Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Kocioł Kws-p - Marciniak 20kw - Problem Z Ustawieniami

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam...

... już po wizycie serwisanta i "poprawie" kotła". Pan serwisant przybył jak już mówiłem w czwartek i bardzo profesjonalnie i szybko, nie szczędząc przy tym trudu wykonał to co mówił wcześniej.

Niestety niewiele jak się zdaje to dało :) W tej chwili zasobnik starcza ledwo ledwo na dwie doby :) Kombinuję z ustawieniami - jednak jak widzę piec zachowuje się niemalże tak samo jak przedtem, tzn. po osiągnięciu temperatury chwilke potrzyma i dalej spada przechodząc bardzo szybko ze stanu nadzór do stanu praca. Z przykrością jestem zmuszony ogłosić chyba klęskę tego pieca (KWSP MARCINIAK), chyba, że ktoś kto ma w tym większe doświadczenie coś jeszcze poradzi (wszelkie dane o instalacji itd. w poprzednich postach). Nie ukrywam, że moja desperacja sięga zenitu i nieprzespane noce nie tyllko z powodu małej Oliwki (to akurat łagodzi sytuacje) są jeszcze bardzo uciążliwe :)

Opublikowano

witam

dytryk dzieki za informacje a co dokladnie u ciebie zrobil ten serwisant u mnie pali ok 50kg na dobe wiecej na razie nie moge powiedziec nie jestem na miejscu ktos inny zajmuje sie obsluga pieca ja bede 19grudnia wiec dopiero wtedy bede mogl sie "pobawic" ustawieniami, powiedz mi skad wziales namiary na ten piec, znasz kogos kto ma podobne objawy, moze sprobuj mialem? jestes pewien ze wszystko masz podlaczone dobrze 90kg na dobe? duuzo to malo powiedziane nie mozesz go zareklamowac jeszcze raz wkoncu nie po to kupilismy piece na ekogroszek zeby kosztowalo podobne jak gazowe

Opublikowano

No teraz pali tak jak u Ciebie ok. 50 kg na dobę ale przecież to ogromna ilość przy tych temperaturach na dworze. Serwisant wymienił mi w piecu dmuchawę (poprzednia nie miała "zapadki" która odcinała dopływ powietrza gdy dmuchawa nie pracuje) oraz w czopuchu zamontował regulator jego otworu. Zrobił to bo stwierdził, że groszek dostaje lewego powietrza i samoistnie niepotrzebnie się spala. W tej chwili w mojej opinii groszek robi to nadal, czyli komin intensywnie "ciągnie" - lepiej jest gdy niemal całkiem przytkam komin, ale wtedy mam problem z dymem (np. dzisiejszej nocy jak gdyby wrócił on do zasobnika) :) Zwiększę tu częstotliwość przedmuchów może pomoże... teraz do obaw o duże spalanie doszedł problem czy ja się nie uduszę...

Miałem zamierzam spróbować ale nie wiem czy wiele to da. W naszych wypadkach holender piec musi zmniejszyć spalanie o 200% :)

Piec montował mi lokalny fachman od tego typu rzeczy (normalna firma, sporo klientów) i on dobierał piec itd. Twierdził, że będzie OK - a tu d... :) Z reklamacja może być problem - piec montowany w roku 2006, do tej pory jak już pisałem winę zwalano a to na opał a to na nieocieplony dom (opał wiele razy zmieniany dom ocieplony i dalej to samo). Chyba trzeba pociąć ten złom na kawałki... problemem w nim jest to, że bardzo krótko jest w nadzorze - maks 10 min niechby wytrzymał godzinę... nie wiem może on ma za dużo wody do ogrzania, choć z drugiej strony na tą powierzchnię ma wystarczyć wg. jego specyfikacji. Tracę już głowę i nerwy :)

Opublikowano

Witam, nie sądzę aby ten kocioł znacząco odbiegał sprawnością od innych tego typu kotłów. Jest jednak sposób aby orientacyjnie obliczyć sprawność tego kotła. Jeżeli znacie moc wszystkich zamontowanych grzejników, temperaturę zasilania i powrotu z grzejników to uwzględniając współczynniki korekcyjne do pobrania na przykład na tej stronie: http://www.purmo.com/pl/produkty/grzejniki-plytowe/383.htm , można obliczyć moc jaką aktualnie emitują grzejniki. Dodajemy do tego moc jaką emitują rury przesyłowe i sam kocioł (orientacyjnie), oraz moc jaką pobiera zasobnik c.w.u (średnio) i otrzymujemy moc uzyskaną z kotła. Załóżmy że będzie to 10kW. Mnożymy to przez 3600 i otrzymujemy energię uzyskaną z kotła w ciągu godziny.

10kW*3600s= 36MJ

Jeżeli w ciągu godziny spalamy 2 kg węgla o kaloryczności 23 MJ/kg to sprawność kotła wynosi:

36*100/2*23= 78,26%

Zachęcam do obliczeń, być może sprawność tego kotła wcale nie odbiega od normy.

