 30 stopni i to da rad臋 dogrza膰 cwu do 45?

Opublikowano

Jest naprawd臋 Ok

Opublikowano

Jaki masz wspolczynnik konwersji gazu ? (Bedzie na fakturze)聽

Ciezko jest sie z kims porownuwac bo wszyscy mamy rozne domy i instalacje.聽

Ale Twoje zuzycie wydaje mi sie ok. Tymbardziej ze to nowa instalacja wiec pewnie jeszcze eksperymentujesz z ustawieniami.聽 Czasami mala zmiana robi robote.聽

JA mam 200m2 podlogowki z pogodowka i sprzeglo hydr. + 6 grzejnikow jako dodatek( rzadko kiedy odpalane) + baniak 120l na 4osoby. 22stopnie w calym domu. I srednie zuzycie za listopad聽 wyszlo 8m3 przy konwersji 11.35. Jest to moj pierszy sezon w nowym domu ale zanim do tego doszlem to siedzialem prawie 2 miesiace w kotlowni ( poprawki instalacji po hydraulikach + przerozne ustawienia)

Opublikowano

Mam dwa obiegi , ci膮gle mam ustawione zasilanie co na 27 stopni,a kiedy termostat w pokoju da sygna艂 grza膰 na drugim obiegu mam pod艂膮czone grzejniki i grzeje wtedy do 50 stopni co.

Te 27 stopni ci膮gle r贸wnie偶 zasila grzejniki,co prawda prawie s膮 zimne, ale co艣 tam jest zmieniony, par臋 wat pewnie oddaje ci膮gle.

Gaz mam z sieci gz50.

Wsp贸艂czynnika na razie nie mam poniewa偶 dosta艂em rachunek z pgnig bez faktury wiec na razie nie widzia艂em ile tam liczyli.ale u znajomego w okolicy jak pyta艂em m贸wi艂 偶e wsp. Konwersji co艣 oko艂o 11 by艂o czy jako艣 tak.

Jest to piec jednofunkcyjny z wbudowanym zaworem prze艂膮czaj膮cym na cwu i zadana temp na cwu mam 60stopni ,kiedy sobie zagrzeje cwu prze艂膮cza si臋 spowrotem na grzanie co.

I pytanie jeszcze jedno.

Czy warto do艂o偶y膰 czujnik pogodowy i grza膰 wg krzywej czy najpro艣ciej tak jak teraz,na sta艂e i samodzielnie sobie zmienia膰 temp w razie wi臋kszej temperatury na zewn膮trz na minusie.

W tej chwili termostat kt贸ry odpowiada za pod艂ogowe mam ustawiony aby chodzi艂 24h czyli przyk艂adowo temperatura nocna na 10 stopni a dzienna na 30.co jest nie mo偶liwe do uzyskania, dlatego oszukuje i dzia艂a przez 24h.

Czy w takiej sytuacji np lepiej da膰 aby normalnie sterowa艂 podlogowka,ale wtedy b臋dzie si臋 pod艂oga wychladzala a p贸藕niej od nowa grza艂a,i czy wtedy nie b臋dzie wi臋cej sz艂o na to ponowne nagrzanie?

Pytam poniewa偶 dziwi臋 si臋 偶e u mnie jest raptem ok 50m2 podlogowki a mam zu偶ycie widz臋 podobne jak inni co poczyta艂em na forum po 200m2 podlogowki.

Dodam 偶e piec szuka艂em w艂a艣nie aby mia艂 jak najni偶sza moc minimalna, mo偶e on potrzebuje po prostu jeszcze mniej ,bo chyba mniej ju偶 mu si臋 nie uda zej艣膰 dobrze to rozumiem? Ma te minimum 2kw i musi tyle konsumowa膰 ci膮gle?

Palnik m贸wi 偶e jest 0 procent u偶ywany,ale jest w stanie grzanie komfortowe,w stan czuwania przechodzi je偶eli zdarzy mu si臋 taktowac.

