Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam chciałbym poradzić sie co mozna zrobic z moja instalacja ktora posiada zawór 4d na podlogowke oraz 3d na grzejniki problem jest taki ze z podłogowki wraca zbyt chlodna woda do kotla co objawia sie schladzaniem kotla I i długo musi pracować by osiągnąć zadana temp.pompa cwu pracuje jako pompa krótkiego obiegu.po wyłączeniu pomp grawitacyjne zawór 4d I 3d dogrzewaja powrot .

20210118_193755.jpg

20210114_081049.jpg

20210117_011934.jpg

20210114_081039.jpg

Opublikowano

Steruj temperatury obiegow i nie wylaczaj tych pomp.

Opublikowano

Masz źle zrobioną instalacje. Powinno być mniej więcej tak:

images?q=tbn:ANd9GcSq7KjpEDJDKuIqe5CXhrVxpC1mSUcpB4Asng&usqp=CAU

Opublikowano

Rexx  piszesz że kocioł długo musi grzać zeby osiągnąć zadaną temperaturę - no więc jednak ją osiąga mimo tego że rzekomo ten 'zimny powrót' schładza kocioł. Jakoś w czary mary nie chce mi się wierzyć, po prostu mamy mrozy i zapotrzebowanie na ciepło jest duże - to i kocioł dłużej musi grzać. Od samego mieszania wody nie spadnie zużycie ciepła w budynku.

• Zgadzam się 1
Opublikowano

Instalacja do bani. Tam się prosi zamontowanie co najmniej sprzęgła. 

Zawór 4D jest dobry do obiegow grzewczych ale albo za sprzęgłem albo za buforem. 

Opublikowano

Wiem ze sprzęgła grupy pompowe itp.ale to sa tez koszta.co myslicie żeby powrót z 4d ktory idzie do kotła wpiac w powrót przy 3d tak by wykorzystać ta wodę na grzejniki ?

Opublikowano

Przerob dla zdejcja gersika.1szy 4d do obiegu grzejnikow i na wystep do nastepnego obnižania dodac 3d do sterowania podlogi.Wszystko masz,tylko robota i spokoj.

Opublikowano

Na grzejniki idzie zawsze wieksza temperatura,niž na podlogowke.Tzn.Kociol-4d obieg grzejnikow-(w wystep 4d na grzejniki)wpiac T i zasilanie 3d obieg podlogi i powroty wpiac z soba w powrot CO na 4d.Každy obieg wentyl zwrotny,nawet može tež w powrot podlogowki w 3d,by nie sisalo z cieplego powrotu grzejnikow.

3d ustawiasz recznie i komplet sterujesz 4d,lub odwrotno,dla tego jesli wiecej podlogi,lub grzejnikow,jesli glowice,itp.

Opublikowano (edytowane)

Tez taka mialem myśl ale troszke duzo przeróbek myślałem ze bedzie jakies prostrze rozwiazanie. Ale jeśli nie to moze tak wlasnie zrobie.chyba ze ma ktos jeszcze jakis pomysł?.a mój pomysł z tym by wpiac powrot z 4d pod powrót 3d?najprostsza przerobka?

Edytowane przez TIMON120777
niepotrzebny cytat poprzedniego posta
Opublikowano

Trzeba te powroty zjednoczyc i wyslac przez 4d do zamieszania.Najlatwiejsza droga taka jak wyžej popisalem,z powodu przeplywow zrobic zaraz z zasilaniem.

Opublikowano

Koledzy tam takie przerubki nie pomogą bo raz za małe są średnice rur i wiele kolanek do 4d żeby zadziałała grawitacja. przepinanie rur może coś pomoże ale nie wiele kolega @gersik wysłał poprawne zdjęcie instalacji i jak co niektórzy zauważyli to potrzeba pompy na powrocie zaworu 4d.

Opublikowano

Pompka kotlowa na powrocie 4d-kociol,to podstawa.

Opublikowano

Wstawienie pompy na odcinku 4d -kociol spowoduje zaciąganie tez ciepłej wody dobrze myślę?nie bedzie sie pompa podłogi silowac za bardzo z kotlowa ?obserwując troche ta instalacje moja caly czas myślę o wzięciu powrotu 4d-kociol w rurke 3d-kociol wtedy możliwe ze kompa z 3d tez bedzie trochę zaciągać z 4d ciepłej ? Dobrze kombinuje ?

• Lubię to 1
Opublikowano

hm, ale jaki konkretnie jest problem który próbujesz rozwiązać? Napisałeż w temacie ze zawór 4d nie miesza powrotu, ale czy na pewno tak jest? Nie jesteś pierwszym któremu na forum internetowym piszą że instalację ma skopaną i wszystko do wymiany, ale najpierw chyba warto ustalić co konkretnie jest źle. Jak rozumiem objaw jest taki że masz za niską temperaturę powrotu - jaka ona jest?

Poza tym obieg podłogówki to nie może być odpowiedzialny za całą wracającą wodę, przecież jest jeszcze powrót z kaloryferów, no i napisałeś że masz też pompę CWU która robi też za ochronę powrotu - nic to nie daje ? 

Opublikowano

Co to za kociol w ogóle? 

I dlaczego zawor 3d a dokladnie zimna woda na mieszanie jest podłączone prawie przy samym powrocie do kotła? 

Opublikowano

Kociol to defro gamma 15kw powrót z 4d do kotla ma temperature okolo 27 więc raczej nie miesza.powrot kotła oscyluje 35-45 zadana ten 65 przesyłam zdjecie wykresu. Zawór 3d jest okolo 1metr od powrotu kotla.

20210120_093621.jpg

Opublikowano

Zrob lepsze zdj, gdzie leci ta rura od dołu z 3d .

Opublikowano

jeśli temperatura powrotu jest w okolicach 40 stopni to jest OK, nie wiem czy warto się zabijać o to żeby ja podnieść. A to czy zawór 4d coś miesza czy nie to można stwierdzić porównując temperatury wody na odpowiednich wyjściach i wejściach - przed zaworem i za zaworem. Żadnym instalatorem nie jestem ale jakoś nie wydaje mi się żebyś miał 'instalację do bani', żadnych konkretnych błędów tu nie podano. Forumowi specjaliści zalecają zawór 4d do zasilania kaloryferów a 3d do podłogówki, a Ty masz odwrotnie, ale to nie znaczy że jest źle - ludzie mają działające instalacje w różnych konfiguracjach. Jeśli pojawiają się jakieś dziwne przepływy wody, np w kierunku odwrotnym do zamierzonego to może być spowodowane brakiem zaworu zwrotnego we właściwym miejscu, ale oczywiscie nie wiem czy taki problem w ogole występuje u Ciebie.

Opublikowano

To 4D jak już pisali koledzy  nie dokładnie utrzyma Ci podłogówkę - lepiej zamienić 4Dz 3D i dołożyć siłownik do podłogówki  , no chyba że sterownik ma tylko jeden mieszacz  ,to przełożył bym ten siłownik na 3D, a 4D ręcznie ustawił grzejniki  . A  jeśli nie chce się mocno przerabiać rur to można tak zrobić

1.jpg

2.jpg