Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
W dniu 3.02.2019 o 13:55, Giz napisał:

Jeszcze podaj min moc madmuchu. 

A tak na teraz:

Nadmuch wygaszania - 90%

Ustawienia na 100%mocy: nadmuch-60%/podawanie 5s/przerwa15s

50%: 40%/4s/22s

30%: 25%/4s/55s

I jak  to ustawiasz, to wyłącz jak najszybciej sterowanie Fuzzy Logic i włącz standardowe. 

Histereza kotla na 15*

H1 na 10*

Masz mały dom, więc na początek zobaczymy takie ustawienia. Zaobserwujesz reakcje i dasz znać. 

Miałeś zła przerwę na 50% mocy, a FL odnosi się do ustawień że standardu. 

Podaj jeszcze ustawienia serwisowe mieszaczy. 

Kod do zmian to 9999

Witam,

Kontynuuje tema mojego spalania :) . Po wprowadzeniu nowych ustawień piec się nieco uspokoił :). Pracuje głównie na 50% sporadycznie 100%/30%. Problem bo spalanie mi wskoczyło w poziom prawie 45/kg na 24h kicha.... od niedzieli poszło 12 worków 15kg.1308036318_Screenshot_2019-02-06ecoNET(5).png.f339d649778aaf51f5e0e62696da5f26.png

Screenshot_2019-02-06 ecoNET(4).png

Screenshot_2019-02-06 ecoNET(3).png

Screenshot_2019-02-06 ecoNET(2).png

Screenshot_2019-02-06 ecoNET(1).png

Screenshot_2019-02-06 ecoNET.png

Opublikowano (edytowane)

Ustaw zalaczanie pompy co na 55*. Zobacz na ile masz odkręcony zawór ten przy kotle z czerwonym pokrętłem, dobrze będzie jak ustawiasz na 2,5 obrotu. Ustaw też pompe kotłowa na charakterystykę ciśnienia stałego. 

Zmień nieczulosc mieszaczy na 0,5

Zmniejsz przerwę podawania na 100% mocy na 14s, zwiększ nadmuch na 65%

Zmniejsz przerwę podawania na 50% mocy na 20s, zwiększ nadmuch na 45%

Zmniejsz przerwę podawania na 30% mocy na 50s.

Zmień też min i max temp cwu np 25* i 70*

Napisz jak masz histerezy. 

Zajmij się pompa kotłowa, masz za niska temp włączania. Ogarnij ten zawór 

Edytowane przez Giz
Opublikowano

Pewnie masz nowy model evosty, nie widziałem jej, ja mam starą. Zobacz w instrukcji jak włączyć charakterystykę ciśnienia stałego na trzeci poziom. Pewnie będziesz musiał naciskać przycisk, aż pojawi się znak wykresu z linią pozioma i świecącymi trzema kreskami. 

Opublikowano (edytowane)

Nawiew do kotłowni masz oczywiście? 

Masz nowy dom, więc spalanie będzie wyższe. 

Daj znać, tylko wiedz, że ciężko jest dopasować ustawienia bez obserwacji pracy. 

Edytowane przez Giz
Opublikowano

Byłem tego świadomy. Przeraziła mnie ostatnia wypowiedź instalatora ,,Panie minimum 2 lata piec będzie tak palił,, A miało być ,,ECO,, jak mi to sprzedawali q_wa mać..., odnośnie histeryzy h110 i h2 15 to jak sugrowałeś:

Opublikowano

A, ok. Nie ufaj instalatorom. Dogrzejesz. Może daj na grzejniki większą temp. Podłogowke zostaw niech się wygrzewa. 

Miałeś za niska temp zał pompy co. Nie mógł się dogrzać. Zobaczysz teraz, choć trzeba być cierpliwym. 

Opublikowano

prosze o pomoc wczoraj podłaczyłem grzejniki i kocioł przy ustawionej 75 stopni nie dogrzewa maxium 60 stoponi na mieszczau 45 i taka temperature utrzymuje i do tego pali jak smok moze ktoś pomoże podrzuće ustawienia jakie mam nadmuchy i histereze dac piec nie ma sondy . i podawania zeby pracowal na 30 i mniej palil bo jest kosmos  histerez 8 druga 15

DSC_0201.JPG

DSC_0202.JPG

Opublikowano (edytowane)

Nie masz sondy, to nadmuch na 100% daj na 65%

50%- 4s/18s

30%- 4s/48s/28%

Traktuj to jako wyjściowe ustawienia. 

Powiedz jaka masz temp zalaczania pompy co. Powinno być 55*

Jak nie masz doprowadzenia świeżego powietrza do kotłowni, to zapewnij. 

Jaka moc kotla. Grzejniki tylko? 

Edytowane przez Giz
Opublikowano (edytowane)

mam 55 . mam doprowadzenie wystarczy 100 otwor ?? moc kotła 15kw

grzejniki jak odkrece na maxa i grzeje podlogowka to ciągle pracuje na 100% i piec na 75 stopni to nawetnie dogrzeje do 60 stopni

Edytowane przez Ryszard
Nie ma potrzeby cytowania ostatniego postu
Opublikowano
W dniu 4.02.2019 o 21:26, Norberto77 napisał:

Odkręcanie grzejników na maksa to błąd który u mnie też zemścił się ogromnym spalaniem. Ustaw na 21 stopni i zobacz jak się wtedy sytuacja poprawi.

Opublikowano

Nawet jak na mieszaczu dasz mało to grzejniki cały czas ciągną z pieca i go wychładzają. Dlatego pracuje na najwyższych obrotach i się nie dogrzewa. Wtedy zobaczysz też w którym pomieszczeniu masz największe straty ciepła. U mnie jest to salon z dużymi oknami balkonowymi, grzejniki ciepłe cały czas. W innych pomieszczeniach letnie bo dogrzane i ciepło nie ucieka.

Opublikowano

Masz jeszcze podłogowke. Musisz wyregulować sobie instalację. Na moje oko była za duża przerwa na 50% mocy. Masz spory układ i na 30% też delikatnie przyduza. Jak będzie wchodził w nadzór, to doustawiasz. Nadmuchy podałem Ci po obserwacji swojego z sondą. Ale Ty nie masz, więc muszą być większe, bo jak będzie tlenu brakować, to nie wyreguluje nadmuch i będzie smolic. Nie masz pogodowki, więc grzejniki nie muszą być odkręcone na max. Sprawdź przepływy w nich. Kolega @linxusma rację. 

Opublikowano
12 minut temu, jagodkaa89 napisał:

tylko ja nie mieszkam tam jeszcze i nie mam pokojówki termostatów tez nie mam na kaloryferach

W takim razie zmniejsz temp na mieszaczu na grzejniki 

Opublikowano

Ja siedziałem 2tyg na econecie żeby ogarnąć u siebie. Jak nie mieszkasz tam a kaloryfery nie mają głowic termo to bym na mieszacz dał 38 max. Nawet 36. Jak grzeją cały czas na full to nie musi być duża temp.

Opublikowano
17 minut temu, jagodkaa89 napisał:

teraz tak na mieszacz ,

To zmniejsz krzywą, tak żebyś miał temp taką, jak podaje kolega @linxus. Jak będziesz mieszkał i będą graty, to inaczej będzie z akumulowaniem ciepła.

• 2 tygodnie później...