twbolek Opublikowano 27 Grudnia 2011 #26 Opublikowano 27 Grudnia 2011 W oczekiwaniu na konkrety wypunktowane przez przedmówcę masz na tym ecosterze możliwość kalibracji czujnika temperatury? Cytuj
midzi Opublikowano 27 Grudnia 2011 #27 Opublikowano 27 Grudnia 2011 Zacznijmy od tego że kocioł ruszył około miesiąca temu. ekipa, która mi to montowała stwierdziła że muszę kupić skrznkę piwa i poświęcic tydzień na ustawienie tego. wiec sidzę przy nim w każdej wolnej chwili i "wciskam" guziki - ale jak na razie to tak śrewdnio mi to wszystko wychodzi... Dom nowy, ocieplony 15 styropianu. Głowić na grzejnikach są ale zwykłe - nie termostatyczne ? grzejniki pozakręcane. Chodzi tylko podłogówka. Na podłogówce zaworów nie ma ? odkręcona na max. Zawór mieszający 4 drogowy jest ? ustawione mam na 3 drogowy. Cytuj
Robercikus Opublikowano 27 Grudnia 2011 #28 Opublikowano 27 Grudnia 2011 Zacznijmy od tego że kocioł ruszył około miesiąca temu. ekipa, która mi to montowała stwierdziła że muszę kupić skrznkę piwa i poświęcic tydzień na ustawienie tego. Tydzień... Hehehe... A jeden sezon jak nie dwa panie... :-))). wiec sidzę przy nim w każdej wolnej chwili i "wciskam" guziki - ale jak na razie to tak śrewdnio mi to wszystko wychodzi... Też to przechodziłem i każdy pewnie, kto chciał zoptymalizować u siebie spalanie i zacząć oszczędzać opał. Dom nowy, ocieplony 15 styropianu. Głowić na grzejnikach są ale zwykłe - nie termostatyczne ? grzejniki pozakręcane. Na pewno...? No ale skoro i tak grzejesz tylko podłogówką, to nie ma co roztrząsać teraz tego tematu. Chodzi tylko podłogówka. Na podłogówce zaworów nie ma ? odkręcona na max. Ok. ale masz chyba zawór mieszający...? Najlepiej termostatyczny. Ustaw temp zasilania podłogówki na jakieś 30 stC i powinno być ok. Jak będzie jeszcze za ciepło, to zmniejszysz. Pamiętaj tylko, żeby nie regulować podłogówką sterownikiem pokojowym. Sterownik pokojowy nadaje się do sterowania kaloryferami, bo działają one w krótkim czasie, natomiast podłogówka ze względu na swoją bezwładność nie może być w ten sposób sterowana. I jeszcze jedno... Zależność jest taka, że kocioł ma pracować we właściwej dla niego temperaturze, a obniżanie jej może skończyć się przedwczesnym skorodowaniem. Poczytaj instrukcję obsługi kotła i dowiedz się jaką temperaturę pracy zaleca producent - nie wolno schodzić z temp zadaną poniżej tej wartości. Co do samego palenia... Musisz sobie ustalić metodą prób i błędów jakie parametry podawania/przerwy i nadmuchu będą odpowiednie. Zwróć uwagę na wygląd popiołu oraz dym z komina. Popiół ma być zbliżony do szarego proszku, a dym jasny niezbyt ostro strzelający w górę. Rura spalinowa ma być gorąca, ale nie za bardzo - teoretycznie spaliny powinny mieć temperaturę między 110, a 160 stC. Jak masz czym to zmierzyć to kontroluj. Na retorcie powinien być kopczyk, a płomień żółtej barwy, spokojny nie kopcący. Jak masz w popiele niedopalony węgiel, to znaczy, że za dużo jego jest podawane i nie zdąża się spalać, jak spieki, to prawdopodobnie za dużo jest powietrza - zmniejszyć nadmuch. Kiedy będziesz dokonywał modyfikacji ustawień, to zawsze skupiaj się na jednym parametrze i nim staruj. Nie wszystkim na raz :-), bo nie będziesz wiedział co wpłynęło na zmianę w spalaniu. Może zrób kilka fotek jak wygląda płomień, popiół i jak masz usytuowane takie szpeje jak np deflektor... Coś na pewno się zaradzi :-). pozdr Robert G. Cytuj
