Mirekkss Opublikowano 25 Września 2021 #76 Opublikowano 25 Września 2021 Właśnie zmieniłem ten zakres regulacji, ustawiony był na 30 stopni zmieniłem na 50 zobaczymy co z tego będzie. Cytuj
gilal Opublikowano 25 Września 2021 #77 Opublikowano 25 Września 2021 Jeżeli chcesz aby palnik dłużej pracował na 100% to wartość zmniejszasz. Np na 20 lub mniej. Teraz palnik będzie szybciej reagował na modulacje Cytuj
Mirekkss Opublikowano 25 Września 2021 #78 Opublikowano 25 Września 2021 A od czego to zależy bo nie raz jest tak że jak się rozpali to wchodzi na 80 czy 100% i tak pracuje praktycznie do zadanej a innym razem jest tak że od początku do końca idzie na 1%. Cytuj
gilal Opublikowano 25 Września 2021 #79 Opublikowano 25 Września 2021 Zależy od rosnącej temp. spalin, wody kotla... Zadanie PID jest aby stabilnie utrzymać zadaną kotła. Baaardzo żalezy od instalacji i sposobu ogrzewania pomieszczeń. Cytuj
Mirekkss Opublikowano 25 Września 2021 #80 Opublikowano 25 Września 2021 A powiedz mi jeszcze teraz mam ustawionom temp. zadaną 65 stopni dobija do 70 i się wygasza później jeszcze urośnie do 73. Histereza jest ustawiona na 7 stopni czyli od 58 się odpala. Czy tak może być czy coś zwiększyć, zmniejszyć? Cytuj
gilal Opublikowano 25 Września 2021 #81 Opublikowano 25 Września 2021 Tak jak pisałem, wszystko zależy od Twojej instalacji i sposobu ogrzewania. Ja pompę mieszacza puszczam ciągle. I tu jak nie masz bufora i niska pojemność wodna kotła MOIM ZDANIEM warto palnik prowadzić na niskiej mocy i jak najdłużej utrzymać temp. kotła. Chyba, że masz dobrze ocieplony dom to możesz uaktywnić palnik/kocioł z pokojówki. Możliwości jest sporo i wszystko zależy od Ciebie na co się godzisz. Jak wszystko jest w normie to w sezonie jesienno-wiosennym proponuję sterowanie pokojówką, a w zimie już stałopalność i pompa cały czas. Pozdrawiam Cytuj
Mirekkss Opublikowano 26 Września 2021 #82 Opublikowano 26 Września 2021 Zmieniłem ten zakres regulacji na minimum i od razu zaczyna mi się podobać praca. Praca praktycznie na 100% spaliny około 100:) a nie jak wcześniej 80 w porywach 85, dzięki za podpowiedź z tą regulacją. Cytuj
gilal Opublikowano 26 Września 2021 #83 Opublikowano 26 Września 2021 Oj, z tym bym nie przesadzał. Tu trzeba stopniowo i modulacje dobrać do własnej instalacji. Bo palnik nie wychamuje i temp. na kotle mocno skoczy. Zmiana, obserwacja. Poobserwować jak będzie przy grzaniu instalacji, ale też i przy grzaniu CWU. Drastycznie nie zmieniać. Trochę cierpliwości 🙂 Pozdrawiam Cytuj
devport Opublikowano 27 Września 2021 #84 Opublikowano 27 Września 2021 Wyższa temperatura spalin = więcej strat ciepła, bo ucieka w komin. Cytuj
HanSolo Opublikowano 7 Października 2021 #85 Opublikowano 7 Października 2021 W dniu 25.09.2021 o 22:16, gilal napisał: Tak jak pisałem, wszystko zależy od Twojej instalacji i sposobu ogrzewania. Ja pompę mieszacza puszczam ciągle. I tu jak nie masz bufora i niska pojemność wodna kotła MOIM ZDANIEM warto palnik prowadzić na niskiej mocy i jak najdłużej utrzymać temp. kotła. Chyba, że masz dobrze ocieplony dom to możesz uaktywnić palnik/kocioł z pokojówki. A jak ustawić by szedł na niskiej mocy? Cytuj
gilal Opublikowano 7 Października 2021 #86 Opublikowano 7 Października 2021 Witaj Ja dla kolegi ustawiłem wyższy "zakres regulacji" i stopniowo dopasowałem przerwę podawania bla "max" i "min". A jak już naprawdę udało mu się przebić temp. to już stał na max histereza. Oczywiście u niego to się sprawdza i ma stałą w domu. Pozdrawiam Cytuj
