Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Też tak mam ale tylko przy starcie pompy cwu

Pawelll a jak dalej kocioł bedzie w nadzór wchodził i żadko na 30%mocy wskakiwał to niemozna npzmniejszyć przerwę podawania w mocy50% ,by szybciej przeszed na poziom 30% i nisko sobie chodził

• Lubię to 1
Opublikowano

No u mnie jest tak ze najdłurzej pracuje na 50% i czesto przy tej tm wygasza sie bo dom nagrzany a najmniej na 30%pracuje

Ale wczoraj pozmieniałem troszka znowu i tydz poczekam i poobserwuję co licznik pokarze

Opublikowano (edytowane)

Mnie też męczyła moja liczba rozpaleń, przez 2 miesiące użytkowania kotła ponad 1100 razy - jakiś dziwny tryb pracy ustawił mi serwisant. Ale dzięki chłopakom z forum pozmieniałem trochę ustawienia:

U mnie teraz przy temp 0 stopni na dworzu kocioł pracuje w trybie ciągłym i sie nie wygasza (tylko co 6 godzin na zaprogramowane czyszczenie palnika). Na mocy 100% nie pracuje wogóle natomiast moduluje sobie miedzy 50% a 30%. Teraz mam tak ustawione:

50% Moc nadmuchu

55%

50% Praca podajnika

4sek.

50% Przerwa podajnika

25sek.

30% Moc nadmuchu

40%

30% praca podajnika

4sek.

30% przerwa podajnika

54sek.

Edytowane przez Ryszard
Połączenie postów - własne posty można edytować do 1 godziny
Opublikowano

dzalo0 a ile pili pelletu na dobę? 

Opublikowano
3 godziny temu, Robson24 napisał:

A jakie pan ma histeryzy,kocioł 15kw

Godzinę temu, gwint napisał:

dzalo0 a ile pili pelletu na dobę? 

W tej chwili pali mi około 30kg na dobę. W nocy było około -5* a teraz jest w okolicy 0* i świeci słoneczko ale jest mroźno. Nie mam żadnych czujników pogodowych ani sondy. Mam raczej prosty układ grzewczy, wszystkie ustawienia zrobione na sztywno. Przy tych ustawieniach które mam obecnie kocioł moduluje sobie na 50 i 30% nie wchodząc na 100% wcale. Jest w trybie pracy ciągłej a temperatura w kotle waha się w przedziale mnie więcej 60 do 62 stopnie. Mam takie ustawienia:

LAZAR SF 15 KW                      

Temperatura zadana kotła

75 stopni

Temperatura zadana mieszacza 1

45 stopni

Histereza kotła

15 stopni

Histereza 30% H1

14 stopni

Histereza 50% H2

16 stopni

Czyszczenie palnika

6h

Modulacja mocy:

100% Moc nadmuchu

80%

100% Praca podajnika

5sek.

100% Przerwa podajnika

12sek.

50% Moc nadmuchu

65%

50% Praca podajnika

4sek.

50% Przerwa podajnika

18sek.

30% Moc nadmuchu

40%

30% praca podajnika

4sek.

30% przerwa podajnika

51sek.

Opublikowano
18 godzin temu, PITER38 napisał:

Kolego Jan38 podaj wiecej ustawien jakie masz bo faktycznie piec chodzi glownie na 100%mocy wiec nie tedy droga . Wpisałem wartości które mi Pan podał wczoraj i zobaczymy co będzie dalej. Kilka dni testów. 

Opublikowano
3 godziny temu, dzali0 napisał:

W tej chwili pali mi około 30kg na dobę. W nocy było około -5* a teraz jest w okolicy 0* i świeci słoneczko ale jest mroźno. Nie mam żadnych czujników pogodowych ani sondy. Mam raczej prosty układ grzewczy, wszystkie ustawienia zrobione na sztywno. Przy tych ustawieniach które mam obecnie kocioł moduluje sobie na 50 i 30% nie wchodząc na 100% wcale. Jest w trybie pracy ciągłej a temperatura w kotle waha się w przedziale mnie więcej 60 do 62 stopnie. Mam takie ustawienia:

LAZAR SF 15 KW                      

Temperatura zadana kotła

75 stopni

Temperatura zadana mieszacza 1

45 stopni

Histereza kotła

15 stopni

Histereza 30% H1

14 stopni

Histereza 50% H2

16 stopni

Czyszczenie palnika

6h

Modulacja mocy:

100% Moc nadmuchu

80%

100% Praca podajnika

5sek.

100% Przerwa podajnika

12sek.

50% Moc nadmuchu

65%

50% Praca podajnika

4sek.

50% Przerwa podajnika

18sek.