Opublikowano

Potrzebujesz ca艂y czas energii na poziomie min 2kWh, systemu nie oszukasz 0,22m3x24h= 5,3m3 + podgrzanie CWU wi臋c 6m3 to jest takie min przy pracy ci膮g艂ej.
Wielko艣膰 pod艂og贸wki nie ma tutaj znaczenia. Pytanie czy z tak膮 temperatura zasilania 27 stopni jak dzi艣 odczuwacz komfort. Wydaje mi si臋 偶e nie bo w pom. gdzie s膮 grzejniki masz lod贸wk臋

Opublikowano

No w艂a艣nie o to mi chodzi, dzi臋ki za wyja艣nienie. Czyli mo偶na powiedzie膰 偶e gdyby piec mia艂 mniejsza moc minimalna to by艂by to lepiej.ok rozumiem ju偶 wszystko.

Komfort w艂a艣nie jest w domu super, poniewa偶 w strefie dziennej gdzie mam pod艂ogowe utrzymuj臋 si臋 ca艂y czas 22 stopnie a w pokojach mam 21,5 wi臋c dla mnie idealnie.

W razie spadku temperatury w pokoju termostat zalancza piec na grzejniki 50stopni na co,dogrzewa pok贸j i wylancza a pod艂oga nadal dzia艂a na te 27.

Ustawione mam 27 ale z pieca i tak idzie 30 bo ju偶 piec jest tak nagrzany 偶e ni偶ej nie zejdzie.

Odno艣nie teraz czy zmieni艂oby co艣 gdybym np grza艂 system powiedzmy 4 grzania 2 przerwy 4grzania 2przerwy itd ca艂e 24h.

Czy wtedy b臋dzie mniej konsumowa膰 czy to co b臋dzie musia艂o nagrza膰 spowrotem we藕mie z nadwy偶ka?

Oraz czy w moim przypadku jest w og贸le sens monta偶u czujnika pogodowego ,czy lepiej samemu podnosi膰聽 zasilanie聽 co kiedy na zewnatrz b臋d膮 ni偶sze temperatury

Pytam o takie szczeg贸艂y poniewa偶 nigdy nie mia艂em do czynienia z kot艂em na gaz a w mojej okolicy nie ma nikogo聽 ogarni臋tego z kim m贸g艂bym wymieni膰 jakie艣 spostrze偶enia na temat ustawie艅 grzania.

Wi臋kszo艣膰 grzeje na zasadzie instalator co艣 tam poustawia艂 i jako艣 chodzi.

Jako艣.

Opublikowano

Dzi臋ki czujnikowi pogodowemu mo偶esz zapomnie膰 o zmianach temp zasilania zrobi to za Ciebie sam kociol, ale sumie tak jak teraz masz ok. Pod艂og贸wka musi by膰 sta艂e zasilania 24h na dobe nie kombinuj z termostatem bo stracisz komfort a spalenie mo偶esz mie膰 min mniejsze

Opublikowano

Mam podobne zuzycie do twojego w domu 120m2 i okolo 60m2 podlogowki i 2 drabinki ,4 grzejniki. Na piecu ustawiona temp 34 stopnie gdy na dworze jest okolo 0 i pozniej zwiekszam temp na kotle jesli na dworze robi sie zimniej np-5 to na kotle mam okolo 38-40 tez steruje recznie ale mysle nad sonda pogodowa. Spalanie okolo 6m3 do temp. zewnetrznej -1 ,a przy -5 mialem 8-9m3.

Jak masz to zrobione ze grzeje ci CO wciaz 27 stopni a po za艂aczeniu termostatu zwieksza temp do 50 stopni?

Opublikowano

Zrobi艂em to na zasadzie 2 termostat贸w.

czyli w kotle jako g艂贸wny termostat pokojowy numer 1 mam pod艂ogowe i w piecu w strefie 1 ustawiam co na 27 a w pokoju termostat numer 2 i ustawienia na kotle w strefie 2 na co 50 stopni.