Mirekkss Opublikowano 9 Października 2021 #87 Opublikowano 9 Października 2021 Mam pytanie czy taki najprostszy sterownik pokojowy https://allegro.pl/oferta/salus-bezprzewodowy-regulator-091flrf-v2-nowosc-7838175399 będzie działał z tym kotłem. I czy jest taka możliwość że po osiągnięciu temp. w domu rozłączy mi pompę od grzejników a podłogową mi zostawi włączoną? Cytuj
gilal Opublikowano 9 Października 2021 #88 Opublikowano 9 Października 2021 Zadziała na pewno i musisz wpiąć w odpowiednie styki oraz ustawić sterownik na panel standard. A co będzie jak sterownik dostanie sygnał o dogrzaniu pomieszczenia musisz poczytać instrukcje stetownika. Na pewno to będzie ograniczone niż przy pokojówce RS Pozdrawiam Cytuj
Mirekkss Opublikowano 9 Października 2021 #89 Opublikowano 9 Października 2021 A jeśli chodzi o pokojowy rs to musi byc tech 280? Cytuj
gilal Opublikowano 9 Października 2021 #90 Opublikowano 9 Października 2021 Z komunikacją RS i logo DEFRO Cytuj
Mirekkss Opublikowano 10 Października 2021 #91 Opublikowano 10 Października 2021 Jeszcze chodzi mi o czyszczenie rusztu w pracy czy ma to jakis wpływ na temp. podajnika? Jak często ustawić czyszczenie Cytuj
gilal Opublikowano 10 Października 2021 #92 Opublikowano 10 Października 2021 (edytowane) Tego bym nie ruszał. On fajnie czyści się w trakcie, a jak dobrze pamiętam pełne czyszczenie jest co 8 godzin Edytowane 10 Października 2021 przez gilal Cytuj
kozik123 Opublikowano 14 Października 2021 #93 Opublikowano 14 Października 2021 Ma ktos dwie pokojowki przt gammie i dzialaja one niezaleznie od siebie? Cytuj
GizMazury Opublikowano 26 Października 2021 Autor #94 Opublikowano 26 Października 2021 (edytowane) W dniu 4.09.2021 o 17:05, Mirekkss napisał: Podawanie min 2s Podawanie max 4s Przerwa min 11s Przerwa max 18s Obroty min 308 Obroty max 703 Takie coś jest mam pytanie do kolegów: czy w swoich gammach macie w menu serwisowym wyłączoną opcję - praca z wydajności podajnika? Edytowane 26 Października 2021 przez GizMazury Cytuj
devport Opublikowano 26 Października 2021 #95 Opublikowano 26 Października 2021 Używałem tej opcji przez jakiś czas... ale piec działał różnie (dziwnie). Ogólnie się paliło po czym nagle komunikat "zanik płomienia". Raczej to z mojej przyczyny ten komunikat (niedokładne wyliczenie godzinowej dawki pelletu). Jednak powróciłem do pracy bez tej opcji. Czyli np. Ja mam wyłączone. Cytuj
Mirekkss Opublikowano 2 Listopada 2021 #96 Opublikowano 2 Listopada 2021 Witam. Wrzuci ktoś zdjęcie gdzie u was w gammie umiejscowiony jest czujnik podajnika. Cytuj
Mirekkss Opublikowano 7 Listopada 2021 #97 Opublikowano 7 Listopada 2021 Dalej mam problem z temp. podajnika. Gdy dobija temperature zadaną do 70 stopni to podajnik też ma około 70. Czujnik wymieniłem i bez zmian. Cytuj
devport Opublikowano 7 Listopada 2021 #98 Opublikowano 7 Listopada 2021 A podniesienie dolnych obrotów nie rozwiąże problemu? Większy wydmuch = mniej ognia w pobliżu czujnika Cytuj
Mirekkss Opublikowano 7 Listopada 2021 #99 Opublikowano 7 Listopada 2021 A u Ciebie jaka jest temp. podajnika jak dobije temperature? Wrzucisz fotkę jak masz zamontowany czujnik? Cytuj
devport Opublikowano 15 Listopada 2021 #100 Opublikowano 15 Listopada 2021 Zapomniałem odpisać Ja nie widzę jak mam zamontowany czujnik podajnika (obudowa palnika, a jej nie rozbierałem). Natomiast temperatura nie przekracza mi 69*C, kiedyś potrafiła dobić (w okresie zimowym) podczas palenia na niskiej mocy (~3,6kW) przez dłuższy czas. Rozwiązałem to podwyższeniem mocy do 4,6kW. W efekcie kocioł dobijał szybciej i podczas wygaszania temp. spadała. Aktualnie min. obroty wentylatora to 356obr/min. A Jeżeli bardzo Ci się to powtarza to w menu serwis->Nastawy temperatur->Temp. alarmu podajnika zwiększ o 1*C i obserwuj sytuację. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi