Rj193tsn Opublikowano 30 Grudnia 2020 #26 Opublikowano 30 Grudnia 2020 Czyli pracuje na mocy minimalnej oznaczonej p4 Cytuj
pablos4 Opublikowano 4 Stycznia 2021 #27 Opublikowano 4 Stycznia 2021 (edytowane) Witam. Podepnę się pod temat. A mianowicie jestem laikiem w tym temacie,proszę o pomoc jak to wszystko poustawiać żeby było dobrze. Dom parterowy 120 metrów wszędzie podłogówka tylko drabinki w łazienkach. Kocioł Termet Econdens Gold Plus 20 kw 1 f zasobnik 140 litrów, sprzęgło i sterowanie Tech listwa L-7 nie ma czujnika temperatury zewnętrznej. Za wszelki sugestie i uwagi z góry dziękuję. Edytowane 4 Stycznia 2021 przez pablos4 Cytuj
Uzytkownik2 Opublikowano 4 Stycznia 2021 #28 Opublikowano 4 Stycznia 2021 (edytowane) Bez sensu sprzęgło,ta instalacja poszłaby bezpośrednio z kotla Tylko nie mów ze za sprzęgłem jest grupa pompowa z zaworem mieszającym bo to byłaby porażka Mam nadzieje ze jest tylko sama pompa.Brak czujnika zewnetrznego i sterowania pogodowego to kolejny blad Edytowane 4 Stycznia 2021 przez Grundfos Cytuj
pablos4 Opublikowano 4 Stycznia 2021 #29 Opublikowano 4 Stycznia 2021 (edytowane) No jest coś takiego zamontowane W pokojach czujniki temperatury, w jednym panel Tech m7 i w rozdzielni listwa L-7 i nic więcej. Edytowane 4 Stycznia 2021 przez pablos4 Cytuj
PioBin Opublikowano 4 Stycznia 2021 #30 Opublikowano 4 Stycznia 2021 Montujesz czujnik zewnetrzny, Ustawiasz krzywa grzewcza i ustawiasz wstepnie przeplywy na rorametrach (silowniki otwarte - zalecane NO). Rozkrecasz ten zawor 3d w grupie na max. Po zlapaniu krzywej (troche wyzej) i przelywow (bez projektu i wytycznych moze to zajac caly sezon :) ) zalaczasz listwe Tech w celu auto korekty temp. wewnetrznych w pomieszczeniach. Ps. Drabinki beda pracowac na temperaturze podlogi. 2. Ustawiasz stala temperature na kotle np. 40C-45C. Zawor 3d gdzies tam "po srodku" lub na max. On jest w ogole bez sensu. Rozkrecasz rotametry. Zdajesz sie od samego poczatku na listwe Techa. Ps. Drabinki beda mialy temperature ustawiona na kotle. Cytuj
pablos4 Opublikowano 4 Stycznia 2021 #31 Opublikowano 4 Stycznia 2021 Która opcja będzie bardziej korzystna? Cytuj
PioBin Opublikowano 4 Stycznia 2021 #32 Opublikowano 4 Stycznia 2021 Pierwsza. Ale drabinki ledwo ciepłe. Cytuj
pablos4 Opublikowano 4 Stycznia 2021 #33 Opublikowano 4 Stycznia 2021 A jaką temperaturę ustawić na kotle czy 40-45 nie będzie za dużo? Jak ustawić ta pompę za sprzęgłem i rotametry? Cytuj
PioBin Opublikowano 4 Stycznia 2021 #34 Opublikowano 4 Stycznia 2021 Teraz, pablos4 napisał: A jaką temperaturę ustawić na kotle czy 40-45 nie będzie za dużo? Ustaw tyle ile chcesz na drabinkach? Mozesz zaczac od 35... 40.. 45.. wiecej to niebezpiecznie dla tej podłogówki. 1 minutę temu, pablos4 napisał: Jak ustawić ta pompę za sprzęgłem i rotametry? Tak aby zapewnic przeplywy w petlach na poziomie 1-2 l/min, różne w zaleznosci od pomieszczen i wykonania podłogówki. Masz projekt? Powinny byc tam szczegółowe informacje. Cytuj
pablos4 Opublikowano 4 Stycznia 2021 #35 Opublikowano 4 Stycznia 2021 Jak są wszystkie pętle otwarte to przepływy są na poziomie 0,5-1 l/min, jak zaczynają się przymykać to przepływy wzrastają na tych otwartych do 3-4 l/min, jak już układ uzyska zadane temperatury w pomieszczeniach i pozamyka wszystkie pętle to pompa w kotle chodzi cały czas na 99% Cytuj
PioBin Opublikowano 4 Stycznia 2021 #36 Opublikowano 4 Stycznia 2021 Dlatego (i nie tylko dlatego) opcja z pogodówka jest lepsza. Pompa w trybie stalocisnieniowym CP (1,2,3). To troche pomoze na zmienne przeplywy (w granicy rozsadku). Jesli Tech zamyka wszystkie petle można sie ratowac obnizeniem temperatury. Cytuj
KamilR Opublikowano 18 Stycznia 2021 Autor #37 Opublikowano 18 Stycznia 2021 Witajcie! Chciałbym powrócić do mojego tematu. Zgodnie z podpowiedziami instalacja przerobiona - wyrzucona pompa z zaworem mieszającym. Teraz wygląda to tak jak na foto. Mam jeszcze pytanie o przepływy. Niektóre wyglądają jak na foto - pływak jest ustawiony w okolicach 1,5l jednak woda jest na poziomie około 5l. Zapewne to powietrze. Co z tym zrobić? Przepływ jest teraz tak jak wskazuje pływak czy tak jak wskazuje poziom wody? Cytuj
WojtuNie Opublikowano 18 Stycznia 2021 #38 Opublikowano 18 Stycznia 2021 Czerwony talerzyk wskazuje przepływ, wodą się nie przejmuj,w jednych jest w innych nie ma,taki urok tych rotametrów. Cytuj
KamilR Opublikowano 18 Stycznia 2021 Autor #39 Opublikowano 18 Stycznia 2021 Dokładnie - w jednych woda jest zaraz pod talerzykiem, w innych pętlach woda jest na poziomie 4l - 5l mimo, że talerzyk jest na 1,5l. Te bąbelki powietrza nie świadczą o niczym złym? Cytuj
WojtuNie Opublikowano 18 Stycznia 2021 #40 Opublikowano 18 Stycznia 2021 Nie, wszystko jest w porządku. Woda jest czysta,a kropelki to para skroplona na szklankach. Gorzej gdy by był syf w instalacji, bo już takie widziałem, że nie było widać talerzyka. Cytuj
pablos4 Opublikowano 11 Marca 2021 #41 Opublikowano 11 Marca 2021 Nadal nie wiem jak rozwiązać ten problem. Pompa w kotle potrafi chodzić 2-3 godziny na pełnej wydajności 99% od momentu zamknięcia wszystkich pętli. Jeszcze nie mieszkamy i grzanie wody użytkowej jest wyłączone.Zauważyłem że jak włączę grzanie wody na zasobnik dosłownie na 2-3 sekundy i zaraz wyłączę to pompa wyłączy się po około 3 min. Jak to ogarnąć ? Obawiam się że w takiej sytuacji pompa może ulec szybkiemu zużyciu, no oprócz tego niepotrzebnie idzie energia elektryczna. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi