Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Podważ delikatnie od spodu tego czarnego adaptera.

Opublikowano (edytowane)

Panowie @tomekb @gersik @gmaj22 @vps1 @eliks jest postęp 🙂 Jeśli odkręcę wszystkie obiegi to mam średnio 1.5l na wszystkich obiegach w rozdzielaczu 10.

Tam, gdzie jest rozdzielacz na 5 - mam z niecałe 1.75.

Teraz pytanie co mogę jeszcze sam zrobić, bo na pewno tych "wąskich gardeł sam nie naprawię".🤔

edit. Piec działa od 20 min Temp. zasilania 38. 

Robiąc diagnostykę w panelu Aristona to zasilanie  23 powrót 23. Nie idzie w rozdzielacze te 38. 

Zdj.14 

Zaznaczyłem kółkiem czerwonym zasilanie z kotła - Jest gorąca, czuć, że piec grzeje ale nie idzie w rozdzielacze. Może zbyt pochopna, panika i na spokojnie.

14.jpeg

Edytowane przez marshal91
Opublikowano
3 godziny temu, marshal91 napisał:

Panowie @tomekb @gersik @gmaj22 @vps1 @eliks jest postęp 🙂 Jeśli odkręcę wszystkie obiegi to mam średnio 1.5l na wszystkich obiegach w rozdzielaczu 10.

Tam, gdzie jest rozdzielacz na 5 - mam z niecałe 1.75.

Teraz pytanie co mogę jeszcze sam zrobić, bo na pewno tych "wąskich gardeł sam nie naprawię".🤔

edit. Piec działa od 20 min Temp. zasilania 38. 

Robiąc diagnostykę w panelu Aristona to zasilanie  23 powrót 23. Nie idzie w rozdzielacze te 38. 

Zdj.14 

Zaznaczyłem kółkiem czerwonym zasilanie z kotła - Jest gorąca, czuć, że piec grzeje ale nie idzie w rozdzielacze. Może zbyt pochopna, panika i na spokojnie.

14.jpeg

Zwróciłem niechcąco uwagę na uziemienie rur CO.

To potrzebne?

Opublikowano (edytowane)

sprawdzone przed chwilą, woda poszła w dół tzn. gorąca rura była ta pex pod pompą, ale po 1-2min na rotametrach był 0 przepływ - mimo gorącej wody.

Edytowane przez Ryszard
Proszę nie cytować ostatniego postu
Opublikowano

Ogólnie powinno być tak że docelowo musisz ustawić tak aby kręcić tylko o 90 stopni w prawo lub w lewo , w jedną stronę ma puszczać ciepło a jak przekręcisz w drugą to ma być podmieszanie czyli może iść zimniejsza woda , ale najważniejsze jest to że obojętnie jak będzie w prawo lub w lewo to przepływ musi być .

Opublikowano (edytowane)
4 godziny temu, tomekb napisał:

Czyli 90 stopni w lewo

W prawo - Womix ma ścięcie po przeciwnej stronie "lustra"

11 minut temu, tomekb napisał:

A spróbuj tak aby ta wycięta część była po lewej stronie

Tak...wtedy jest całkowicie otwarty na instalację.

Niech założy   z powrotem tak jak było - jest dobrze.

Edytowane przez gmaj22
Opublikowano (edytowane)

Zdj.1 W tej pozycji przepływ się poprawił tak jak pisałem wyżej: ale max. 22 stopnie --> gorąca woda nie płynęła na rozdzielacze.

Zdj.2 W tej pozycji przepływ był przez 1 min poźniej znikł. Było czuć wodę gorącą pod pompą w rurce pex ale nie było w rozdzielaczu.

Jeżeli wrócę do pozycji od jakiej startowaliśmy czyli to prostę będzie na dole - no to przepływ jest słabszy ale idzie ciepło.

Jakie kroki dalej? Może nie o 90 a o 45 stopni?

1.jpeg

2.jpeg

Edytowane przez marshal91
Opublikowano (edytowane)
12 minut temu, marshal91 napisał:

Zdj.1 W tej pozycji przepływ się poprawił tak jak pisałem wyżej: ale max.

W tej pozycji mieszacz nie może być. 

Zakres prawidłowej pracy ŚCIĘCIA na trzpieniu jest pomiędzy godz. "9" - pełne otwarcie bez podmieszania z powrotu (tak jak na 2 zdjęciu) oraz godz. "6" -  pompa "kręci: tylko wodą w pętlach.

W poście #15 kol. @vps1 wkleił przejrzysty szkic.

Edytowane przez gmaj22
  • Zgadzam się 1
Opublikowano

@marshal91 W poście  #27 umieściłeś właśnie zdjęcie całkowicie zamkniętego zaworu. Tak się też zastanawiam, dlaczego przy montażu każą w instrukcji ustawić to na wartość środkową? Ma to jakiś sens?

Opublikowano

Wygląda na to że jest problem z powrotem , na zdjęciu zaznaczyłem gdzie niektórzy producenci montują zawory zwrotne które są umieszczone wewnątrz śrubunku . Trzeba by to sprawdzić . 

Screenshot_20211206-194126_Samsung Internet.jpg

Opublikowano

Dobry trop.... Dlatego podczas pracy przez same pętle są dobre przepływy.

Opublikowano

@mkwapisz odnośnie postu nr. 27 --> tak mieliśmy od początku. I jako tako działało ale problem był, że przy włączonych wszystkich obiegach miała słaby przepływ 0.5 max? nawet nie.

@gmaj22 obróciłem na godzinę 7.30 - wyregulowałem i mam przepływ max. 1.5l prawie na wszystkich obiegach, na jednym mam 1l.  Zasilanie mam ustawione na 38. ( w tej chwili, po odpaleniu pieca 32 za zasilaniu a powrót 26 ). Zobaczymy za 1h jak to się bedzie kręcić.

Opublikowano

Ustaw siłownik jeszcze jedną "kreseczkę" w lewo - tak żeby na zasilaniu było nie więcej niż 30 C. Mniej wody z kotła pójdzie.

Opublikowano

@gmaj22 ok, ustawię to w sterowniku Aristona - a ZoneManger tym wysteruje.

Ale co do przepływu? Czy ten zawór zwrotny w ogóle ma jakiś sens, odniesienie co do przepływu na rotametrach.

Bo teraz mam na max. okręcone rotametry, a chciałbym jeszcze uzuyskać większy przepływ. A pompa jak widać, jest mocniejsza niż ta Wilo co była w orginale.

Opublikowano (edytowane)

Tak ma sens, jest tam konieczny - dlatego nie ma go za pompą. Tylko tam powinien być  sprężynowy zawór o normalnym przepływie a nie plastik fantastik w śrubunku.

image.jpeg.b3886d53b4500b319be38622391da03d.jpeg

Edytowane przez gmaj22
Opublikowano

"Polam" i wszystko jasne 🙂

Opublikowano

Chyba tego dowcipu nie łapię. Ja znam POLAM jako producenta żarówek.

Opublikowano

To jest Polamp 🙂