Rafał78 Opublikowano 31 Maja 2021 #1 Opublikowano 31 Maja 2021 Witam, Mam pytanie do kolegów forumowiczów o doradzenie. Mam u teścia instalację CO, gdzie na jednym z pionów zainstalowane jest naczynie przeponowe. Wiem, że jest to błędne - tak kiedyś robiono. Chciałbym wymienić wszystkie rury w piwnicy i tutaj pojawia się pytanie: czy rurę wznośną bezpośrednio od pieca do naczynia przeponowego mogę poprowadzić od pieca do góry 1m, a następnie 3m poziomo do kolejnego pomieszczenia piwnicy i dopiero pionowo 3mb do naczynia. Mam tam już wykonany otwór w stropie. Bezpośrednio nad piecem mam 1 z pokoi, i byłby problem z poprowadzeniem pionowo zaraz nad piecem rury wznośnej. Cytuj
sambor Opublikowano 31 Maja 2021 #2 Opublikowano 31 Maja 2021 Na początku rura musi być w pionie A dalej ze spadkiem w stronę kotła Cytuj
Rafał78 Opublikowano 31 Maja 2021 Autor #3 Opublikowano 31 Maja 2021 Na początku tzn. Od kotła? Ile tego pionu, czy tak jak piszę wyżej może być? Cytuj
Rafał78 Opublikowano 1 Czerwca 2021 Autor #4 Opublikowano 1 Czerwca 2021 Coś takiego?? Piwnica 2m wysokości, piec 1,5m Wys. Cytuj
Gość Dozy Opublikowano 3 Czerwca 2021 #5 Opublikowano 3 Czerwca 2021 Ja tu chyba czegoś nie rozumiem. Chcesz naczynie przeponowe umieścić na wyższej kondygnacji? A po kiego grzyba, za przeproszeniem, chcesz sobie życie utrudniać? Zbiornik przeponowy (w przeciwieństwie do wzbiorczego) powinien być możliwie najbliżej kotła i najlepiej w najniższym miejscu, żeby nie było, że w kotle jest np. 0.5bar więcej niż pokazuje manometr przy grupie bezpieczeństwa. Cytuj
sambor Opublikowano 4 Czerwca 2021 #6 Opublikowano 4 Czerwca 2021 W dniu 1.06.2021 o 22:46, Rafał78 napisał: Coś takiego?? Piwnica 2m wysokości, piec 1,5m Wys. Tak Cytuj
Rafał78 Opublikowano 14 Czerwca 2021 Autor #8 Opublikowano 14 Czerwca 2021 A cobyście powiedzieli, gdybym ten kocioł na ekogroszek Stalmark duo boss zamontował w instalacji zamkniętej. Jakie wówczas zabezpieczenia byście zastosowali? Cytuj
sambor Opublikowano 14 Czerwca 2021 #9 Opublikowano 14 Czerwca 2021 Widzę że kolega chce po prostu pogadać Zamiast pytać o bzdury po prostu sprawdź co na ten temat mówi Dtr-ka tego kotla Cytuj
Rafał78 Opublikowano 14 Czerwca 2021 Autor #10 Opublikowano 14 Czerwca 2021 To, że można to wiem. Nie stosujemy też schematu zawartego w Dtr kotła, bo jest do bani. Nie wiem co cię tak dziwi, że pytam o radę fachowców. Cytuj
sambor Opublikowano 14 Czerwca 2021 #11 Opublikowano 14 Czerwca 2021 (edytowane) Od prawie 2 miesięcy słyszę na priv i na forum, że ten kocioł demontujesz i ma być pellet. Edytowane 14 Czerwca 2021 przez sambor Cytuj
Rafał78 Opublikowano 14 Czerwca 2021 Autor #12 Opublikowano 14 Czerwca 2021 (edytowane) Tak demontuję u siebie, bo instaluję na pellet. Duoboss'a chcę zainstalować u teścia. Obecnie ma śmieciucha i ten mój Stalmark na razie spokojnie może wykorzystać. Jest w idealnym stanie i jak pisałem nie sprawiał żadnych problemów. Edytowane 14 Czerwca 2021 przez Rafał78 Cytuj
Gość Dozy Opublikowano 14 Czerwca 2021 #13 Opublikowano 14 Czerwca 2021 3 godziny temu, sambor napisał: Od prawie 2 miesięcy słyszę na priv i na forum, że ten kocioł demontujesz i ma być pellet. O kurde. ? ? Jaki dzisiaj sens w montowaniu kotła na pellet? Nie dość, że ceny zaporowe, to jeszcze trzeba kupować prawie dwa razy tyle opału. Jak dla mnie, to cena za ową czystość w kotle i kotłowni jest co najmniej wygórowana. ? Cytuj
Rafał78 Opublikowano 24 Czerwca 2021 Autor #14 Opublikowano 24 Czerwca 2021 To jak z tymi zabezpieczeniami w przypadku rezygnacji z instalacji otwartej, czy zwykła grupa bezpieczeństwa wystarczy tzn. naczynie przeponowe i zawór bezpieczeństwa. Dałbym jeszcze dodatkowy zawór bezpieczeństwa na powrocie. Cytuj
