Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich.  Otworzyłem dziś komorę spalania i cyknąłem dwa zdjęcia. Co myślicie, tak to ma wyglądać? Ogólnie z pracy jestem już zadowolony bo na 18 godzin pracy kotła na 100% pracuje godzine, na 50% trzy godziny a na 30% czternaście godzin. Jedynie spalanie nie jest do końca okej bo idzie na moje oko ponad półtorej worka.

img_20181124_081742.jpg

img_20181124_081814.jpg

Opublikowano

I napisz co ile godz masz czyszczenie palnika ustawione. Według mnie na zdjęciach wszystko wygląda ok.

Odnośnie spalania to ciężko będzie zejść niżej, skoro na 30% głównie pracuje.

Opublikowano (edytowane)

@Giz ,@Gunman dziekuję za odpowiedzi

trochę zmieniłem ale nie w menu serwisowym tylko w korektach.

100% -  nadmuch 50% praca 4 sekundy przerwa 7 sekund

50%  nadmuch 37% praca 4 sekundy i 2% korekty pracy podajnika przerwa 16sekund

30% nadmuch 27% praca4 sekundy i 1% korekty pracy podajnika przerwa 44 sekundy

zadana na kotle 75stopni h2=13 h1=9

kocio na tych ustawieniach podbija do 70 stopni i sobie lekko pracuje. temperatura spalin na 30% od 85 do 90  stopni.

W ogóle zaczął lepiej pracować - może pomogła ta ciągła praca dzień w dzień

Czyszczenie mam ustawione co 6 godzin. Chyba większość kolegów z forum ma takie ustawienie i myślę, że jest najrozsądniejsze.  Denerwują mnie jedynie piski przy czyszczeniu palnika ale póki co osiągnąłem chyba to co chciałem i pora  się trochę wyluzować :)

Edytowane przez Żółty
Opublikowano

Panowie

Ja dzisiaj czyscilem piec po tygodniu pracy non stop.. Tragedii nie było.. Ale popiół za ta metalową klapką był wilgotny ( ostatnio tam miałem wodę.. kilka postów wyżej).

Mam do Was jeszcze jedno pytanie na jakiej mocy pracuje Wasz piec ?? Mój praktycznie cały czas na 100% , dojdzie do zadanej temp pokojowej ( 18 stopni) przechodzi w nadzór... później w postój... A jak temp spadni3 to znów się rozpala . Pytam bo kumpel ma 22kw i jego piec pracuje na wiele mniejszej mocy.

Tak wygląda to u mnie ....

Wysłane z mojego SM-G965F przy użyciu Tapatalka

30cbd0139ffd7aa29914cf5005eb3230.jpg

Opublikowano
2 godziny temu, Żółty napisał:

kocio na tych ustawieniach podbija do 70 stopni i sobie lekko pracuje. temperatura spalin na 30% od 85 do 90  stopni.

Czyszczenie mam ustawione co 6 godzin. Chyba większość kolegów z forum ma takie ustawienie i myślę, że jest najrozsądniejsze.  Denerwują mnie jedynie piski przy czyszczeniu palnika ale póki co osiągnąłem chyba to co chciałem i pora  się trochę wyluzować :)

No to fajnie, ja też poluzowalem portki... A sprawdzałeś może czy jak za stosujesz korektę wentylatora, to na wyswietlaczu z wartością obrotów wentylatora coś się zmienia? Czy tylko ustawiałeś korektę pracy podajnika? Bo ja oczywiście jak sprawdzałem jak to działa, to obroty wentylatora nie zmieniały się, przynajmniej na wyswietlaczu. 

Opublikowano

Kolego 

Tomasz_Kula

ja też mam kocioł SF 22, ale z tego co piszesz u mnie nigdy taki problem nie wystąpił (woda czy wilgoć za klapką), strasznie dużo czasu twój kocioł pracuje na 100%. U mnie też był problem z tą pracą. Może czujniki masz w złych miejscach (ja tak miałem i kocioł dostawał świra). Jak nie to pomajstruj w ustawieniach serwisowych kotła w modulacji mocy i histerezach.