30% Moc nadmuchu

40%

30% praca podajnika

4sek.

30% przerwa podajnika

51sek.

Kurcze, ustawienia wydają się ok, oprócz moim skromnym zdaniem histerez. Ja osobiście jestem zwolennikiem pracy kotła na wyższych temp. Zauważyłem, że tak w okolicy 68-72 pracuje najlepiej. Przepływ powietrza jest lepszy, mieszacz ma skąd brać ciepłą wodę, a chłodniejszy powrót nie wychladza tak kotla,  o miesza się z bardziej gorącą wodą przed mieszaczem. No i jeszcze praca zaworu tv. Ma on jakiś zakres pracy od całkowitego zamknięcia do pełnego otwarcia. Ale to jest moje zdanie. 

Opublikowano (edytowane)

Zgadzam się z @Giz - temperatura pracy powinna być odpowiednio wysoka. U mnie kocioł pracuje w zakresie 65-69 i to uważam że jest dolna dopuszczalna granica. 

Edytowane przez Gunman
Opublikowano (edytowane)

Ja w tamtym roku miałem h1 10 od 75st, a w tym mam 7. Teraz przy modulacji jest krócej na 50%, spada o ok 1st. Przy niższej temp pracy, spadał mi o ok 2st i dłużej pracował na 50%. A dodam, że ustawienia mam zmienione, mam teraz fabryczne, tamten rok to: 100%-4/12, 50%-4/20, 30%-4/52. Teraz mam 4/12, 4/26, 4/54.

Dom 200m2  z końca lat 90, pustak - styropian 8cm - pół pustaka, same grzejniki-14sz, temp w domu ok 22,5.

Edytowane przez Giz
  • Lubię to 1
Opublikowano
Ja w tamtym roku miałem h1 10 od 75st, a w tym mam 7. Teraz przy modulacji jest krócej na 50%, spada o ok 1st. Przy niższej temp pracy, spadał mi o ok 2st i dłużej pracował na 50%. A dodam, że ustawienia mam zmienione, mam teraz fabryczne, tamten rok to: 100%-4/12, 50%-4/20, 30%-4/52. Teraz mam 4/12, 4/26, 4/54.
Dom 200m2  z końca lat 90, pustak - styropian 8cm - pół pustaka, same grzejniki-14sz, temp w domu ok 22,5.
Mam podobny metraż, można wiedzieć jakie spalanie po zimie?

Wysłane z mojego SM-T580 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Jeśli się nie mylę, to od 01.09.18 do 30.04.19 mniej niż 4t, coś koło 3,8-3,9t. Dotrę do domu, to zerknę. Nie wiem jak będzie w tym sezonie. Za listopad wyszło mi 4 worki chyba mniej niz w tamtym roku. 

Opublikowano
Jeśli się nie mylę, to od 01.09.18 do 30.04.19 mniej niż 4t, coś koło 3,8-3,9t. Dotrę do domu, to zerknę. Nie wiem jak będzie w tym sezonie. Za listopad wyszło mi 4 worki chyba mniej niz w tamtym roku. 

A kocioł 15 czy 22? No to bardzo mało, u mnie od 2 października pierwszy sezon zaczynam i właśnie zaczynam drugą tonę. Koło kotła 6 ton zgromadziłem i jesli na wiosnę zostanie z pół tony to będę zadowolony.

Wysłane z mojego SM-T580 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano (edytowane)

15, spokojnie, dopasujesz pod siebie i w cale nie musi tak być. Ja na początku też byłem zaniepokojony. Pokombinowalem z instalacją. Ja od 28.06 do 30.11 spaliłem 1080kg. Zrobię foto kapownika. 

Edytowane przez Giz
Opublikowano

Miałem na mysli kolegi dziali który omija modulacją100%mocy 

Super macie ja tez chce dzwignac tm kotła pracy ,ale narazie działam by sobie przechodził z 50% na częste 30%

Bo narazie mam najwiecej pracy na 50%

Przy h2-14 h1-11 h15

Opublikowano

Na pewne sprawy nie masz wpływu. Moim zdaniem, to ważne jest, żeby nie wchodził w nadzór jak jest ciepło, ma dogrzać do zadanej na termostacie, a jak nie, to ma pracować. Co niżej, to modulacja. Jak dasz wieksze przerwy, i będzie modułowal, to się powinno jakoś zbilansowac. Na pracę na takiej mocy, czy innej, ma wpływ wiele czynników. Zobacz co dzialo się na wykresie. Nic nie robiłem, bo nie grzebie w ustawieniach. Modułowal dość mocno, a nie wierzę, że tak od razu zmniejszyło się zapotrzebowanie na ciepło. 

Screenshot_20191203-150555.png