tytusmm Opublikowano 7 Października 2009 #1 Opublikowano 7 Października 2009 Witajcie ;) W załączniku znajduje się uproszczony schemat mojej instalacji. Jest to instalacja zamknięta; kocioł 40kW z podajnikiem szufladowym (paliwo ekogroszek) + rozbudowany sterownik. Sezon letni: zawór kulowy zamknięty; ogrzewana tylko zbiornik wody użytkowej Seozn zimowy: zawór kulowy otwarty; ogrzewana cała instalacja CO + zbiornik wody użytkowej W sezonie letnim sterownik jest w stanie stabilnie utrzymać zadaną temperaturę (instalacja nie jest zagrożona przegrzaniem). Zastanawiałem się nad zainstalowaniem zaworu mieszającego (4D) lecz nasunął mi się pomysł by zamiast niego zastosować zawór kulowy z siłownikiem, który by był sterowany przez regulator pogodowy. Moim zdaniem pozwoliło by to w pełni kontrolować temperaturę w wody grzejnikach (poprzez zamykanie i otwieranie zaworu kulowego) przy jednoczesnym utrzymaniu wysokiej temp. na kotle. Co o tym sądzicie? Czy takie rozwiązanie sprawdzi się? Cytuj
kazik Opublikowano 8 Października 2009 #2 Opublikowano 8 Października 2009 Mam identyczne rozwiązanie bez żadnych siłowników. Sprawdza się b. dobrze w grawitacji. Nie jestem instalatorem, ale przydał by się jeszcze zawór kulowy z siłownikiem w razie wzrostu temperatury na krótkim obiegu. Czekamy na odzew instalatorów. Pozdrawiam Cytuj
yozik Opublikowano 8 Października 2009 #3 Opublikowano 8 Października 2009 Na zasilaniu bojlera przydał by się klapkowy zawór awrotny żeby grawitacja z niego nie wywaliła całego ciepła no i temp. załączenia pompy CO trzeba dać odpowiednio wysoką żeby i ona nia wystudziła bojlera. Cytuj
yozik Opublikowano 8 Października 2009 #4 Opublikowano 8 Października 2009 I jeszcze na obiegu bojlera trzeba dać zawór żeby ograniczyć przepływ przez niego bo inaczej będziesz miał niedopompowany obieg CO. Cytuj
elektryczny1971 Opublikowano 8 Października 2009 #5 Opublikowano 8 Października 2009 Witajcie ;) W załączniku znajduje się uproszczony schemat mojej instalacji. Jest to instalacja zamknięta; kocioł 40kW z podajnikiem szufladowym (paliwo ekogroszek) + rozbudowany sterownik. Sezon letni: zawór kulowy zamknięty; ogrzewana tylko zbiornik wody użytkowej Seozn zimowy: zawór kulowy otwarty; ogrzewana cała instalacja CO + zbiornik wody użytkowej W sezonie letnim sterownik jest w stanie stabilnie utrzymać zadaną temperaturę (instalacja nie jest zagrożona przegrzaniem). Zastanawiałem się nad zainstalowaniem zaworu mieszającego (4D) lecz nasunął mi się pomysł by zamiast niego zastosować zawór kulowy z siłownikiem, który by był sterowany przez regulator pogodowy. Moim zdaniem pozwoliło by to w pełni kontrolować temperaturę w wody grzejnikach (poprzez zamykanie i otwieranie zaworu kulowego) przy jednoczesnym utrzymaniu wysokiej temp. na kotle. Co o tym sądzicie? Czy takie rozwiązanie sprawdzi się? witam.Uważam że przedstawiony układ nie sprawdzi się . Będzie miał za dużą histerezę działania a co za tym idzie huśtawkę temperatury zarówno na grzejnikach jak i na piecu.Niestety sterując termostatem pokojowym nie da się stopniowo uchylać i przymykać zaworu. Cytuj
LONGER Opublikowano 11 Października 2009 #6 Opublikowano 11 Października 2009 Witajcie ;) W załączniku znajduje się uproszczony schemat mojej instalacji. Jest to instalacja zamknięta; kocioł 40kW z podajnikiem szufladowym (paliwo ekogroszek) + rozbudowany sterownik. Sezon letni: zawór kulowy zamknięty; ogrzewana tylko zbiornik wody użytkowej Seozn zimowy: zawór kulowy otwarty; ogrzewana cała instalacja CO + zbiornik wody użytkowej W sezonie letnim sterownik jest w stanie stabilnie utrzymać zadaną temperaturę (instalacja nie jest zagrożona przegrzaniem). Zastanawiałem się nad zainstalowaniem zaworu mieszającego (4D) lecz nasunął mi się pomysł by zamiast niego zastosować zawór kulowy z siłownikiem, który by był sterowany przez regulator pogodowy. Moim zdaniem pozwoliło by to w pełni kontrolować temperaturę w wody grzejnikach (poprzez zamykanie i otwieranie zaworu kulowego) przy jednoczesnym utrzymaniu wysokiej temp. na kotle. Co o tym sądzicie? Czy takie rozwiązanie sprawdzi się? Witam - Twoje rozwiazanie jest najprostsze z możliwych i praktycznie nie daje żadnych możliwości regulacji, np do ładowania zasobnika cwu dla uzyskania 50 st.C bedziesz potrzebował podgrzać kocioł do ok. 70 st. - co wtedy z grzejnikami? Rozumiem, że chcesz oszczędzić na inwestycji, ale na pewno wkrótce dojrzejesz do modernizacji, aby każdy obwód regulować osobno. A zawór 4-dr. z siłownikiem to jedno z lepszych rozwiązań, bo trzeba także myśleć o ochronie przed niedogrzaniem kotła! ;) Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi