Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

http://www.hargassne...heiztechnik.htm

kliknąć na czerwone,,weiter,, pod tym:Brandneue Hargassner Videos

Nie jestem pewna czy to na temat,ale takie ustrojstwo dzisiaj własnym okiem oglądałam (nie to że na wystawie,tylko podłączone,w trakcie pracy) i rura jest prostokątna,średnicy ślimaka z wierzchu nie widać,ale Tutejszy zapiera się że nigdy się nie zapchało.Nawet popatrzył jak na idiotkę,kiedy spytałam czy mu się nie zapycha.

Opublikowano

Oj tam,oj tam!Nie trzeba się było przyznawać,teraz z babą nikt nie będzie chciał gadać:)Ja tu raczej niewiele do profesjonalnej dyskusji wniosę,ale informacji na tym forum jest mnóstwo,tylko czasem trudno je do kupy pozbierać.Pozdrawiam:)

Opublikowano

Że tak zapytam...Gdyby palić zrębką w zwykłym piecu,bez przedpaleniska,to co by się stało?Nadmieniam,że próbowałam sama znaleźć odp. na forum,ale widocznie za mało tu przebywam:)

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

To trzeba będzie stać przy piecu z łopatą i dokładać co chwilę...

Opublikowano

Trochę mnie ciarki przechodzą jak widzę to duże koło.

U mojego kolegi w stodole stoi podobne cudo, ale tarczowe. Muszę chyba się udać na bardziej szczegółowe oględziny.

Opublikowano

mam pytanie czy tak zrębka wyschnie czy nic z nią nie będzie się działo ... oczywiście przykryte plandeka z góry

Zamiast przykrycia plandeką proponuję 3-4 pionowe kołki, i twardy daszek nad tą paczką - jak suszą siano mądrzy górale w mokrym czasie! Wówczas jest i przewiew, i ochrona przed opadami.

Gratuluję PROSTEGO siekacza bębnowego do zrębkowania - taką mam właśnie ideę samowystarczalności paliwowej dla zaradnych. Niedługo pokażę własną maszynkę tarczową na niewielki silnik od krajzegi, a zrębka z gałęzi do grubości 7-10cm. Większe kawałki można przecież spalać w kominku!

Takie maszynki wymuszą też korektę skandalicznych cen peletów i zrębki na naszym rynku...

Opublikowano

Ja od dawna chciałem kupić jakiś rębak ale za 1000 zł to mam 20 takich sieczkarni i na pewno starczą na dłużej niż taki chinol nie obrażając nikogo . A tak poza tym mam na oku następną i myśle ją zabudować na starej przyczepce i dać jej napęd z silnika od motocykla wsk zobacze co z tego wyjdzie .Pozdrawiam Łukasz

Opublikowano

... i dać jej napęd z silnika od motocykla wsk zobacze co z tego wyjdzie .Pozdrawiam Łukasz

WSK125 miał te 4,5KM czyli 3,3kW, tylko wietrzenie trzeba mu zapewnić, coby się nie zatarł; a skrzynka biegów i sprzęgło też pomogą w doborze parametrów cięcia (ślizgowe, nie toporowe :P - tak jak chlebek lepiej kroić, a nie rąbać :().

Trafił Kolega w 10tkę, bo inni forumowicze nic tylko chcą być królami zrębki na handel, a tu potrzeba wielu królów rębaków :D domowych - choć cokolwiek groźnie to zabrzmiało!

Pozdr Adam

Opublikowano

Witajcie Druhowie.

Może ktoś podrzuci namiar na firmę lub osobę która mogła by wyważyć koło rębaka średnica 750 gruba na 38 waga około 150 - 170 kg. Ma być wyważona z wałem średnicy 75 i kołem pasowym 400. Jako jeden zespół. Oprawy łożysk są chyba już bez znaczenia ? Będę bardzo wdzięczny za pomoc. Dostępne zakłady odpadły ( gabaryt tarczy). Pozdrawiam

Opublikowano

Witam nie mierzyłem ale takie do 40 mm i może nawet trochę grubsze tylko muszą być świeże e oto foto http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/73600b4a751deca0.html takie3 in grubsze idą , tylko na nożach tak jak są . A jak grubsze to tryby ciągnące gniotły i tez przechodziły . ale jak przesadziłem to pękł mi wałek ten zębaty ale spawarka ten problem rozwiązała, kilka płaskowników i nowy wałek jest :D

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Akurat na filmiku masz kąty przyłożenia i natarcia idealnie pokazane: tzw łysinka jest ok.2x większa od grubości noża - powstaje w przekroju trójkąt 'złoty' jak mawiali Grecy, ale przed n.erą, nie teraz :) ! A konkretnie : prostokątny trójkąt o mniejszym kącie =30o (a drugi oczywiście =60o). Czyli kąt natarcia mamy =60o jako dopełnienie do 90o(drewno wprowadzamy promieniowo=prostopadle do stycznej w p-kcie styku). Porównajmy ten kąt ze wsp. tarcia stali po drewnie (ok. 0,55 , co odpowiada kątowi tarcia =arc tg 0,55=29o) a wszak 29<30 czyli nie będzie wypychania a zaledwie lekkie WCIĄGANIE struganego kołka ku osi bębna! Tak więc posuw reguluje jedynie grubość zrębki, a nie WPYCHA kołka struganego w paszczę :D rębaka. Tak to się ma również dla rębaków tarczowych - tyle że tam mamy prędkość cięcia liniowo zmienną wdłuż promienia, no i dlatego bębny pracują zawsze stabilniej i wydajniej. A tarcze są prostsze i mniej gabarytowe... Czyli dla amatorów raczej tarcze, a dla hurtowników zrębki - bębny!

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.