Kiedy termostat w pokoju 2 da sygna艂 grza膰,wtedy w kotle zalancza si臋 druga strefa i kocio艂 grzej臋 chwilowo do 50 na co ,jak zagrzeje i osi膮gnie temp w pokoju to si臋 wylancza a strefa numer 1 ci膮gle grzeje bo jest ustawiona na 24h.

Ta chwile co grzeje na co 50 stopni to na pod艂og臋 i tak nie idzie wi臋cej bo mam zaw贸r mieszaj膮cy przed pomp膮 ustawiony na 35 max wiec na pod艂og臋 wtedy nadal leci to samo a na rozdzielacz grzejnikowy idzie 50.

Super dzi臋ki za odpowiedzi w temacie , du偶o mi to pomog艂o i wyja艣ni艂o.

Mog臋 wam za to powiedzie膰 偶e zesz艂a zim臋 ogrzewalem piecem kamen 13kw na w臋giel i za grzanie w zimie,plus cwu posz艂o mi od kwietnia do mniej wi臋cej maja tego roku oko艂o 700kg w臋gla orzech plus oko艂o 6m3 sosny,plus oko艂o 2m3 desek na rozpa艂k臋, wi臋c i tak by艂o nie藕le.

Ale komfort nie ten,trzeba nosi膰 drewno, w臋giel, popi贸艂, jeszcze dwoje ma艂ych dzieci w domu,trzeba na to jako艣 w mi臋dzyczasie by艂o szybko i艣膰 zapali膰, jako艣 si臋 wyrwa膰.ogolnie wygoda jest.

Wcze艣niej nawet nie by艂o u mnie mo偶liwo艣ci monta偶u gazu poniewa偶 nie by艂o gazoci膮gu,a w tym roku temat ruszy艂 szybko wi臋c si臋 uda艂o wpi膮膰.chociaz koszt przer贸bek i papierkologi jest ogromny.

Opublikowano

Aha juz rozumiem. Ja nie mam takiej funkcji w piecu. Tych stref.

Opublikowano

Nie mo偶esz pod艂膮czy膰 2 termostat贸w pokojowy?

Mi dopiero ta opcja si臋 pokaza艂a jak wybra艂em inne ustawienie w kotle z ustawienia na grzejniki na grzejniki i sprz臋g艂o hydrauliczne, cho膰 go nie mam, ale piec odblokowa艂 inne kana艂y w kt贸rych mog艂em druga stref臋 widzie膰.

Powiem p贸藕niej ile dzisiaj mia艂em zu偶ycie temperatura w nocy minus 5 w dzie艅 wczoraj minus 2

Opublikowano

U mnie spalanie podobne od 6 do 7,5 metra na dob臋. Tylko jeszcze kombinuj臋 z ustawieniami. Ogrzewam gazem od miesi膮ca.

Opublikowano

U mnie ostatnie 24 godziny (w nocy -8,5, w dzie艅 by艂o oko艂o -2) 5,6 m3. ca艂y grudzie艅 do tej pory 艣rednia do dzisiaj 5,07 m3 dziennie.聽

Opublikowano

andyfer & monevv

Powiezdzie chociaz jaka powieszchnie ogrzewacie bo zuzycie podane przez was w takiej formie nie mowi nic 馃檪

Opublikowano (edytowane)

Mam uzupe艂nione dane przy profilu kt贸re si臋 wy艣wietlaj膮, ale mog臋 jeszcze raz napisa膰: dom parterowy 120 m2, 100% pod艂og贸wki +drabinka w 艂azience zasilana t膮 sam膮 temperatur膮. W domu 22 stopnie minimum, 艂azienka 23 stopnie. Kocio艂 immergas victrix 12 kw.聽

Edytowane przez monevv
Opublikowano

Ok, dobrze wiedziec.聽 przegladajac forum na telefonie domyslnie tego nie widac.聽

Opublikowano
6 godzin temu, Dkwojtas napisa艂:

Nie mo偶esz pod艂膮czy膰 2 termostat贸w pokojowy?