Ja u siebie mam też temperaturę zadaną 75. Mam ustawione priorytet dla CWU. Temperaturę na mieszaczach 1 - 32 st i, 2 - 32 st. Temp dla CWU 45 st. Mam w domku podłogówke doł i góra. Dodatkowo 3 drabinki. Mam tez ustawioną pracę według harmonogramu 3 x 4 godziny w odstępach co 4 godziny i czyszczenie palnika co 4 godziny. Temperatura w pomieszczeniach 22 st. Jeżeli chodzi o czas pracy to przeważnie chodzi na 50% i 30%, po tygodniu na 100% jest 1 godzina. Jeżeli chodzi o ilość spalanego peletu po miesiącu to wyszło mi worek peletu na dobę co uważam za wynik przyzwoity. Zobaczymy jak nastaną większe mrozy.

Pozdrawiam

Opublikowano (edytowane)

@Pawwweł Drabinki Ci grzeją przy 32 stopniach na mieszaczu?

I jeszcze jedno... Porównywałeś spalanie przy pracy bez harmonogramu? Może się okazać że bez przerwy 4 godzinnej w pracy spali Ci podobnie, bo teraz musi podgrzać siebie i wodę która się wychładza podczas przerwy a to wymusza dłuższą pracę na 100% niż tylko przy czyszczeniu palnika.

Co do spalania to wynik fajny ale raczej ciężki do osiągnięcia przy grzejnikach. U mnie mało pali przy temp na mieszaczu rzędu 37-38 stopni a taką mam minimalną żeby odczuć ciepło z grzejników. Jak tylko spada temp na zewnątrz i pogodówka podbija mieszacze do ponad 42 stopni to kocioł zaczyna sporo palić. Pewnie częściej przechodzi na 50%.

Edytowane przez Gunman
Opublikowano

Mi tak do 0st pracyje na 30%, poniżej zera tak do - 4 na 30%, podgrzewa na 50%(chwilę, tak o 1st) i spada na 30% i tak faluje. Mam same grzejniki. W domu stałą temp 22st. Spalanie w tamtym tyg 1,5 worka. 

Opublikowano

Koledzy, ponawiam pytanie odnośnie tych korekt, które są dostępne w modulacji mocy w menu podstawowym. Czy wzrastają lub spadają wyświetlenia obrotów wentylatora? Czy poprostu te korekty dają efekt, ale nie widać na wyswietlaczu? Ogromnie mnie to ciekawi, bo jak dałem korektę nadmuchu, to obroty went nie opadły, ani nie podniosły się przynajmniej na wyswietlaczu. Może ktoś zaobserwowal coś?

Opublikowano

do

Gunman

Drabinki są zasilane bezpośrednio gorąca wodą z pieca (obecnie są tylko delikatnie odkęcone) tak samo jak CWU , potem mam sprzęgło i 2 mieszacze mieszacze. Schemat zgodny z rysunkiem w instrukcji przyłączeniowej pieca. Co do pracy na 50% mam dwa razy więcej niż na 30%. Specjalnie tak ustawiłem harmonogram bo w pracy bez harmonogramu często przechodził w nadzór i wygaszanie. Zobaczymy co czas pokaże ze zużyciem peletu jak będą większe mrozy. Na pewno jak by kocioł u mnie pracował non stop to spalanie byłoby większe ale nie ma takiej potrzeby. Narazie pogoda sprzyja.

Opublikowano

@Giz zmieniałem nadmuch w menu korekt i widze na wyświetlaczu tą korekte. Ale pamietaj ze nie mam sondy - moze to jest powod dla ktorego Ci sie nie wyswietla?

@Gunman ja wychodzę z takiego samego założenia jak Ty. Jak mam za długą przerwę w harmonogramie to wychładza się woda przez co potem dłużej pracuje na większej mocy żeby podgrzać wodę. I tak jak mówisz przy grzejnikach nie ma szans na jeden worek dziennie.  U mnie minimalna mieszacza to 40 stopni i teraz przy temp. -2 do +2 idzie mi ponad półtorej worka. Ale założyłem sobie ze średnio do dwóch worków dziennie w grudniu styczniu i lutym nie będę się czepiał:) Średniej z miesiąca nie obliczam bo do polowy listopada paliłem 8 godzin dziennie i wtedy spalanie było około 1 worka.

@Gunman zmieniłes to czyszczenie na 6 h czy zostałes przy 4?

@Tomasz_Kula mi piec pracuje w ciągu 18 godzin pracy dziennej około 14 godzin na 30% mocy. Ustawiony jest tak żeby nie przechodził w nadzór.  Jakie masz histerezy ? bo chyba w tym tkwi problem u Ciebie.