Llipa Opublikowano 9 Grudnia 2014 #29 Opublikowano 9 Grudnia 2014 witam chciałem podłączyć się do tematu ustawień. Od miesiąca jestem szczęśliwym posiadaczem domu.. a w nim kotła:) - kocioł Kotłobud Pleszew 19kW - tłokowy - sterownik Multi - ster - opalany ekogroszkiem - dom ocieplony /12 styropian/ - grzejniki panelowe z głowicami termostatycznymi - podłogówka ~ 20 m2 na parterze - do ogrzania ~ 120 m2 domu /powierzchnia urzytkowa 180m2/ ustawienia na piecu - temp - 55 st.C - temp. C.W.U. 40 st.C - dmuchawa 50% - podawanie opału co 4 min - podtrzymywanie ognia 3 min/15 s. próbowałem różnych ustawień i to wydaje się być ok... ale apetyt kotła to prawie worek ekogroszku /25 kg/ na dobę... to raczej nie mało. Tym bardzej, że na zewnątrz zimy póki co brak. W piecu nie tworzą się spieki, popiołu raczej więjej niż trochę :) i zdarza się nieprzepalony do końca groszek. Płomień podczas pracy kotła pali się jasnąpomarańczową barwą. każda sugestia i rada mile widziane :) pozdr. llipa Cytuj
TIMON120777 Opublikowano 9 Grudnia 2014 #30 Opublikowano 9 Grudnia 2014 zapewne spalanie z kiepską sprawnością i stąd takie wyniki. dom o powierzchni 120m2 z ociepleniem potrzebuje około 6-7KW(z CWU powiedzmy do 9KW) przy obecnej aurze jakąś połowę z tego czyli okolice 4,5KW to podejrzewam moc minimalna lub poniżej dla palnika w tym kotle. do tego sam kocioł 2 razy za duży i tu również spadek sprawności jesli założymy że sprawność jest na poziomie 50% w porywach do 55% to aby dostarczyć 4,5KW trzeba spalić 25kg(sprawność 55%) węgla o kaloryczności 28MJ czyli spalanie w normie. kocioł mniejszy powiedzmy 10KW pracujacy ze sprawnością 65% spaliłby o 5kg mniej a to daje oszczędność na poziomie 20%. jedyne co możesz poprawić skoro są niedopalone kawałki węgla to delikatnie wydłużyć podawanie opału np do 4min i 15-20 sek i obserwować zmiany. dodatkowo zaobserwowałbym czy niedopały nie powstają w fazie podtrzymania- moze wtedy przewęgla palnik i w fazie pracy jest zbyt dużo opału który nie do końca spalony spada do popielnika Cytuj
Llipa Opublikowano 9 Grudnia 2014 #31 Opublikowano 9 Grudnia 2014 Cały do m ma powierzchnię ponad 180 m2 - 4 kondygnacje. Ale ogrzewany jest tylko parter i piętro. Na strychu ani w garażach nie ma ogrzewania. Kocioł ma 4 lata przez rok stał raczej nie za bardzo chciałbym go narazie zmieniać... Można w jakiś sposób uzyskać lepszą sprawność ? np podnieść temp. na kotle ?? co do samego podawania opału z racji, że to kocioł tłokowy nie ma możliwości tak dokładnego wyrególowania czasu podawania opału. Można w sposób "mechaniczny" rególować ilość podanego opału. Cytuj
TIMON120777 Opublikowano 9 Grudnia 2014 #32 Opublikowano 9 Grudnia 2014 jesli dół i góra dobrze odizolowane to tak jakbyś grzal tylko 2 kondygnacje jeśli kiepska izolacja to straty w górę i w dół i grzejesz więcej. popełniłem bład pisząc wydłużyć podawanie opału miałem na myśli przerwę podawania- sorki przy tłoku jest trudno regulować procesem spalania. wywala jakieś ćwierć kg węgla zapewne za jednym zamachem na palnik a wiatr dmucha zazwyczaj ze stałą mocą. mamy zatem efekt niedoboru tlenu na początku cyklu a potem w miarę wypalania wzrasta