Mi dopiero ta opcja si臋 pokaza艂a jak wybra艂em inne ustawienie w kotle z ustawienia na grzejniki na grzejniki i sprz臋g艂o hydrauliczne, cho膰 go nie mam, ale piec odblokowa艂 inne kana艂y w kt贸rych mog艂em druga stref臋 widzie膰.

Powiem p贸藕niej ile dzisiaj mia艂em zu偶ycie temperatura w nocy minus 5 w dzie艅 wczoraj minus 2

Moj piec nie obsluguje sprzegla itd. Victrix tera 24 2f

Opublikowano

Monevv wynik 艣wietny.

Gdybym drugi raz robi艂 to zrobi艂 bym wsz臋dzie pod艂ogowe, 艂膮cznie z pokojami ale to jeszcze kiedy艣 idzie przerobi膰.jak budowa艂em dom by艂em skazany jedynie na w臋glowe bo pellet kompletnie to niewypa艂.

Dzisiaj u mnie wynik w nocy minus 5,przez dzien minus 3 na 24h wysz艂o 4,5m3 ale jeszcze nie grza艂o cwu wi臋c trzeba doliczy膰 0,5m3 wiec za dzisiaj 5m3 , my艣l臋 偶e ju偶 lepiej nie uda mi si臋 zej艣膰.

Dzi臋kuj臋 za pomoc聽

Dawid555 nie ma nic na temat w ustawieniach mo偶liwo艣ci pod艂膮czenia sprz臋g艂a? Dziwne.

Mo偶e jest ukryta opcja.

U mnie strefa druga pokaza艂a si臋 dopiero jak zmieni艂em z opcji rodzaj instalacji grzejniki na grzejniki plus sprz臋g艂o hydrauliczne.dopiero wtedy zacz膮艂 dzia艂a膰 drugi termostat,i pokaza艂y si臋 inne kana艂y z ustawieniami w piecu

Aaa dodam wi臋cej 偶e najciekawsze jest to 偶e mia艂em problem uruchomi膰 ten termostat w strefie drugiej , dzwoni艂em do acv polska ,i powiedzia艂em o co chodzi,i oddzwonili powiedzieli 偶e aby to uruchomi膰 musz臋 mie膰 dedykowan膮 grup臋 pompow膮 acv w kt贸rej jest sterownik kt贸ry aktywuje drug膮 stref臋, czyli tzw sprz臋g艂o, m贸wili 偶e inaczej nie b臋dzie dzia艂a膰.

Bzdury.sami nie wiedz膮 jakie maj膮 kot艂y.najlepsze 偶e dzwoni艂em na dzia艂 techniczny i serwis ,a wystarczy艂o tylko w opcji zmieni膰 z grzejniki na grzejniki plus sprz臋g艂o hydrauliczne.ot ca艂a technologia...

Opublikowano

Ja ogrzewam 艣rodkowy segment 114m. Raczej 艣rednio ocieplony. Dwie osoby. Weekendowo nawet 6. 21stopni wsz臋dzie. Same grzejniki.聽

Opublikowano

Dkwojtas wynik super ja mam takie spalanie przy plus 2. Czytalem instrukcje i moj kociol nie obsluguje sprzegla itd. Ani zasobnika. Gdybym mial wyb贸r to wybralbym piec 12kw albo jeszcze mniejszy bo widac to po spalanu.

Chyba zaloze sonde pogodowa bedzie oszczedniej. Mniejwiecej juz wiem jakie temp zasilania dac aby ustawic krzywa grzewcza wiec mysle ze to pomo偶e.

I tak sie zastanawiam bo mam fotowoltaike i nadmiar kilowatow okolo 2000-2500kw聽 do odbioru i sie zastanawiam nad grzalkami w grzejnikach tylko nie wiem czy warto.