Opublikowano

@Żółty Miałem epizod ze strasznie złej jakości pelletem i przez tydzień miałem ustawione co 4h a nawet i co 3h. Bo kocioł się nie rozpalał, robiły się spieki itp. Dopiero na ustawieniu co 3h udało mi się go spalić. Teraz mam ponownie 6h na dobrym pellecie i wszystko hula.

Opublikowano

Tomasz_Kula mi piec pracuje w ciągu 18 godzin pracy dziennej około 14 godzin na 30% mocy. Ustawiony jest tak żeby nie przechodził w nadzór.  Jakie masz histerezy ? bo chyba w tym tkwi problem u Ciebie.

Takie .....05583a3ba723c901201632c67f264075.jpg

Opublikowano

Cześć@Giz - kolego przypuszczam że masz sondę Lambda więc mam pytanko- jak u Ciebie ze stechiometrią spalania przy minimalnej pracy kotła??Czy stosunek paliwo-powietrze jest prawidłowy( ilość zadanego O2  = ilości O2 wychodzącego z kotła??)- Jakie masz ustawienia przy minimum ( czas dozowania peletu/przerwa podawania). W moim wypadku ażeby uzyskać prawidłową wartość to muszę mieć ustawiony czas dozowania 8 sekund a przerwa 40 sekund. W innym wypadku dochodzi do spalania niezupełnego ponieważ wartość tlenu w spalinach rośnie do 15% a powinna być 12,5%. W takim wypadku spalanie peletu wychodzi dość duże.

20181124_103113.jpg

Opublikowano
W dniu 25.11.2018 o 19:27, Żółty napisał:

Cześć- kolego to przy twoich ustawieniach ile kociołek spala paliwa w ciągu doby??

Opublikowano
26 minut temu, RolandM napisał:

Cześć@Giz - kolego przypuszczam że masz sondę Lambda więc mam pytanko- jak u Ciebie ze stechiometrią spalania przy minimalnej pracy kotła??Czy stosunek paliwo-powietrze jest prawidłowy( ilość zadanego O2  = ilości O2 wychodzącego z kotła??)- Jakie masz ustawienia przy minimum ( czas dozowania peletu/przerwa podawania). W moim wypadku ażeby uzyskać prawidłową wartość to muszę mieć ustawiony czas dozowania 8 sekund a przerwa 40 sekund. W innym wypadku dochodzi do spalania niezupełnego ponieważ wartość tlenu w spalinach rośnie do 15% a powinna być 12,5%. W takim wypadku spalanie peletu wychodzi dość duże.

20181124_103113.jpg

Jak dążylem do takiej samej wartości tlenu na wejściu i wyjściu, to miałem obkopcony środek i na kominie sadza. Wychodziło na to, że za dużo tlenu. Rozmawiałem z serwisem i serwisant em, to powiedzieli, że wartości wyższe niż ta zadana nie są złe, żeby nie były niższe. Z obserwacji u mnie wynika tez, że jak dążylem do niskiego tlenu, to miałem niedopalony i pospiekany i grudkowaty popiół. Mało tlenu. Powiedzieli, że jak jest go na 30% mocy  tak 15-17, to jest więcej, bo co miało się spalić, to spalił, a nadmiar w komin. Jakoś nie zwracam teraz na ilość, tylko na jak najmniejsze wahania. Popiół mam szary i zero niedopalkow. Ustawienia na 30% mam w tej chwili 42 przerwy i 4 podawania, went na 30% mocy. Zostawiłem tak. Pow 0st chodzi na 30%, poniżej na 30%, wchodzi na 50% i znowu na 30%. Pytałem, to normalne. Nic nie ruszam, bo musiałbym siedzieć i przestawiać, aż w końcu doszedłbym na 30% do ustawień z 50%. Ja już wyluzowalem, choć dzisiaj już mnie brało i troszkę przestawialem, ale i tak wróciłem do wcześniejszych. Jak będzie mi się wygaszał jak zrobi się ciepło, to zrobię korektę pracy podajnika, ale to już w zwykłym menu, jak kolega Żółty. Jak miałem niski tlen, to komin i czapa czarna jak przy śmieciuchu. Może to tylko u mnie, ale tak było. Teraz zamknąłem 17.11 i otworzę 17.12 żeby wyczyścić. 