hajtaler428 Opublikowano 25 Czerwca 2021 #15 Opublikowano 25 Czerwca 2021 (edytowane) Po pierwsze to czy producent zezwala na pracę w układzie zamkniętym? Po drugie do naczynia i zb potrzeba jeszcze urządzenia do schłodzenia kotła - albo wężownica schładzająca albo zawór dwufunkcyjny dbv. Jeśli producent dopuszcza montaż w układzie zamkniętym to to wszystko na pewno jest w dtr Edytowane 25 Czerwca 2021 przez hajtaler428 Cytuj
Rafał78 Opublikowano 30 Czerwca 2021 Autor #16 Opublikowano 30 Czerwca 2021 Szanowni Koledzy mam pytanie odnośnie średnic rur w instalacji. Chcę u teścia wymienić bardzo grube rury z przeznaczeniem obecnie pod kocioł z podajnikiem. Od kotła zamierzam dać 1'', instalacja dalej będzie w systemie trójnikiwym. Zamierzam wykorzystać pp z włóknem. Mam pytanie, czy rozprowadzenie może być pp25, a podejścia pionowo pp20? Dom parterowy. Cytuj
Rafał78 Opublikowano 1 Lipca 2021 Autor #17 Opublikowano 1 Lipca 2021 W dniu 25.06.2021 o 21:54, hajtaler428 napisał: Po pierwsze to czy producent zezwala na pracę w układzie zamkniętym? Po drugie do naczynia i zb potrzeba jeszcze urządzenia do schłodzenia kotła - albo wężownica schładzająca albo zawór dwufunkcyjny dbv. Jeśli producent dopuszcza montaż w układzie zamkniętym to to wszystko na pewno jest w dtr Tak dopuszcza. Stalmark Duo booss nie ma wewnątrz wbudowanej wężownicy schładzającej (tak mi się wydaje). Czyli musiałbym zastosować zewnętrzną wężownicę schładzająca. Z tego co czytałem, to wymaga to podłączenia do instalacji wodociągowej miejskiej. Tutaj mam problem, bo teść ma własna studnię i hydrofor. Czy w tym przypadku to zabezpieczenie będzie właściwe? Cytuj
Uzytkownik2 Opublikowano 1 Lipca 2021 #18 Opublikowano 1 Lipca 2021 35 minut temu, Rafał78 napisał: Tak dopuszcza. Stalmark Duo booss nie ma wewnątrz wbudowanej wężownicy schładzającej (tak mi się wydaje). Czyli musiałbym zastosować zewnętrzną wężownicę schładzająca. Z tego co czytałem, to wymaga to podłączenia do instalacji wodociągowej miejskiej. Tutaj mam problem, bo teść ma własna studnię i hydrofor. Czy w tym przypadku to zabezpieczenie będzie właściwe? Nie bedzie Cytuj
hajtaler428 Opublikowano 1 Lipca 2021 #19 Opublikowano 1 Lipca 2021 No niestety tak jak kolega wyżej zwięźle napisał - wymagana jest woda z sieci. A co do wcześniejszego pytania to zależy ile jest grzejników i jakiej mocy. Musisz wziąć pod uwagę że rozmiar rury pp to nie jej dn tylko wymiar zewnętrzny- trzeba odjąć grubość ścianki(pp 25 stabi to dn ok 18) Cytuj
Rafał78 Opublikowano 1 Lipca 2021 Autor #20 Opublikowano 1 Lipca 2021 Powierzchnia użytkowa 70m2, parterowy domek, 5 grzejników + drabinka w łazience. Cytuj
sambor Opublikowano 1 Lipca 2021 #21 Opublikowano 1 Lipca 2021 Jaka ma być moc nowego kotła? Pewnie ok 7-8kW. Cytuj
Uzytkownik2 Opublikowano 1 Lipca 2021 #22 Opublikowano 1 Lipca 2021 (edytowane) Czyli pozostaje ci montaż kotła w układzie otwartym.Jezeli nie masz możliwości zamontowania naczynia wyrównawczego w najwyższym punkcie instalacji to możesz zrobić na wymienniku plytowym.Wtedy kocioł pracuje w układzie otwartym a instalacja w zamknietym Edytowane 1 Lipca 2021 przez Grundfos Cytuj
Rafał78 Opublikowano 1 Lipca 2021 Autor #23 Opublikowano 1 Lipca 2021 2 godziny temu, sambor napisał: Jaka ma być moc nowego kotła? Pewnie ok 7-8kW. Jak wcześniej wspominałem, chcę wykorzystać u teścia mojego Stalmarka Duo Boss 19 kw. Cytuj
sambor Opublikowano 1 Lipca 2021 #24 Opublikowano 1 Lipca 2021 Oj naprawdę musisz teścia nie lubić, że wciskasz mu takiego gniota. Cytuj
Rafał78 Opublikowano 1 Lipca 2021 Autor #25 Opublikowano 1 Lipca 2021 Wiesz ja go użytkuje od 2013 roku nieprzerwanie (okres grzewczy i tryb letni) bez żadnego zdarzenia serwisowego, bez zerwanych zawleczek itp. Spalanie 3 tony rocznie do ogrzania 120 m2. Teść ma dom podpiwniczony wiec nie ma problemu z ekogroszkiem. Ja obecnie zmieniam na pellet, przecież nie wyrzucę kotła, który spokojnie jeszcze może zastąpić śmieciucha Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi