Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witajcie.

Mam okazję nabyć bufor marki Viessmann model vitocell 333.Jest to według mnie i tego co czytam między innymi na tym forum konstrukcja bardzo ciekawa.

Bufor ten współpracował by docelowo w kotłem na paliwo stałe.Najprawdopodobniej MPM Ds lub Ds Wood.

Jest tylko według mnie jeden kłopot w jego konstrukcji mianowicie króciec powrotu wody do kotła jest w połowie wysokości zbiornika....

Według mnie ten aspekt eliminuje możliwość wykonania takiej instalacji jak planuje.

Chyba że zaingerować i wspawac dodatkowy króciec na odpowiednio niskiej wysokosci-kuzyn spawacz temat ogarnie😄

Proszę o jakieś porady i sugestie.

Screenshot_2021-11-07-17-34-23-935_com.google.android.apps.docs.jpg

Edytowane przez Ryszard
Dodano prefiks
Opublikowano

Celowo nie ma krocca na dole bo zalozenie jest ze solary podciagna temperature w dolnej czesci.

Ma to swoje wady i zalety. Wada to ze jak zrobisz powrot do kotla w polowie to baniak wykorzystasz w polowie (cieplnie). Dobre na lato do CWU. Gora  z kotka dol z solarow, lub przy duzej wydajnosci to solary obskocza calosc.

Jak chcesz caly baniak grzac kotlem to musisz wspawac powrot na samym dole.

Opublikowano

Tak.Chce grzać zimą cała objętość bufora.Na lato będzie w przyszłości zamontowany solar do dolnej wężownicą.

Wszystko super tylko czy po wspawaniu króćca nie pojawia się problemy np.z jakimś zakłóceniem przepływów itp.????

Bufor jest naprawdę fajny i ma ciekawą wężownice do cwu,5.7m2 powierzchni i 42 litry pojemności powinny starczyć na 4 osobowa rodzinę.

Opublikowano

Proszę o informację czy po wspawaniu króćca powrotu wody do kotła u dołu ww zbiornika nie zostaną zakłócone jakieś przepływy i czy mogą powstać inne problemy.

Proszę o info

Opublikowano

Jak nie bedziesz korzystal z solarow to ok. Inaczej wymieszasz/zaburzysz prace tego ustrojstwa od solarow.

Powrot do kotla (nowy i istniejacy) polacz rura z zaworami kulowymi bedziesz mogl przelaczyc albo caly albo gora.

Opublikowano

No właśnie głównie latem chciałem korzystać z solarów,a zimą tyle na ile dadzą radę też by były używane😬

Opublikowano

Jeszcze jedna istotna sprawa.W poprzednim wpisie dałem nie ten rysunek co powinienem.

Ten zbiornik ma wyglądać wewnątrz tak jak na zdjęciu.

Screenshot_2021-11-15-13-50-27-099_com.google.android.apps.docs.jpg