Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Kosiarka nie odpala koniec kropka

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

W czterosówie kompresja nie jest tak ważna jak dwusówie, także raczej mało prawdopodobne żeby nagle stracił kompresję. Chyba że jakiś wynalazek się właśnie rozleciał co za to odpowiada.

Wysłane z mojego SM-J530F przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

W takim bzyku to wystarczy, że nagar złapie pierścień i po kompresji, pomijając już ordynarne dziury w tłoku od za ubogiej mieszanki.

A rozrząd tam w ogóle działa? Zawory się ruszają? Odprężnik nie podwiesił zaworu?

Przewód nie ma przebicia, po zdjęciu ze świecy iskra przeskakuje z przewodu chociaż z 5mm? Jest niebieska?

Opublikowano (edytowane)

Wykręć świecę rozgrzej nad gazem i gorącą wkręć do głowicy . Dwa wtryski pompką i powinna odpalić . Jak to nie pomoże to już remont a jeśli pomoże to świeca do wymiany . Co do kompresji to nie ma znaczenia chyba że zawory już się nie otwierają albo są podparte , jak by nie było wystarczającej kompresji to najwyżej by nie miała mocy ale odpalić odpali. Jak sie pierścienie zapiekły to też odpali ale objaw j/w brak mocy . Można wlać nafty w cylinder  albo WD 40 żeby odpuściły pierścienie potem parę startów na sucho bez świecy żeby przedmuchać  . Dwie krople oleju w cylinder przez świece przed startem zwiększą kompresje na zimnym silniku . Jak świeca mokra to może nie być dość  powietrza , odkręcić filtr wymoczyć gąbkę w płynie do naczyń , wysuszyć i kropla oleju na gąbkę żeby pył zatrzymała ( zwiększa żywotność silnika ) . Kompresje sprawdzisz wiertarką z wkręconą nasadką jak masz coś takiego , tylko trzeba zdemontować starter z linką ( uwaga na kulki ) mnie tam wystarczało palec przyłożyć w miejsce wykręconej świecy i docisnąć . Jak palucha odepchnęło to komprecha wystarczająca . To nie prom kosmiczny żeby laboratorium z tego robić . Po długim postoju zazwyczaj wystarczyło wypalenie i wkręcenie rozgrzanej świecy . Jeszcze jedno mi sie przypomniało jak sprzęt wiekowy to może być guma od pompki rozruchowej dziurawa wtedy nie odpali .

Pozdrawiam .

Edytowane przez mac65
Gość berthold61
Opublikowano

Dwa gaźniki dwie świece ,dwie cewki nowe paliwo choć nie wiem po co bo stała tylko 1,5 tygodnia od poprzedniego koszenia , takie prymitywne dziadowstwo a tyle potrafi krwi zepsuć i tu już nawet nie chodzi o to bo na złom mogę wyrzucić bez żalu ale to wnerwia że chciałoby mnie pokonać a tego nie zdzierżę i choćby nie wiem co to muszę to odpalić a potem dopiero wyrzucić 😃

Opublikowano

Na plaka próbowałeś ? Nie zaskoczyła chociaż na moment ? Paliwo ze zbiornika zasysa ? Może podawaj pod ciśnieniem strzykawką i zobacz wtedy ?

Opublikowano

Mnie jak po zimie nie chciał traktorek zaskoczyć to mu samo startu psikłem i zaskoczył .

Opublikowano

jak odpali i dalej będziesz chciał wywalić chętnie przygarnę za jakiś bezcen☺️

tak akurat dzisiaj gadaliśmy że przydałby się jakiś mały silniczek żeby coś przetestować..

• 8 miesięcy temu...
Opublikowano

Panowie sezon na koszenie się zaczął a mój stary  traktorek dzondir nie może się uciągnąć według licznika ma ponad 1000 godzin pracy ,czy zacząć od wymiany oleju czy szukać nowej przekładni hydrostatycznej ?