Opublikowano
Jak dążylem do takiej samej wartości tlenu na wejściu i wyjściu, to miałem obkopcony środek i na kominie sadza. Wychodziło na to, że za dużo tlenu. Rozmawiałem z serwisem i serwisant em, to powiedzieli, że wartości wyższe niż ta zadana nie są złe, żeby nie były niższe. Z obserwacji u mnie wynika tez, że jak dążylem do niskiego tlenu, to miałem niedopalony i pospiekany i grudkowaty popiół. Mało tlenu. Powiedzieli, że jak jest go na 30% mocy  tak 15-17, to jest więcej, bo co miało się spalić, to spalił, a nadmiar w komin. Jakoś nie zwracam teraz na ilość, tylko na jak najmniejsze wahania. Popiół mam szary i zero niedopalkow. Ustawienia na 30% mam w tej chwili 42 przerwy i 4 podawania, went na 30% mocy. Zostawiłem tak. Pow 0st chodzi na 30%, poniżej na 30%, wchodzi na 50% i znowu na 30%. Pytałem, to normalne. Nic nie ruszam, bo musiałbym siedzieć i przestawiać, aż w końcu doszedłbym na 30% do ustawień z 50%. Ja już wyluzowalem, choć dzisiaj już mnie brało i troszkę przestawialem, ale i tak wróciłem do wcześniejszych. Jak będzie mi się wygaszał jak zrobi się ciepło, to zrobię korektę pracy podajnika, ale to już w zwykłym menu, jak kolega Żółty. Jak miałem niski tlen, to komin i czapa czarna jak przy śmieciuchu. Może to tylko u mnie, ale tak było. Teraz zamknąłem 17.11 i otworzę 17.12 żeby wyczyścić. 
Kolego podeslesz swoje ustawienia ?? Te serwisowe i te które robiłeś sam ?? Dzięki.

Opublikowano
Godzinę temu, Giz napisał:

Ok - dzięki- jutro ostawię kociołek i z samej ciekawości sprawdzę - a mam jeszcze pytanko co do modułu internetowego i panelu pokojowego- masz już coś wypróbowanego-godnego polecenia??

Opublikowano

Na 100%n

nadmuch 80%, przerwa 14s, podawanie 5s-nic nie zmienialem

Na 50%

nad 65%(bylo 70%), przerwa 20s, podawanie 4s

Na 30%

nad 45% (było 60%), przerwa 42s(było chyba 36s, ale nie zapisałem) , podawanie 4s.

Korekra nadmuchy przez sondę 15%. I praktycznie nadmuch chodzi odpowiednio 65%-50%-30%.

Czyszczenie dałem 6h(bylo 5)

Wygaszanie dałem na 8min(bylo 5)

Histereza h2-15 st(było 10), h1-8st(było 6)

Ale Ty chyba nie masz sondy, to jak chcesz brać ustawienia to już po obniżeniu. 

Sproboj narazie histerezy ustawic

Opublikowano
Godzinę temu, Giz napisał:

A i jeszcze jedno pytanko- Ty posiadasz SF-15 czy 22KW- bo juz sam zapomniałem z tego wszystkiego

Opublikowano

Ja mam 15, koledzy Gunman i Żolty chyba 22. A co do panela ecoster, to jadę na pogodowce mieszacza. Mam same grzejniki. Ustawiłem krzywą, mi odpowiada 0,7. Przy ecoster nie musisz dawać przesunięcia, panel robi to automatycznie. Ja dodatkowo ustawiłem współczynnik temp pokojowej na 25, ale musisz go dobrać sam. Współczynnik jak masz poniżej zadanej pokojowej to podwyższa wodę na instalację, a jak przekroczy, to obniża, żeby nie rosła. U mnie to działa dobrze. Im większy współczynnik, to korekta większą temperatury. Przy ecoster to stałe obniżenie temp mieszacza po osiągniętej temp pokojowej przy pogodowce jest niezalecane. Stosuje się je przy stałej temp zadanej mieszacza. Narazie działa mi to super, nawet nie gmeram już przy tym. Fajnie trzyma zadana pokojowa. Ale tydzień eksperymentów. No i temp min mieszacza to 35st. 

Opublikowano

Witam koledzy jestem posiadaczem kotła lazar sf22. I teraz pytanie do was, czy ma ktoś standardowe ustawienia serwisant modulacji mocy kotła z panelu serwisowego. U mnie serwisant podał mi hasło i powiedział baw się, więc sie bawiłem tylko nie zapisałem standardowych ustawień pieca. I tak teraz się zastanawiam czy moje ustawienia mocno odbiegają od serwisowych. Z góry dziękuję i pozdrawiam