jego nadmiar. taka sytuacja. w tłokach moim zdaniem wiatr powinien być modulowany w czasie cyklu i dmuchać mocniej przed i tuż po podaniu a potem stopniowo schodzić z mocą aby utrzymać w miarę stałe proporcje. wejdź sobie na cieplowlasciwie.pl wpisz dane domu w kalkulator i będziesz wiedział jakie ma straty i ile orientacyjnie powinieneś spalić opału. podniesienie temperatury zwiększy sprawność a właściwie moc instalacji. kalafior przy wyższej temperaturze wody ma wyższą moc możesz spróbować- nic nie tracisz a mozesz się czegoś dowiedzieć Cytuj
kamil1894 Opublikowano 10 Grudnia 2014 #33 Opublikowano 10 Grudnia 2014 Zgodnie z zaleceniami pobawiłem się trochę z ustawieniem pieca, TIMON radziłeś ustawić 5 s : 40 s, ja ustawiłem 5 s : 25 s. Efekt piec 2 razy się wyłączył po pewnym czasie podawanie, po prostu nie potrafił nabić zadanej temp. Zadana temp wody to 55 stopni, gdy temp. spadła do 48, do 50 stopni nabijało mi 2 godziny :/. Nie wiem czy to wina pompy, bojlera czy pieca. Dodam że aby nabić po 2 godzinach do 55 wyłączyłem wszystkie grzejniki w domu nabiło zadaną po 4 godzinach. Po włączeniu pomp na ogrzewanie domu temp szybko spadła do 48 stopni, nabijało nabijał i piec zgasł... Co robić? Cytuj
TIMON120777 Opublikowano 10 Grudnia 2014 #34 Opublikowano 10 Grudnia 2014 a dopasowałeś nadmuch do tych parametrów? jaki wynik tej pracy z takimi nastawami? spieki? niedopał? Cytuj
kamil1894 Opublikowano 11 Grudnia 2014 #35 Opublikowano 11 Grudnia 2014 Nadmuch otwarty na 2 cm, w sterowniku nie da się przestawić go procentowo. powstaje niedopał. Cytuj
TIMON120777 Opublikowano 11 Grudnia 2014 #36 Opublikowano 11 Grudnia 2014 kamil jeśli przy 5/25 nie mógł osiągnąć zadanej to może tzreba nadmuch podnieść albo zacząć od otwarcia przesłony całkowicie. taki stosunek to już dość spora moc i powinien dać radę Cytuj
kamil1894 Opublikowano 11 Grudnia 2014 #37 Opublikowano 11 Grudnia 2014 Przepraszam Timon, źle napisałem, nie niedopał tylko nadpał, wypala mi węgiel tak, że robi się jama w palenisku. Wczoraj wieczorem zmieniłem ustawienia na 5s : 15s jest ok, piec nabija temp. troszkę szybciej ale pojawia się niewielki niedopał, zaczyna już wypychać z paleniska taki węgiel ze zgorzelinami czy coś. Jutro postaram się zrobić foto i wstawić jak to wygląda. Cytuj
TIMON120777 Opublikowano 11 Grudnia 2014 #38 Opublikowano 11 Grudnia 2014 zrób foto będzie lepiej ocenić niezależnie jednak - jesli żar schodzi zbyt nisko to zaczynaja się kłopoty z dochodzeniem do zadanej powód- odkrywaja się otwory nadmuchowe i powietrze zamiast rozgrzewać zloże wychładza komorę bo dmucha zimne w kocioł. reakcje w tej sytuacji powinny byc 2 1- zmniejszenie mocy nadmuchu 2 skrócenie przerwy podawania u Ciebie jest spora moc więc dalsze jej podnoszenie może byc niewskazane czyli raczej opcja 1 Cytuj
kamil1894 Opublikowano 12 Grudnia 2014 #39 Opublikowano 12 Grudnia 2014 Ok. Zmniejszyłem nadmuch. Zobaczymy. Co do zdjęć, bij zabij nie wiem gdzie i jak dodać załącznik :( Cytuj
TIMON120777 Opublikowano 12 Grudnia 2014 #40 Opublikowano 12 Grudnia 2014 właczasz pełny edytor, na dole pod polem tekstowym masz "dodaj pliki" wybierasz z komputera który chcesz(dobrze wcześniej zmniejszyć rozmiar do około 50kB to wystarczy Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi