Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jak wrażenia? Czy jesteś zadowolony? Jak temp w domu? Napisz, bo to Ty musisz być szczęśliwy. Jak się podzielisz swoimi wnioskami, to wyślę swój wykres, taki mały szantażyk:) 

Opublikowano

Nie ma za co dziękować. Moim zdaniem i myślę też, że i kolegi @Gunman, spalanie nawet jak wzrośnie o 1kg, czy 2kg, to ustabilizowanie pracy kotła i instalacji jest tego warte. Inne rzeczy nie cierpią, w domu komfort, no i wykresy cieszą. Ale również nie sądzę, żeby spalanie jakoś drastycznie wzrosło. Sonda zaczęła pracować, żeby proces spalania odbywał się prawidłowo. U mnie spalanie nie poszło w górę na pracy ciągłej. Ewentualne porównania musisz odnosić do podobnych warunków zewnętrznych. Ja porównuję do spalania wungla i myślę, że najlepiej będzie to określić po zakończonym sezonie... Jak instalacją wykonana dobrze, to czemu ma palić źle? 

Screenshot_20190109-104123.png

Opublikowano

Właśnie ja też nie mam podłączonego czujnika pogodowego i zastanawiam się gdzie ewentualnie go umocować na której ścianie ? czy wystarczy pociągnąć przewód dwu żyłowy do jego podłączenia i wpiąć w moduł ?

Opublikowano

@Adamo169 czujnik na ścianie północnej.  Co do przewodu to nie pamiętam ale sprawdź sobie w instrukcji sterownika. Wydaje mi się, że jest to opisane w części serwisowej.

Opublikowano

Panowie przewód 2 żyłowy do czujnika pogodowego  jest zaznaczone w piecu piktogramem gdzie trzeba go wpiac w płytke .Oczywiscie na scianie pulnocnej.

Opublikowano (edytowane)

Najważniejsze to krzywą grzewcza. Potem doregulujesz ewentualnie przesunięciem. 

Tylko, żeby nie przyszło Ci do głowy puszczać kotla w pogodowce. Steruj tylko mieszaczem

Edytowane przez Giz
Opublikowano

Panowie pytanie. Kupiłem na próbę parę worków pelletu stabrawa. Towar z Certyfikatem. Zauważyłem że niektóre pellety maja długość nawet 45 mm. Do tej pory miałem raczej drobniejszy pellet i zastanawia się czy on nie jest za długi i nie wpłynie źle na pracę ślimaka? Co myślicie?

Opublikowano

Dzięki @Giz faktycznie jest w instrukcji taka pozycja. Dziś dopalalem pierwszy raz zbiornik do zera. Na spodzie nazbierało się dużo trocin. Jakby ktoś się zastanawiał czy trociny negatywnie wpływają na kocioł to tak. Oto efekt 

IMG_20190111_185140.jpg

Opublikowano

No miejmy nadzieję że się będzie dobrze palił :) dobrze szukać czegoś tańszego. Jak liczę że mi wyjdzie spalanie w sezonie 5-6ton to każda stówka jest ważna :) ja zakupiłem na testy tygodniowe pellet stabrawa abette cena 980 zł za tonę. 

IMG_20190111_174146.jpg

Opublikowano

Witam Panowie i Panie 

posiadam kocil lazar smartfire 15 kw 240 l zasobnik z sonda bez modulu internetowego.  Palę od końca października . Ciężko dogadać się z serwisem lazar na temat ustawienia tego pieca żeby spalanie było ekonomiczne .książka przeczytałem z dwa razy i nadal się zastanawiam co zmienić żeby było Oki . Ale nie wychodzi . Czytam ze najlepiej jak kocioł chodzi non stop przy temperaturach minusowych( -8) jest Oki jak ustawiłem w  [ustawirniach kotla modulacia mocy korekta podawania przy 30%  na -2%to chodził non stop wygaszanie co 4 godziny ale to norma spala wtedy okolo 23% paliwa . Jak temp.jest 0 i ustawienia zostawię przez serwis to potrafi rozpalac się 20 razy . Chodzi przez dobę tylko 5 godzin . Dojdzie do temp. Zadanej potem nadzór wygaszanir postój około 2* i jak spadnie na 60 * to rozpala i tak non stop wtedy pokazuje spalanie około 16% . Nie wiem co zrobić i jak ustawić ten mój kochany sprzęt .

Mam układ mieszany podlogowka i grzejniki . Obydwa mieszscie sterowane pogodowka.  Podłoga krzywa na 0.2 i grzejniki na 0.5 . Na dole podlogowka  temp. 22*. Góra grzejniki temp. 21*. 

Panowie co zrobic żeby piec nie przechodził w nadzór ????