Opublikowano

Ja na chwil臋 obecn膮 wstrzymam si臋 z monta偶em pogodowki, musz臋 chwil臋 poobserwowa膰 jak to b臋dzie dzia艂a膰 chwil臋 d艂u偶ej i wtedy zdecydowa膰.Tak samo czekaj膮 na p贸艂ce do za艂o偶enia zawory termostatyczne na grzejniki bo w tej chwili mam zwyk艂e.

Warto zawsze co艣 wykorzysta膰 je偶eli masz nadmiar kw, zawsze to co艣 mniej p贸jdzie na ogrzewanie gazem.

Gdyby艣 mia艂 bojler zawsz臋 mo偶esz wsadzi膰 grza艂k臋 i to najta艅sza opcja i najmniej inwazyjna.do zrobienia.wtedy nie musia艂 by艣 grza膰 gazem.chyba 偶e masz 2f kocio艂 to lipa.

Niekt贸rzy kombinuj膮 z grzejnikami na podczerwie艅,ale nie wiem jak to w praktyce si臋 ma.

Opublikowano

O zasobniku wlasnie mysle 100l z grzalka i podlaczony przeplywowo przed piecem. M贸j kocio艂 obs艂uguje instalacje solarna i moge mu ustawic opoznienie przejscia grzania cwu. Jesli przez piec bedzie przeplywac np woda cwu o temp 55 stopni a na piecu bedzie ustawiona 50 to nie prze艂aczy sie na grzanie cwu dopiero jesli woda w zasobniku bedzie chlodniejsza od zadanej na kotle to bedzie podgrzewal. Ale mimo zalozenia zasobnika bede mial taka nadwyzke kw bo mam tak wyliczona instalacje fotowoltaiczna.i mysle co lepiej czy moze zainwestowac w klimatyzator.

Opublikowano

Dzisiaj mialem spalanie 4m3 gazu na 24h przy +5 na dworze. Temp zadana 30 stopni.

Dkwojtas jakie masz ustawione przep艂ywy na pod艂og贸wke? Salon i 艂azienka?

Opublikowano

Przep艂ywy mam bodaj偶e 1m w najd艂u偶szych p臋tlach ,mam 3 p臋tle po ok 90-100m czyli salon 2x i kuchnia a reszta jest po ok 1,5m ale tamte maja mniej wi臋cej po 50m p臋tle.

Klimatyzator te偶 fajna sprawa zw艂aszcza na lato.聽

Pomp臋 w rozdzielaczu pod艂ogowym mam ustawiona na najni偶szy sta艂y bieg i w piecu te偶.

Ja za wczoraj 4.8m3

Zauwa偶y艂em 偶e teraz ju偶 jest w miar臋 stabilnie ustawione i wychodzi codziennie jednakowe spalanie w granicy 5m3.takze na chwil臋 obecn膮 ju偶 nic nie ruszam.

Do艂膮cz do dyskusji

Mo偶esz doda膰 zawarto艣膰 ju偶 teraz a zarejestrowa膰 si臋 p贸藕niej. Je艣li posiadasz ju偶 konto, zaloguj si臋 aby doda膰 zawarto艣膰 za jego pomoc膮.
Uwaga: Tw贸j wpis zanim b臋dzie widoczny, b臋dzie wymaga艂 zatwierdzenia moderatora.

Go艣膰
Dodaj odpowied藕 do tematu...

×   Wklejono zawarto艣膰 z formatowaniem.   Usu艅 formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odno艣nik zosta艂 automatycznie osadzony.   Przywr贸膰 wy艣wietlanie jako odno艣nik

×   Przywr贸cono poprzedni膮 zawarto艣膰.   Wyczy艣膰 edytor

×   Nie mo偶esz bezpo艣rednio wklei膰 grafiki. Dodaj lub za艂膮cz grafiki z adresu URL.

艁adowanie
  • Dodaj now膮 pozycj臋...

Powiadomienie o plikach cookie

U偶ywaj膮c tej strony zgadzasz si臋 na Polityka prywatno艣ci.