Opublikowano

dytryk sluchaj moj znajomy plecil mi ten kociol ma go juz ponad 5 lat, zakupilem kociol ale musialem wyjechac j i instalator go podlaczyl jak wroce na swieta to znajomy w padnie i pokombinujemy z tym piecem i dam znac na razie musimy jakos wytrzymac 50kg to sporo probowales palic mialem

Opublikowano

Witaj holender (off course inni też),

nie sądzę, że to wina sterownika - ten wg. mnie działa dobrze i robi to co powinien, tzn. włącza i wyłącza co trzeba o zadanym czasie :) Kwestia ustawień cały czas wchodzi w grę, kombinuję, ale aż nieprawdopodobne wydaje mi się osiągnięcie poprawy do 20 kilku kg... Może PID lub inny sterownik EKO (technologia kosmiczna :)) pomógłby, ale wątpię :)

Problem polega na tym, że mimo modernizacji pieca groszek w nadzorze cały czas pali się samoistnie, a podobno powinien się tylko tlić (nie przytkam na maksa czopucha bo mnie zaczadzi), jest on cały czas gorący i chyba idzie w komin :) Mam jeszcze ze dwie tony groszku ale sróbuję pomieszać z jakimś miałem - zobaczę co się będzie działo (kwestia "zbyt dobrego opału" chyba będzie istotna). Kombinuję cały czas - ale i tak zamierzam marudzic producentowi :)

Pozdrawiam wszystkich.

Opublikowano

Witaj Dytryk

W pierwszym swoim poście napisałeś:

Problem polega na tym, że piec szybko traci temperaturę. Np. w tej chwili ma 52 stopnie temperatury zadanej, podskoczy powyżej niej o ok. 1, 5 stopnia i natychmiast spada. Przy fabrycznym oczekiwaniu na włączenie dmuchawy w podtrzymaniu czyli 10 minut - nie ma szans!

Teraz piszesz:

Problem polega na tym, że mimo modernizacji pieca groszek w nadzorze cały czas pali się samoistnie, a podobno powinien się tylko tlić

W mojej ocenie jeśli znajdziesz opał, który nie będzie palił się samoistnie to jeszcze bardziej skrócisz czas miedzy cyklami pracy kotła. Piec w stanie podtrzymania również ogrzewa wodę w układzie i dążenie do szybkiego wygasania jest raczej bezcelowe. Inaczej gdyby piec gonił temp. dużo powyżej zadanej - wtedy starałbym się go przytłumić. Wiem, że niewiele to wnosi do rozwiązania Twojego problemu.

Opublikowano

Masz rację shelby, ale napisałem właśnie dlatego "podobno" gdyż tak twierdził serwisant i zmiany które wprowadzał miały zapobiec nadmiernemu spalaniu węgla w podtrzymaniu (co poskutkowało w stopniu nieznacznym). Problem w sumie jest ten sam co w moim pierwszym poście - piec bardzo krótko jest w stanie nadzoru i często podaje paliwo (kilka razy na godzinę) stąd ogromne spalanie. Jutro nasypię miału - zobaczę... ale z piecem - kotłem KWS-P Marciniak Zdzisław z Pleszewa zdecydowanie coś nie tak - coraz bardziej utwierdzam sie w tym przekonaniu :)

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

witam

w wyniku zmiany ekogroszku z czeskiego na polski zauwazylem duze zmiany aktualne zuzycie waha sie w zakresie 20-25kg na dobe (pierwsze proby 50kg na 60h przy dodatniej temp na zewnatrz).brak termostatow na grzejnikach oraz jescze nie dzialajacy uklad Cwu , w popiole zauwazylem resztki niedopalonego wegla (nie wiem ktory z parametrow zmienic aby dopalal wszystko)

moje ustawienia

Pauwczesniej 260 aktualnie 480

Cdp 30

Ppo 0

CoC 5

Ofs 10

bPo 9

zadana temp na piecu 53st , wewnatrz budynku 18 stopni (budynek jeszcze nie zamieszkaly)

pozdrawiam

• 3 lata później...
Opublikowano

Witam! Kocioł Marciniak 20kw.

Ustawienia;

PAu- 210

CdP- 15

PPo- 6

CoC- 11

OFS- 15

bPo- 14

temp. zadana 57stopni-dochodzi do 78. Rzadko wchodzi w tryb pracy.

Ekogroszek z kopalni Bobrek,popiól bez spieków jak pył. Szuflada popiołu co 2-3 zasobniki.

Spalanie ok.15- 25kg na dobę( zależnie od temp. pogody), zasobnik 120kg wg producenta(ale wchodzi 2 worki po 40kg+ wiaderko 10l) na ok 4-5dni.

Dom 2 letni parterowy o pow.ogrzewanej 149m docieplony-styropian ściany-15cm, strop-10cm, podłoga-10cm. Okna plastikowe effector II.

W kotłowni bojler 120l,zawór 4drogowy (skala do 10) ustawiony na 4 w dzień i 3 w nocy. Temperatura w domu 21-22 w dzień 20-21 w nocy.

Opalam od początku października (czasami wygaszałem na 2-3dni jak było ciepło)- teraz jest początek marca-zużyłem 2200kg.

Piec rozpalam drewnem (deski po budowie) aż osiągnie temp. zadaną i woda na powrocie ciepła (parenaście minut) i załączam podajnik (spora oszczędność).

Może komuś pomogę. Pozdrawiam!