Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.Proszę o informacje odnośnie ustawień bo mam problem z kotłem 11SF a mianowicie dzisiaj przeszedłem z trybu lato na zima mam dwa sterowniki pokojowe firmy salus na których jest ustawione temp 23 stopnie . Kocioł włączony w trybie zima od 7 rano jest 21 jak to piszę, kocioł rozpalił się już 12 razy . Aktualna temp odczyt z salusa w domu to parter 21,4 stopnia a poddasze 20,3 stopnia 

Dom

1) Porotherm - 25cm

2) Elewacja styropian 20cm

3) Podłoga parter 15cm styropianu

4) Poddasze podłoga 5cm 

5) Poddasze ocieplony wełną 25cm

6) 100% podłogówka

Poniżej ustawienia kotła 

Proszę o jakieś sugestie bo nie wiem co z tym zrobić 

P_20191005_203338.jpg

P_20191005_203344.jpg

P_20191005_203403.jpg

P_20191005_203412.jpg

P_20191005_203426.jpg

P_20191005_203446.jpg

P_20191005_203459.jpg

P_20191005_203624.jpg

Opublikowano

Za duże histerezy H1, H2. Standardowo jest 7 i 14 stopni.

Ja mam H1 - 5 stopni.

Tak jak masz kocioł pracuje w trybie 0 lub 100%. Więc nic dziwnego że często się wyłącza

Opublikowano

Mieszacz 1 to podłogówka parter 

Mieszacz 2 to podłogówka poddasze 

Po całym dniu podłoga zimna , aż takiej bezwładności chyba nie mam :) temp w pomieszczeniach też niskie bo 21 na parterze i 20 na poddaszu

Opublikowano
8 minut temu, pawellll napisał:

Masz, masz :)

Podnieś tymczasowo wartości zadane na podłogówkę, szybciej dogrzeje.

ale wartości zmienić na sterowniku pokojowym ? Bo z tego co czytałem jak mam pokojówkę załączoną to wartości na piecu są pomijane?

Opublikowano (edytowane)

Zależy jaki masz sterownik pokojowy. Jeśli termostat to na kotle, jeśli ecoSTER to chyba na nim (ja mam termostat i nie ćwiczyłem ecoSTERA). Zawsze możesz go wyłaczyć w regulatorze i ustawić ręcznie na kotle.

Poza tym piszę o temperaturze zadanej mieszacza a nie pomieszczenia.

Edytowane przez pawellll
Opublikowano

Witam mam podobny problem jak koledzy wyżej posiadam sonde sterownik pokojowy temp.  Ustawiona 23c  w domu wszystko ok dobija do 23 tylko problem taki ze temp. Zadana na kotle 75 a on nie chce więcej podnieść niż 59/60c h1 10 h2 15 coś jest źle bo pellet jak by był niedopalony 

20191004_072831.jpg

20191004_072816.jpg

20191004_072758.jpg

20191004_193804.jpg

20191004_193751.jpg

20191004_193714.jpg

Opublikowano
W dniu 2.10.2019 o 16:30, sam1968 napisał:

Te czujniki są dość mocno rozjechane kupiłem 5 a tylko dwa pokazywały właściwą temperaturę obok wisi stacja pogody czujnik teraz mam przylutowany proso dokty81-1_ph.pdf przewodu,a starego nie demontowałem i są w tej skrzynce

Można dobierać czujniki albo wstawić równolegle jakiś potencjometr 100kohm i zrównoważyć błąd. Oczywiście da się to zrobić tylko w jednym punkcie temperaturowym ale przy rezystancji ok 82k (zrównoważenie błędu ok. +2 st dla temperatury zewnętrznej 0 stopni) błąd dla -10 i +10 powinien być <1 st.

Oczywiście powyższe dotyczy sytuacji gdy czujnik zawyża temperaturę. Gdy zaniża trzeba wstawić szeregowo kilka ohmów.

Opublikowano

Witam.Dalej mam problem z tym że piec dochodzi do zadanej temp zbyt szybko pomimo sugestii z waszej strony żeby zmniejszyć H1 na 5 a H4 na 14 .Co zauważyłem to na mieszaczach mam ustawioną temp zadaną 30stopni i tak na mieszaczu 1 piec daje 21stopni a na mieszaczu 2 27stopni .Zasilanie z mieszacza 1 jest zimne w dotyku tak jakby nie pracowała pompa mieszacza , więc postanowiłem sprawdzić to w sterowaniu ręcznym po wyłączeniu pieca i co ciekawe wszystkie pompy, zawory działają bez zastrzeżeń. Może wina jest po stronie sterowania pieca ?

Opublikowano

Pompy zazwyczaj mają jakieś lampki i widać czy pracują. Albo można wyczuć pracę ręką. A może te termostaty pokojowe coś mieszają? Na powinno są dobrze wpięte?

Opublikowano (edytowane)

Wpięte były przy pierwszym uruchomieniu pieca przez serwisanta lazara .Nie używałem ich aż do teraz .Wcześnie były prace wykończeniowe  więc sterowałem piecem z poziomu panela na piecu ustawiając zadaną temp na mieszaczach.Lampki na pompach się świecą można przechodzić przez różne tryby pracy.Na mieszaczu 2 zasilanie jest gorące(pod palcem wyczuwalny ruch) a na 1 zimne (nie wyczuwam palcem żeby był w ruchu)

Edytowane przez Ryszard
Nie ma potrzeby cytowania ostatniego postu
Opublikowano

Pomijam te rurki PPR przy kotle, co woła o pomstę do nieba, to brak ZZ na powrotach grup pompowych. Kolejna sprawa, gdzie są przyczepione czujniki mieszaczy? I możliwe że siłowniki odwrotnie wpiete sterownik pieca. Zamiast otwierać jak żąda piec to zamykają.